| 21-04-2018 | 18:57
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Agenda Zweefvliegen
Klik HIER voor agenda
Gebruikers Online
· Gasten online: 3

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,132
· Nieuwste lid: Marco1967
Europese ministers dinsdag akkoord met gemeenschappelijk luchtruim
NieuwsBRUSSEL - Vliegtuigen hoeven niet langer om te vliegen door onhandige grenzen in het luchtruim, als het aan de ministers van Verkeer van de 27 EU-landen ligt. De ministers stemmen dinsdag in met een voorstel om het Europese luchtruim logischer in te delen, zo meldden bronnen in Brussel maandag (8 december).

Nu is het luchtruim veelal nog ingedeeld naar landsgrenzen. Ook zijn speciale militaire zones ingesteld, waar verkeerstoestellen niet mogen komen. De vliegtijd van bijvoorbeeld Amsterdam naar Milaan is daardoor nog 23 procent langer dan nodig.

Functionele indeling scheelt zo'n 49 kilometer per vlucht: dat spaart tijd, vertragingen, geld en CO2. Brussel verwacht in totaal een voordeel van 2,4 miljard euro en 16 miljoen ton kooldioxide-uitstoot per jaar door een logischer luchtruim.

Het Europees Parlement stemt naar verwachting in januari in met het plan, dat in 2012 moet ingaan. Nederland, BelgiŽ, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk tekenden in november al een intentieverklaring om tot een gedeeld luchtruim te komen. Ook Groot-BrittanniŽ en Ierland kondigden een initiatief aan, terwijl de Scandinavische landen eveneens overleg voeren over hun luchtruim.

Na het verbeterde Europese luchtruim moet ook de luchtverkeersleiding in Europa efficiŽnter worden. De EU-landen besloten daartoe in oktober een nieuwe generatie navigatieapparatuur te laten ontwerpen voor grondradar en vliegtuigen. Maandag geven betrokken instanties in Brussel de aftrap voor dit zogeheten SESAR. Het bedenken van deze techniek gaat de EU circa twee miljard euro kosten. Doel is dat vliegtuigen in 2020 nog efficiŽnter vliegen.

bron: luchtvaartnieuws.nl
Deel dit nieuws met:

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Waardering
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

Logt u a.u.b. in om te stemmen.

Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Foto's The Gliding Bible
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.02 seconden