| 31-03-2015 | 18:46
Navigatie
Gebruikers Online
· Gasten online: 3

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 1,886
· Nieuwste lid: TWJ
Gevolgen van de introductie van EASA in de technische zweefvliegwereld
CTZDe introductie van EASA heeft voor het zweefvliegen gevolgen op verschillende werkgebieden. Behalve op het operationele (vlieg)gebied geldt dit ook voor het technische gebied. Vroeger was de hoogste luchtwaardigheids autoriteit in NL de RLD (later IVW). Momenteel is dat EASA. Daardoor gelden nu andere certificatie regels, maar ook andere handhavingsregels. Voor IVW heeft dat eveneens grote gevolgen. Eerst autonoom, nu volgend en gecontroleerd wordend.

De introductie van de gevolgen van het EASA systeem heeft plaats in fasen. Eerst was de grote luchtvaart aan de beurt, daarna de general aviation en vervolgens de zweefvliegwereld. Ook voor EASA zelf leidt dit alles tot een heel groot werkpakket. Voor hen is het het eenvoudigst om de regels voor de grote luchtvaart ook van toepassing te verklaren voor de (in hun ogen) simpelere delen van de luchtvaartwereld. Dat is minder werk. De general aviation en zweefvliegwereld zijn echter totaal anders georganiseerd dan de grote luchtvaart. Ze volgen ook heel andere processen en procedures. Deze werelden moeten dus zeer hard strijden om niet met veel te complexe eisen te worden geconfronteerd.
Klik op "Lees meer"
50-jarig jubileum Zweefvliegclub Noordoostpolder
RegionieuwsHet is bijna niet te geloven; de tijd gaat snel. Het is dit seizoen 50 jaar geleden dat een aantal enthousiaste mensen de ZCNOP oprichtten. Dit heuglijke feit willen we uiteraard met alle leden, oudleden en andere belangstellenden vieren op ons zweefvliegveld De Voorst aan de Voorsterweg 21 te Marknesse.

We willen u daarom van harte uitnodigen op zaterdag 20 juni a.s. vanaf 09.30h om dit met ons te vieren. Het belooft een spectaculaire dag te worden, zo is er om 11.00h een parachute demonstratie, zijn er gedurende de hele dag diverse stands en zullen er in de avond luchtballonnen vertrekken. We houden nog even geheim wat het verdere programma zal zijn, maar de dag staat in elk geval in het teken van diverse takken van de vliegsport.

CAE NLS Nationale Kampioenschappen 2009
WedstrijdenVandaag begint op Terlet de CAE NLS Nationale Kampioenschappen Zweefvliegen 2009.

Van donderdag 21 tot en met zondag 31 mei 2009 strijden 25 deelnemers in de 18-meter klasse, 11 deelnemers in club-klasse, 18 deelnemers in de combi-klasse en 10 deelnemers in de open-klasse om de nationale titel.

Meer informatie, dagelijkse nieuwsberichten, opdrachten en uitslagen vind je op de NK website: www.nkzweefvliegen.nl


Groot feest voor jarige zweefvliegers Schinveld
RegionieuwsDe Eerste Limburgse Zweefvlieg Club (ELZC) bestaat 75 jaar. "Zweefvliegen is verslavendĒ, beaamt bestuurslid Harry Wielders. "Je moet gepassioneerd zijn. Want om alles te leren voor het vliegbewijs, dat is een behoorlijk pittige studie.Ē

De leden zijn enthousast bezig met hun sport. Na de instructie Ďs morgens zijn er ongeveer acht mensen nodig om alles te regelen: de lier bedienen die de toestellen omhoog trekt, de kabels ophalen en weer naar het volgende toestel brengen, contact onderhouden met de luchtverkeerleiding in het Duitse Teveren en Beek. "Die leggen nogal eens beperkingen op. Als er andere vliegtuigen in de lucht zijn, kunnen we soms een tijdje niet vliegen. Er is steeds minder ruimte voor deze sport. Vliegvelden zijn overal in het geding door strengere regels voor de luchtvaart", constateert Wielders met enige spijt. "We zijn een club van amateurs, die toch professioneel gerund moet wordenĒ, vat hij het dilemma samen.

Zie het volledige artikel in "de Limburger"
Omroep Gelderland vliegt mee met Frank Versteegh
Regionieuws
De vliegende Hollander uit Oosterbeek is van 20-29 mei te zien bij TV Gelderland. Versteegh neemt de kijker letterlijk en figuurlijk mee de lucht in. Vanuit zijn cockpit kijken we vliegend naar Gelderland en naar het NK Zweefvliegen dat van 21-31 mei op vliegveld Terlet gehouden wordt. Waarom vliegt iets? Wat is een thermiekbel? Waarom is vliegen zo veilig? Allemaal vragen waarop Versteegh een antwoord gaat geven.

De naam Frank Versteegh behoeft nauwelijks uitleg. Hij verwierf grote bekendheid door op hoge snelheid onder de Rotterdamse Erasmusbrug door te vliegen. Gelderland kende hem al toen hij met zijn rood-gele vliegtuig ondersteboven naast de Helicam hing. De luchtdanser zal de kijkers inwijden in de geheimen van de luchtvaart. Gewoon omdat hij dat leuk vindt. Vanaf woensdag 20 mei gaat Omroep Gelderland dus ''De lucht in'' met Frank Versteegh.

Het is een serie van acht afleveringen die elke werkdag vanaf 20 mei te zien is rond 18.50 uur.

OLC zondag 10 mei 2009
OLCAfgelopen zondag 10 mei was in Nederland een top overlanddag. Dit was s'avonds goed te merken aan de OLC-server die het er behoorlijk zwaar mee had.

Tot nu toe zijn er voor deze dag 88 vluchten voor de NL-OLC aangemeld met in totaal 35.377 overlandkilometers !! Dat is gemiddeld maar liefst 398 km per vlucht.

De grootste overland werd deze dag gemaakt door Peter Millenaar met een retourvlucht van 615 km. Op het verste punt was hij een mooi eind van huis. (zonder turbo) Commentaar van Peter: "Poging voor 750km FAI driehoek. Helaas. Had verwacht dat het weer wel wat beter zou worden. Eerste been schoot niet op."

Ook de vlucht van Bart Berendsen is een vermelding waard. Hij vloog in een Std Cirrus vanaf Soesterberg een retour van 540 km. Commentaar van Bart: "Leuke dag; tussen SSB en de Veluwe en later tussen de Veluwe en Holterberg nog practisch blauw".
Goede resultaten Nederlandse Zweefvliegers Klix wedstrijd
Wedstrijden
Na drie wedstrijddagen eerste plaatsen in de eindklassementen voor de Nederlanders Ferdi Kuijpers (combinatieklasse) en Sjaak Selen (standaardklasse).


Voor alle uitslagen, verslagen en foto's zie de Klix website.
Kunstmatige veren kunnen vliegtuig efficiŽnter maken
NieuwsAls de vleugels van vliegtuigen worden bedekt met kleine veertjes, zullen de toestellen veel efficiŽnter vliegen. Dat hebben Italiaanse wetenschappers berekend.Zie het volledige nieuwsbericht op nu.nl
Zomerwedstrijden 2009 @Malden
WedstrijdenDe online aanmelding voor de zomerwedstrijden 2009 is geopend!! De zomerwedstrijden worden dit jaar gehouden van zondag 19 juli t/m zaterdag 25 juli. Iedereen is welkom, van kernploegvlieger t/m beginnend overlandvlieger!

De intentie van de Zomerwedstrijden is om in een ontspannen sfeer met elkaar de competitie aan te gaan. Tevens is deze wedstrijd een kwalificatie wedstrijd voor de Nationale Kampioenschappen.

Voor meer info + aanmelden ga naar de website: www.zomerwedstrijden.zweefportaal.nl

Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal op
Foto's Soaring Clubhouse
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.02 seconden