| 20-04-2018 | 17:58
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Agenda Zweefvliegen
Klik HIER voor agenda
Gebruikers Online
· Gasten online: 4

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,132
· Nieuwste lid: Marco1967
Zweefvliegen doe je helemaal zelf
Regionieuws

Afgelopen weekend vierde zweefvliegclub de Noordoostpolder haar 50 jarig jubileum. Zie dit artikel in de Stentor.MARKNESSE - Het vogeltjesgevoel. "Die stilte en rust, alleen het geruis van de wind." Het verheft zweven tot een hogere vorm van vliegen, proef je uit de woorden van Sape Miedema. Een mooie ervaring is het zeker, maar stilte? De wind klinkt krachtiger dan geruis en de variometer piept aan één stuk door. De blik vanuit de hoogte op de polder vergoedt alles.

Sape Miedema is de ster van de jubileumdag van Zweefvliegclub Noordoostpolder. "Een topper", zegt voorzitter Cees Tournier. Abraham zien, dat moet gevierd worden. Met een hoogstaand optreden van kunstzweefvlieger Sape Miedema. Als het toestel van de beroepsmilitair uit Bennekom voor het eerst boven de oostelijke horizon te zien is, stijgt de bloeddruk van de bezoekers.

"Hij kan 'm nu al niet recht houden", merkt iemand gevat op als Miedema vast wat vingeroefeningen doet, terwijl de MDM Fox door een gemotoriseerde kist naar een hoogte van zo'n 1.200 meter wordt gesleept. De aerobaticshow van enkele minuten zit vol loopings, rolls en andere figuren. De show is een stijve nek en tegen de zon inkijken meer dan waard.

De 55-jarige Miedema deed mee aan EK's en WK's en vliegt al vanaf zijn veertiende. Hij bevindt zich in select gezelschap. "Over de hele wereld zijn zo'n honderd kunstzweefvliegers actief." Zweefvliegen is veel moeilijker dan gemotoriseerd vliegen. "Omdat je afhankelijk van de omgeving bent en je alles op eigen kracht doet."

De met de hand gebouwde Fox kostte 65.000 euro en elke sleep kost veertig euro. "Dat loopt aardig in de papieren, ja."

Aan de Voorsterweg kost een sleep voor een lesvlucht 4,50 euro. Dat klinkt heel wat beter. "Welnee, zweefvliegen is geen kaksport", zegt Cees Tournier. De preses is zaterdag in z'n element. Hij geniet van de entourage. Van het weer, dat in tegenstelling tot andere open dagen meevalt en van de paar honderd bezoekers, die zich opperbest vermaken met de stuntvliegshow, de modelvliegtuigjes en met verhalen over vroeger. Vijftig jaar, aan een hoog reüniegehalte geen gebrek.

Het gaat de jubilaris voor de wind. "We noteren een leuke aanwas van leden. Niet teveel, dat moet ook niet, want we willen elk lid voldoende aandacht geven", aldus Tournier. Tachtig leden telt de club, die de gemeentelijke subsidieaanvraag voor de jubileumdag gehonoreerd zag. Terecht, vindt de eerste man. "Bij ons geen verloederde jeugd. Die jonge gasten doen het heel leuk."

Ook leuk is de traktatie van de jarige. Een gratis vlucht van een paar minuten. Een vuurdoop. Na een korte uitleg, die erop neerkomt dat de passagier van alle knoppen en hendels moet afblijven, gaat de kap dicht. De lier trekt het dertig jaar oude vliegtuigje binnen luttele seconden naar bijna 400 meter hoogte. Het uitzicht is adembenemend. De Leemringweg over richting Kraggenburg. Een scherpe bocht naar links en daar, aan de overkant van het Zwarte Meer, ligt Vollenhove. Het Waterloopkundig Laboratorium is duidelijk zichtbaar. Piloot Wim Meurs stuurt het vliegtuig over het Voorsterbos en draait weer scherp naar links. De landing is vlekkeloos. Sape Miedema: "Zweefvliegen, dat doe je helemaal zelf. Zonder een druppeltje brandstof."
Deel dit nieuws met:

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Waardering
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

Logt u a.u.b. in om te stemmen.

Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Foto's The Gliding Bible
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.02 seconden