| 17-03-2018 | 19:21
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Agenda Zweefvliegen
Klik HIER voor agenda
Gebruikers Online
· Gasten online: 1

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,132
· Nieuwste lid: Marco1967
Herdenkingszuil Bergen-op-Zoomsche Zweefvliegclub
Regionieuwsupdate 25 november: Burgemeester Fršnzel van Woensdrecht heeft afgelopen donderdag een herdenkingszuil onthuld op de vliegbasis Woensdrecht. Het is dit jaar 75-jaar geleden dat er voor het eerst op De Eendenkooy zoals het veld voor de oorlog heette, werd gevlogen. De zuil staat op de plaats waar de gemeente in 1934 een blokhut bouwde. Die diende als onderkomen voor de vliegers van de Bergen-op-Zoomsche Zweefclub. Het monument herinnert ook aan Jac.A. Jansen. Als initiatiefnemer voor de oprichting van de zweefvliegclub kreeg hij het gedaan om het pas ontgonnen terrein als vliegveld te gebruiken. 'Daarmee heeft Jansen de grondslag gelegd voor de luchtvaartactiviteiten zoals die nu op en rond de vliegbasis Woensdrecht plaatsvinden', aldus de initiatiefnemers voor het monument. Voor de burgemeester van Woensdrecht is de ambitie van Jac Jansen 'van onschatbare waarde. Had hij dat niet gedaan dan zou er geen sprake zijn geweest van de vliegbasis, de luchtvaartbedrijven en luchtvaartinstanties die er zijn gevestigd en de duizenden banen die er het gevolg van zijn.'

75 jaar geleden maakten de zweefvliegers van de Bergen-op-Zoomsche Zweefvliegclub de eerste starts op het toenmalige vliegveld De Eendenkooy. Jac. A. Jansen, oud-militair vlieger, oprichter en instructeur van de zweefvliegclub en luchtvaartpionier in West-Brabant heeft daarmee de grondslag gelegd voor de luchtvaart zoals die thans op de Vliegbasis Woensdrecht plaatsvindt.

Op donderdag 25 november a.s. in de middag onthult Burgemeester M. Fršnzel van de gemeente Woensdrecht een herdenkingszuil op de plaats waar de vliegers in 1935 hun onderkomen hadden.

news: bergzoom1.jpg
Blokhut gemeente Woensdrecht tijdens manoeuvres van de Luchtvaartafdeling in 1936

news: bergzoom2.jpg
Leden van de Bergen-op-Zoomsche Zweefvliegclub (foto Bart de Dooij)


Deel dit nieuws met:

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Waardering
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

Logt u a.u.b. in om te stemmen.

Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Foto's The Gliding Bible
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.03 seconden