| 20-04-2018 | 18:28
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Agenda Zweefvliegen
Klik HIER voor agenda
Gebruikers Online
· Gasten online: 3

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,132
· Nieuwste lid: Marco1967
Nieuw: GPS AeroData

Ondanks dat de druk op het luchtruim vanuit de grote commercie en defensie alleen maar groter wordt en “flexible use of airspace” steeds dichterbij komt, blijven de officiële publicaties en met name de NOTAMs zeer onvriendelijk in het gebruik. Het lezen van tientallen pagina’s aan codes in telex-stijl is bijzonder tijdrovend en zeer gevoelig voor fouten. Een groot deel van de NOTAMs is niet van toepassing op de geplande vlucht, maar kan slechts zeer beperkt gefilterd worden. Het gebruik van coördinaten in plaats van afbeeldingen of kaartextracten leidt ertoe dat er geen natuurlijke triggers aanwezig zijn en het systeem niet intuïtief werkt.

De wens om dit te verbeteren is er al geruime tijd, maar het lukt nog niet om dat goed voor elkaar te krijgen. AIP en NOTAM's zijn nog niet voldoende ingeburgerd. GPS AeroData kan helpen om deze achterstand in te halen.

GPS AeroData is een luchtruim database samengesteld uit alle Europese AIP’s én NOTAMs. De bron van deze informatie is de European AIS Database (EAD) die wordt onderhouden door Eurocontrol. De enorme hoeveelheid data in EAD wordt gefilterd op relevantie voor zweefvliegen, aangevuld met lokale regelingen en afspraken die niet in de AIP vermeld staan en geconverteerd naar het CUB-formaat.

De database kan met een abonnement gebruikt worden in compatibele systemen. Momenteel zijn dat de populaire navigatie-computers uit de LX8000- en LX9000-lijnen en binnenkort ook SeeYou en SeeYou Mobile. Deze systemen worden uitgerust met diverse filter-opties die de lijst met NOTAMs moet beperken tot uitsluitend de relevante voor de betreffende vlucht. Daarbij worden deze duidelijk zowel in tekst als grafisch getoond waaerdoor ze in de vluchtvoorbereiding zorgvuldig bestudeerd kunnen worden en tijdens de vlucht duidelijk getoond op een moving map.

De database van GPS AeroData wordt elke dage gegenereerd van 03:00 t/m 20:00 UTC met een refresh-rate van 15 minuten.

Voor meer informatie: www.gps-aerodata.com

En in het Zweefportaal forum: KLIK

Deel dit nieuws met:

Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Foto's The Gliding Bible
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.02 seconden