| 20-03-2018 | 16:14
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Agenda Zweefvliegen
Klik HIER voor agenda
Gebruikers Online
· Gasten online: 1

· Leden online: 1
jurjan

· Totaal aantal leden: 2,132
· Nieuwste lid: Marco1967
Vliegbasis Soesterberg wordt een recreatiegebied
Regionieuws
Vliegbasis Soesterberg wordt een recreatiegebied. Op de oude basis zal ook het Nationaal Defensiemuseum een plek krijgen. Dat is maandagavond tijdens een bewoners bijeenkomst bekendgemaakt.

Wegens bezuinigingen bij Defensie werd in 2003 besloten Soesterberg te sluiten. Op 31 december vorig jaar gebeurde dat definitief na 95 jaar.

De provincie Utrecht en de gemeenten Soest en Zeist zijn het eens geworden over de herinrichting van het terrein. Op de bijna 400 hectare wordt een recreatiegebied ontwikkeld met een Defensiemuseum en fiets- en wandelroutes. Aan de randen van de voormalige vliegbasis moeten vierhonderd woningen verrijzen.

De twee start -en landingsbanen van de basis blijven op het terrein bestaan. Op een gedeelte van een van de banen kunnen mensen in de toekomst fietsen. Omdat het grasland naast de betonnen stroken in het verleden nooit is bemest, is daar een bijzonder schraal grasland ontstaan. Dat landschap blijft behouden in de herinrichtingsplannen. Bij een van de start- en landingsbanen komt een hoge toren te staan, die gebruikt kan worden als uitkijkpunt.

Met de herinrichting van het gebied is 47 miljoen euro gemoeid. bron: Algemeen Dagblad

Voor wat betreft de inpassing van het zweefvliegen zie de pagina's 18, 19 en 39 van het Ruimtelijk Plan. (pdf)

Zie ook deze video en luister naar dit radio fragment van RTV-Utrecht.

CTR en TMA Soesterberg zijn vanaf 12 maart 2009 verdwenen (AIP) echter er blijft een militaire ATZ!!: Soesterberg Circle, radius 2 NM, centre 52°07'42.00"N 005°16'37.00"E. 1500 ft AAL OPR HR during UDP. ATZ Soesterberg is situated in airspace class G. All aircraft not participating in glider activities at or near Soesterberg glider site shall avoid the ATZ. ow ja: de lierkabel gaat tot 2000 ft dus als je overvlieg er graag ruim overheen. Zie ook dit artikel in het Algemeen Dagblad. Er is daarom een verhoging van de ATZ aangevraagd naar 2500ft met een 3NM radius.

Belangrijk: Indien je landt op Soesterberg en er zijn geen ACvZ activiteiten, zit je tot 13 juni a.s. op een omheind en bewaakt defensieterrein en vanaf 13 juni op een omheind en bewaakt provincieterrein (en dat duurt nog een jaar of 3).
Deel dit nieuws met:

Reacties
#1 | Bas op 10-03-2009 17:18
Wat zal de nieuwe pacht worden die betaald moet worden aan de Provincie Utrecht?
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Foto's The Gliding Bible
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.03 seconden