| 20-03-2018 | 16:22
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Agenda Zweefvliegen
Klik HIER voor agenda
Gebruikers Online
· Gasten online: 6

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,132
· Nieuwste lid: Marco1967
Twente krijgt een nieuwe compacte luchthaven
RegionieuwsENSCHEDE - Twente krijgt een nieuwe, compacte luchthaven. Dat hebben de gemeente Enschede, de provincie Overijssel en het Rijk dinsdag (30 juni) bekendgemaakt. Volgens het samenwerkingsverband Vliegwiel Twente Maatschappij (VTM) biedt dit de beste kansen voor een economisch sterker en duurzamer Twente.

De VTM heeft een keuze gemaakt tussen een variant met of zonder luchthaven op het terrein van de in 2007 gesloten luchtmachtbasis. Er volgt nog een inspraakprocedure. Ook dienen de gemeente Enschede, provincie Overijssel en de Tweede Kamer besluiten te nemen.

Volgens een kosten-batenanalyse levert een compacte luchthaven, met een capaciteit van maximaal 1,2 miljoen passagiers per jaar, de grootste bijdrage aan de economie en de werkgelegenheid. Het aantal extra banen wordt geschat op ruim 2700. Er komen verder bedrijven, woningen en groenvoorzieningen.

De luchthaven met aanverwante bedrijvigheid wordt aan de noordkant van het terrein bij de A1 geconcentreerd. De VTM verwacht dat vanaf 2011 vliegverkeer mogelijk is. Ten zuiden van de terminal en de landingsbaan wordt circa 130 hectare nieuw groen aangeplant. De ruim tweehonderd geplande woningen komen hoofdzakelijk in het zuidoosten van het plangebied.

Volgens wethouder Eric Helder van de gemeente Enschede valt het geluidsniveau in de woningen ruim binnen de gestelde normen. De luchthaven levert volgens de gemeente zelfs een derde minder geluidshinder op dan de voormalige militaire vliegbasis. Er komen geen nachtvluchten.

Een alternatief plan zonder luchthaven van de Stichting Alternatieven Vliegveld Twente (SAVT) valt in de ogen van VTM af. Vooral de werkgelegenheid en de economische versterking van het gebied gaven de doorslag voor het plan met luchthaven, aldus wethouder Helder.

De SAVT en milieuorganisaties zijn faliekant tegen de nieuwe luchthaven wegens de lange terugverdientijd en de gevolgen voor het milieu. Bovendien menen zij dat zorgfuncties en landschappelijk wonen meer rendement opleveren.

bron: Luchtvaartnieuws.
Deel dit nieuws met:

Reacties
#1 | Sieb op 04-07-2009 00:17
en hoe zit het met het handhaven van het zweefvliegen??
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Waardering
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

Logt u a.u.b. in om te stemmen.

Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Foto's The Gliding Bible
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.03 seconden