| 17-03-2018 | 22:57
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Agenda Zweefvliegen
Klik HIER voor agenda
Gebruikers Online
· Gasten online: 3

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,132
· Nieuwste lid: Marco1967
Status EHVB (voormalig vliegkamp Valkenburg)
KNVvLHoewel er nog steeds gevlogen wordt op EHVB zijn de bedreigingen groot. Na sluiting van het militaire veld hebben de (model)vliegers nog jaren door kunnen vliegen mede door de aanwijzing als recreatief vliegveld met een eigen luchthaven regeling, afgegeven door de Provincie ZH.

De eigenaar van de grond, het RVOB (voormalig Domeinen) heeft plannen om het terrein, op het grondgebied van Katwijk, te gaan bebouwen. Daartoe zijn officiŽle plannen ingediend die ook, door de bevoegde instanties, zijn goedgekeurd. Om het gebied bouwrijp te maken is door RVOB aangegeven dat de (motor) zweefvliegers het terrein moeten verlaten. Door KNVvL is aangegeven dat de vliegers tijdens het bouwrijp maken hun startterrein kunnen verplaatsen of zelfs tijdelijk willen stoppen met vliegen. Het mocht allemaal niet baten en de huurovereenkomst met de KNVvL is opgezegd per 1 juli 2012.

Mede vanwege de financiŽle crisis en de stilgevallen woningbouw heeft de KNVvL bij de kantonrechter een verzoek tot ontruimingsbescherming ingediend. Dat is afgewezen. De rechter heeft daarbij niet naar inhoudelijke argumenten gekeken maar uitsluitend naar de toepassing van bepaalde rechtsmiddelen. De KNVvL is van mening dat daarmee onjuist is gehandeld en heeft derhalve hoger beroep tegen te uitspraak ingesteld. Op 4 maart as. wordt dat hoger beroep behandeld. De uitspraak zal enige weken duren en daarna weten de (motor) zwevers meer.

De modelclubs hebben een overeenkomst met het RVOB gesloten dat zij door mogen vliegen tot 1 juli 2013 met daarbij de toezegging dat zolang als het mogelijk is zij mogen blijven maar op afroep moeten verdwijnen. Door het opzeggen van hun rechten (dat was een voorwaarde van RVOB) kunnen zij daarna op geen enkele wijze meer op voortzetting rekenen dan wel (financieel) regres halen bij RVOB. Daar hebben zij bewust voor gekozen. De modelvliegers kunnen mogelijk langer blijven vliegen omdat zij veel minder grondgebruik hebben en hun vliegzone makkelijk te verplaatsen is.

De bebouwing van voormalig EHVB gaat alleen plaatsvinden op het grondgebied van Katwijk. Het grondgebied van Wassenaar wordt ingericht voor natuur en recreatie. Dat gebied is groot genoeg voor het (motor)zweefvliegen. In 2011 zijn door de Provincie ZH een aantal onderzoeken gedaan naar de (financieel-economische) haalbaarheid van een permanente strip in dat gebied. Uit al die onderzoeken bleek dat het (technisch) mogelijk is maar dat de politiek daaraan moet meewerken. Die politieke intentie is er, maar de eigenaar van het gebied (RVOB) wil daar absoluut niet aan meewerken. Zij stellen dat het vliegen totaal niet past in de nieuwe omgeving.

Om de noodzaak van het behoud van een recreatief vliegveld in Zuid Holland te benadrukken hebben de KNVvL en de clubs een brief aan Provinciale Staten opgesteld. Omdat het onduidelijk was of de rapporten ook aan de leden van de Staten bekend waren zijn die bijgevoegd. Omdat op 30 januari o.a. het Masterplan Valkenburg op de agenda van de plenaire vergadering van PS stond is besloten de brief en de bijhorende rapporten op de agenda te laten zetten waarmee de aandacht van zowel GS als PS in ťťn keer gevangen werd. Bij aanvang van de vergadering is namens KNVvL en de clubs een toelichting gegeven bij de ingediende stukken. Die stukken staan nu op de site van de Provincie en kunnen door iedereen ingezien worden.

Mede n.a.v. van het inbrengen van de stukken en de mondelinge toelichting staat een afspraak voor eind februari op de agenda met de betrokken ambtenaren. De clubs en KNVvL hebben o.a. voorgesteld gedaan waarbij de grond van de gemeente Wassenaar (tijdelijk) via de Grondbank van de Provincie wordt overgedragen van het RVOB aan de Provincie. Daarnaast zou de Provincie het vlieggebied kunnen aanwijzen maar dat is een dwangmiddel waartoe de Provincie niet graag toe over gaat.

Kortom: het gevecht gaat door.

Door: Frank Scholtes

bron: KNVvL

Deel dit nieuws met:

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Waardering
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

Logt u a.u.b. in om te stemmen.

Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Foto's The Gliding Bible
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.02 seconden