Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: Zweefvliegers weg van Valkenburg

Geplaatst door webmaster op 09-05-2012 18:39
#1

bron: http://www.leidsc...Valkenburg

Zweefvliegers mogen vanaf 1 juli geen gebruik meer maken van de start- en landingsbaan van vliegveld Valkenburg. Dat schrijft staatssecretaris Atsma aan de Tweede Kamer.

Twee partijen - VVD en CDA - hadden om meer tijd voor de vliegclubs gevraagd omdat er geen alternatief in de regio voorhanden is. De staatssecretaris vindt dat er geen uitstel mogelijk is omdat experts vanaf die datum gaan zoeken naar explosieven in Valkenburg. Daarna wordt de grond bouwrijp gemaakt. Op het vliegkamp komen in de toekomst zo’n 5000 huizen.

Geplaatst door Alex Landman op 09-05-2012 20:20
#2

webmaster schreef:
bron: http://www.leidsc...Valkenburg

Zweefvliegers mogen vanaf 1 juli geen gebruik meer maken van de start- en landingsbaan van vliegveld Valkenburg. Dat schrijft staatssecretaris Atsma aan de Tweede Kamer.

Twee partijen - VVD en CDA - hadden om meer tijd voor de vliegclubs gevraagd omdat er geen alternatief in de regio voorhanden is. De staatssecretaris vindt dat er geen uitstel mogelijk is omdat experts vanaf die datum gaan zoeken naar explosieven in Valkenburg. Daarna wordt de grond bouwrijp gemaakt. Op het vliegkamp komen in de toekomst zo’n 5000 huizen.


Zeer triest! Stekte ZHvC.

Geplaatst door Ruud Holswilder op 09-05-2012 20:34
#3

Triest, maar ze hebben wel een heel mooi alternatief

Geplaatst door webmaster op 11-05-2012 17:07
#4

Vliegclubs laten zich niet wegjagen van vliegveld

bron: http://www.leidsc...Valkenburg


KATWIJK - De staatssecretaris heeft zijn veto erover uitgesproken, maar de zweefvliegers zijn absoluut niet van plan te vertrekken van vliegveld Valkenburg.

,,De leden zijn bereid te strijden voor deze plek’’, zegt Frank Scholtes namens de vier clubs. Een gang naar de rechter wordt niet geschuwd.

De zweefvliegers vinden dat ze onrechtvaardig worden behandeld. Scholtes: ,,Iedereen beseft, de vlieger en de buitenstaanders, dat het gebied er nog jaren zo bij zal liggen zonder dat er ook maar enige bouwactiviteit zal plaatsvinden.’’ Dat is de reden van het onbegrip onder de vliegclubs. ,,Daar komt bij dat de omliggende gemeenten allemaal blij zijn dat er nog gevlogen wordt want in het weekend houden de zweefvliegers de grote vliegtuigen van en naar Schiphol op een veel hoger vliegtraject waardoor de geluidsbelasting aanzienlijk minder is. Deze situatie kan nog jaren doorgaan maar uitsluitend vanwege onwil moet daar een eind aan komen. Die ongefundeerde onrechtvaardigheid houdt de mensen weerbaar en strijdlustig.’’

Geplaatst door webmaster op 27-06-2012 01:18
#5

Wethouder zwicht voor zweefvliegers in Katwijk

bron: http://www.leidsc...in-Katwijk

KATWIJK - Valkenburg houdt voorlopig nog wat luchtverkeer. De massaal opgekomen zweefvliegers kregen in een commissievergadering bijval van alle Katwijkse raadsfracties. Wethouder Daan Binnendijk bestemt de vliegers daarom toch niet weg van het voormalige marine vliegkamp.

,,Graag gedaan’’, mompelde Binnendijk toen vertegenwoordigers van twee vliegclubs hem bedankten voor zijn ommezwaai. De wethouder bleef lang vasthouden aan zijn afspraak met het Rijks Vastgoed en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) om de vliegers te weren. De verhuurder wil dat de vliegers het terrein verlaten, maar die verzetten zich tegen de opzegging van het huurcontract.


Politiek: zweefvliegen mag voorlopig blijven

bron: http://www.alleso...mp;id=1149

Zweefvliegen vanaf voormalig vliegkamp Valkenburg moet voorlopig nog mogelijk blijven, zolang er daar geen bouwactiviteiten zijn. De vindt de Katwijkse politiek, die van het college van burgemeester en wethouders eist het bestemmingsplan voor tijdelijk gebruik daarop aan te passen.

Gewijzigd door webmaster op 27-06-2012 01:46

Geplaatst door Marc op 27-06-2012 15:37
#6

1-0 voor het recreatieve vliegen op Valkenburg MAAR de strijd is nog niet gestreden, het Rijks Vastgoed en OntwikkelingsBedrijf ( RVOB ) is eigenaar van de grond en wil ons het vliegen toch onmogelijk maken, de rechter zal tzt uitsluitsel moeten geven.

Gewijzigd door Marc op 27-06-2012 15:38

Geplaatst door webmaster op 02-04-2013 21:27
#7

Steun voor zweefvliegers Valkenburg

Lees in het Leidsch Dagblad

KATWIJK - De zweefvliegers moeten blijven op het voormalige vliegveld Valkenburg. Deze aanbeveling komt uit de koker van het bureau SmartAgent, dat in opdracht van de stuurgroep Locatie Valkenburg een onderzoek onder inwoners heeft laten uitvoeren.


www.leidschdagblad.nl/profile/uwkrantenid_nl_blog_id_index_php_idpage_user_8459a4444aa8633de5dceb13363a22d6/article21591523.ece/BINARY/w470/zweefvliegen.jpg

Geplaatst door webmaster op 04-04-2013 18:05
#8

Ontmanteling vliegveld eind dit jaar

Lees meer in het Leidsch Dagblad: http://www.leidsc...d-dit-jaar

KATWIJK - De rijksdienst RVOB begint eind dit jaar met de ontmanteling van het voormalige vliegveld Valkenburg. De landingsbanen verdwijnen, net als andere ’verhardingen’.


www.noordhollandsdagblad.nl/incoming/article15879283.ece/BINARY/w470/vliegveld_valkenburg.JPG

Geplaatst door webmaster op 12-04-2013 15:24
#9

Blog over kansen en bedreigingen rond Locatie Valkenburg

blog: zozitdatdus.blogspot.nl


farm1.staticflickr.com/74/170827263_e46294e1bd.jpg

Geplaatst door webmaster op 16-04-2013 19:31
#10

Donderdag 18 april 19:30 uur behandelt Gemeenteraad Katwijk het Masterplan Valkenburg.

bron: Twitter

Geplaatst door wfandrea op 17-04-2013 14:34
#11

Op donderdag 18 april zal vanaf 19:30 uur het Masterplan Valkenburg in de Gemeenteraad van Katwijk worden behandeld. De ZHVC is hier één van de insprekers. De Zuidhollandse Vliegclub zal met zo veel mogelijk leden aanwezig zijn om ons standpunt ook non-verbaal te onderstrepen. In onze optiek moet minimaal het vliegen mogelijk blijven zolang er nog niet daadwerkelijk gebouw gaat worden. Feitelijk zetten wij in op inpassing van het zweefvliegen op die locatie in de toekomstplannen van het gebied.

Wie tijd heeft kan ons ondersteunen door ook aanwezig te zijn. Het betreft een openbare Raadsvergadering.

Geplaatst door antondekan op 22-04-2013 00:47
#12

Ben benieuwd hoe de raadsvergadering gegaan is..

Geplaatst door Marc op 22-04-2013 08:38
#13

De gemeenteraad van Katwijk wil ons wel behouden, daar kregen we bij monde van een Wassenaarse wethouder ook nog steun, dit is echter maar een heel voorzichtig begin, ik heb al vaak meegemaakt dat dit soort uitspraken snel kunnen veranderen.
Zoals de zaak er nu voor ligt:
Het hoger beroep tegen het RVOB hebben we verloren, begin volgend jaar zal naar verwachting een aannemer toegang krijgen op het veld om het banenstelsel te slopen dan is het voor ons afgelopen.
Op dit moment is ons toegezegd dat we tot 1 mei kunnen blijven, de verwachting is dat we dit jaar nog wel kunnen blijven vliegen met elke keer een maand verlenging, maar ook dit is onzeker.
Leuker kunnen we het niet maken.....

Geplaatst door webmaster op 02-05-2013 17:16
#14

Vliegveld Valkenburg behouden?

Lees verder: http://www.knvvl....g-behouden

In de discussie wordt nu voorgesteld om het vliegveld open te houden voor zakenvluchten. De KNVvL kan zich vinden in het behouden van het vliegveld mits daarbij de bestaande faciliteiten voor zweefvliegen en modelvliegen behouden blijven. Het kunnen beoefenen van deze luchtsporten in de Randstad is belangrijk voor de KNVvL en haar leden.

Geplaatst door webmaster op 31-05-2013 21:30
#15

Gemeenteraad Katwijk veegt vloer aan met Masterplan Valkenburg

Lees het nieuwsartikel: http://www.alleso...mp;id=1591

Op 30 mei besprak de gemeenteraad van Katwijk na een aantal hoorzittingen voor de eerste maal het Masterplan, waarin opgenomen de toekomstvisie met betrekking tot de bebouwing van het voormalige vliegveld Valkenburg. Wat weinig gebeurt in de gemeenteraad is dat het College van Burgemeester en Wethouders geconfronteerd werd met raadsbrede kritiek op de plannen. In dit geval ontrolde zich echter langzamerhand een dramatisch schouwspel omdat de diverse raadsleden van alle fracties letterlijk geen spaan heel lieten van het fraai geïllustreerde Masterplan. Het CDA was als coalitiepartner nog het mildst in zijn kritiek maar ook die partij twijfelde op een gegeven moment duidelijk of er überhaupt wel op deze wijze moet worden doorgegaan.

Geplaatst door webmaster op 14-06-2013 19:03
#16

Zweefvliegers oriënteren zich op Wassenaar

Lees: http://www.leidsc...-Wassenaar

KATWIJK - In Wassenaar liggen kansen voor de zweefvliegers van vliegveld Valkenburg. Dat vermoeden de Katwijkse gemeenteraadsfacties, die wethouder Thijs Udo tijdens een commissievergadering opdroegen met de buurgemeente te praten.

Mochten de drie verenigingen verhuizen naar de ’groene buffer’ in Wassenaar, dan staakt stichtingsvoorzitter Frank Scholtes zijn juridische strijd tegen het Rijks Vastgoed- en Ontwikkelings Bedrijf. Onlangs ging hij in cassatie tegen de ontruiming door het RVOB. De vliegers willen hun landingsbaan behouden of zich in de buurt vestigen.

Geplaatst door webmaster op 25-06-2013 00:11
#17

Wassenaarse Raadsleden steunen unaniem zweefvliegers Valkenburg

Lees in volnieuws.nl: http://www.volnie...temid=4516

Wassenaar - Dat de straffe wind z’n best doet om iedereen van het kale vliegkamp te blazen, deert de zweefvliegers niet in het minst en tempert evenmin hun enthousiasme. Met verve brengen zij op het voormalige vliegkamp Valkenburg hun boodschap aan de Wassenaarse en Katwijkse raadsleden die zich afgelopen zaterdag lieten zien. Tegen de achtergrond van de wild zwiepende populieren en de bleekgroen ogende kantine brengt zweefvliegvoorzitter Frans Scholtes zijn boodschap, de zuidwester overstemmend: “Alle seinen staan op groen. Er is draagvlak, alleen het ontwikkelingsbedrijf van het Rijk houdt stijf vol, dat wonen en zweefvliegen niet samen gaan en moffelt de onderzoeken die het tegendeel uitwijzen onder de pet.”

Geplaatst door webmaster op 28-06-2013 18:47
#18

Zweefvliegen alleen op grond Wassenaar

Lees: http://www.leidsc...-Wassenaar

De aanleg van een landingsbaan voor zweefvliegers is een Wassenaarse aangelegenheid. Dat zegt de Katwijkse burgemeester Jos Wienen, voorzitter van de stuurgroep Locatie Valkenburg. ,,Als zo’n baan er moet komen, kan dat alleen op grondgebied van de buren. Daarover hebben wij niks te zeggen.’’

Geplaatst door webmaster op 03-10-2013 16:34
#19

Vliegveld Valkenburg per 1/10 dicht!

bron: https://twitter.c...8788765697 (KNVvL op Twitter)

Vliegveld Valkenburg per 1/10 dicht! Gemeentes: vliegen mag blijven, Rijk houdt vast aan bouwrijp opleveren.

Geplaatst door webmaster op 06-10-2013 18:27
#20Geplaatst door webmaster op 06-05-2014 18:57
#21

Onroerende zaak of niet?

Lees: http://www.cobouw...ak-of-niet en http://deeplink.r...R:2014:899

KNVvL komt door het oordeel van de Hoge Raad dat een landingsbaan geen gebouwde onroerende zaak is, geen ontruimingsbescherming toe. De uitspraak heeft tot gevolg dat de huurovereenkomst met KNVvL niets meer in de weg staat van de herontwikkeling van vliegveld Valkenburg.


www.cobouw.nl/binaries/content/gallery/beeld/nieuwsbeeld/2014/05/06/20140506_vliegveld.jpg

Gewijzigd door webmaster op 06-05-2014 19:00

Geplaatst door frans op 06-05-2014 19:27
#22

Lekker makkelijk...
De bewoners realiseren zich niet dat ze behalve vrije ruimte, ook "stilte" gaan missen:
De luchtvaartmaatschappijen zullen de vrijgekomen luchtruimte zo snel mogelijk gaan opvullen, met de LVNL voorop! Aanvliegroute Schiphol wordt verruimt en verlaagd; daar draait de zaak om.
Succes allemaal met in je tuintje zitten. Not dus...

Gek worden van de herrie dat is de toekomst. Maar ja; je moet nu eenmaal tegen zweefvliegen zijn .. toch?

Geplaatst door TMG op 07-05-2014 09:50
#23

Bijzonder spijtig dat men ook hier verdreven wordt !
Maar nog wel kort geleden tijdens de NSS top het veld gebruiken.
Er blijft niet zo heel veel meer over in Zuid-Holland qua zweefvlieg-mogelijkheden.

Geplaatst door Ruud Holswilder op 07-05-2014 12:06
#24

Ik vernam afgelopen weekend dat de ZHVC nog een paar jaar mag blijven vliegen op Valkenburg.

Overigens valt het wel mee met het vrijkomen van dat mini stukje luchtruim en het vermeende opvullen ervan met geluid van verkeersvliegtuigen.
Moderne verkeersvliegtuigen zijn juist zeer geluidsarm.

Geplaatst door frans op 07-05-2014 18:32
#25

@Ruud:
Mijn nieuwe stofzuiger maakt ook minder herrie, maar het is nog steeds een takke herrie. Maar idd wel een db-tje of 5 minder.....

Geplaatst door kobus op 07-05-2014 19:16
#26

En iedere 3 db is een halvering of verdubbeling van het geluid...

Geplaatst door Dinant op 07-05-2014 19:21
#27

kobus schreef:
En iedere 3 db is een halvering of verdubbeling van het geluid...


Fysisch gezien heb je gelijk, maar aangezien ons gehoor ook logaritmisch werkt klinkt 3dB minder niet 2x zo zacht ;)

Geplaatst door webmaster op 17-07-2014 19:47
#28

Zweefclubs moeten weg uit Valkenburg

Lees in Leidsch Dagblad: http://www.leidsc...Valkenburg

De LCV is onaangenaam verrast door de plotselinge haast van het RVOB. De overkoepelende vliegclub had goede hoop op hervatting van het hobbyvliegen dat sinds een half jaar stilligt. De geplande woningbouw op het voormalige vliegkamp laat waarschijnlijk nog even op zich wachten.

,,Het is een gekke ontwikkeling’’, zegt LCV-voorzitter Frank Scholtes. ,,De week voor we die brief van het RVOB kregen, waren we met bouwbedrijf Heijmans in gesprek om weer te gaan vliegen. We weten niet precies wat de achtergrond is, maar we denken dat te maken heeft met de komst van asielzoekers.’’

Geplaatst door Sieb op 19-07-2014 17:40
#29

Meteen naar rechter en voorlopige voorziening eisen op basis van onbehoorlijk bestuur van verhuurster.

Geplaatst door webmaster op 21-09-2014 19:24
#30

Overheidsonderneming RVB draait zweefvliegclubs de nek om.

Lees: http://www.kieska...l?spref=tw

De overheidsonderneming RVB (voorheen RVOB), die in samenwerking met de gemeente Katwijk pogingen onderneemt om grootscheepse woningbouw te plegen op het voormalige vliegveld, probeert de gebruikers van deze groene long te verwijderen. Het recreatief gebruik beperkt het aantal vrijheidsgraden voor de staatsondernemers in vastgoed en dus worden de zweefvliegers rücksichtslos van het groene tapijt geschoven. En dit terwijl het bevoegd gezag van zowel de gemeente Wassenaar als de gemeente Katwijk erg hun best hebben gedaan om mogelijkheden te creëren zodat er ook in de toekomst gevlogen kan worden.


4.bp.blogspot.com/-0gOadApB0nc/VBnsFPUDI-I/AAAAAAAAAg8/Oud4RiYP3Gc/s1600/valkb_zweefvliegen4.jpg

Geplaatst door webmaster op 29-10-2014 23:51
#31

Voormalig vliegveld Valkenburg binnenkort ontmanteld

Lees: http://www.omroep...ontmanteld

De sloop van voormalige vliegveld Valkenburg begint over ongeveer twee weken. De aannemer krijgt vijf jaar de tijd om de opdracht uit te voeren.

De aannemer gaat verontreinigde grond saneren, verschillende gebouwtjes afbreken en watergangen en een bouwweg aanleggen. De bunkers en de verkeerstoren op het voormalige vliegveld blijven staan.

De start- en landingsbanen zijn al weggehaald. Vanaf half november gaan de werkzaamheden verder met ontgraven en saneren van die grond.


www.omroepwest.nl/sites/default/files/imagecache/cp_main/erasmus/aa/2494095.jpg

Geplaatst door webmaster op 13-01-2015 13:10
#32

Gaaf! Zelf rondcrossen op start- en landingsbanen? Het kan op vliegveld Valkenburg in Katwijk bij wijze van afscheid.

Lees: http://www.omroep...kenburg-ka

Mensen die afscheid willen nemen van voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk kunnen dat zaterdag 31 januari doen. Het is dan mogelijk om een rondrit te maken op het terrein ‘om het in zijn huidige vorm te beleven en te bekijken’. En het mooie is: dat kun je gewoon zelf doen op de fiets, scooter of scootmobiel.

Vorige week is al begonnen met de sloop van de landingsbanen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er 5000 huizen worden gebouwd. Ook komt er een recreatiegebied. Het duurt ongeveer 15 tot 20 jaar voordat het af is.

Geplaatst door Otto Foelkel op 13-01-2015 13:29
#33

webmaster schreef:
4.bp.blogspot.com/-0gOadApB0nc/VBnsFPUDI-I/AAAAAAAAAg8/Oud4RiYP3Gc/s1600/valkb_zweefvliegen4.jpg

De variometer linksbovenin is niet tot landen bereid, zo te zien.

Geplaatst door NicoB op 13-01-2015 13:32
#34

Eeuwig zonde!
Heb hier in een grijs verleden nog als atc-er met Lockheed Neptunes en Breguet Atlantic's "gespeeld".
:bye

Gewijzigd door NicoB op 14-01-2015 00:08

Geplaatst door webmaster op 13-01-2015 23:01
#35

Stukje landingsbaan voor thuis

Lees: http://www.leidsc...voor-thuis

De graafmachines hebben al voorzichtig aan de start- en landingsbanen geknabbeld, maar het beeld is nog intact. Wie voor de laatste keer het Vliegkamp Valkenburg in zijn huidige vorm wil beleven of zelfs een stukje mee naar huis wil nemen, krijgt daarvoor eind deze maand de gelegenheid. De poort gaat op 31 januari open van 10.00 tot 13.00 uur voor een historisch bezoek: in vijftien tot twintig jaar verandert het vliegveld in een woon-, werk- en recreatiegebied.

Geplaatst door webmaster op 01-02-2015 14:18
#36

Gemengde gevoelens bij afscheid Vliegveld Valkenburg

Lees: http://www.alleso...mp;id=2526

Op 31 januari kon tijdens een open dag afscheid genomen worden van Vliegkamp Valkenburg, dat sinds juli 2006 geen dienst meer doet als militaire basis. Het maakt nu deel uit van de gemeente Katwijk die grote plannen heeft voor een woon-, werk- en recreatiegebied, wat zich - als het aan de betrokken partijen ligt - in 15 tot 20 jaar (vanaf 2012) zal ontwikkelen/realiseren. Het vliegveld werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt. Na 1945 is het hersteld en door de Koninklijke Marine in gebruik genomen. Er waren dan ook veel ex-marinemensen aanwezig.


www.allesoverkatwijk.nl/upload/nieuws/1422709307_0.jpg

Geplaatst door webmaster op 10-02-2015 15:03
#37

Gemeenteraad Katwijk praat donderdag over drones op vliegveld Valkenburg

Lees: http://www.omroep...valkenburg

KATWIJK - Komen er dan toch drones op vliegveld Valkenburg? Er wordt al maanden over gesproken, maar nu staat het ook op de politieke agenda van de gemeente Katwijk. De fractie van KiesKatwijk wil dat het oorspronkelijke plan om woningen te bouwen van tafel gaat en dat er een 'Drone Valley' op het voormalig vliegveld komt.

'Dit is een unieke kans om meer werkgelegenheid te krijgen in Katwijk', vindt Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. Er zijn volgens hem genoeg andere plaatsen waar woningen gebouwd kunnen worden.

Geplaatst door webmaster op 13-02-2015 14:26
#38

Gemeenteraad neemt historisch besluit vliegkamp: stop sloop

Lees: http://www.alleso...mp;id=2555

Het RVB wil de startbanen zo snel mogelijk slopen om alternatieven onmogelijk te maken, volgens KiesKatwijk en meerdere politici. De Katwijkse gemeenteraad heeft nu echter een duidelijk signaal afgegeven. In het laatste overleg is unaniem een motie aangenomen die de wethouder de opdracht geeft om te bewerkstelligen dat de sloop van het vliegveld direct wordt gestopt en dat er nader onderzoek komt naar de kansen voor de optie om hier hoogwaardige werkgelegenheid te realiseren. Een historisch moment dat van grote betekenis is. Het is een omslag die raadsbreed wordt gesteund. Dat gebeurt niet vaak.


www.allesoverkatwijk.nl/upload/nieuws/1423826324_0.jpg

Geplaatst door webmaster op 17-02-2015 20:13
#39

Drone-Valley prima, maar vergeet de zweefvliegers niet

Lees: https://nieuws.rt...2/?p=20949

Maar laten we nu de zweefvliegers even niet vergeten, want die worden keer op keer in een hoekje gezet. De RVB en bouwbedrijf Heijmans willen alle ruimte hebben voor hun ontwikkelplannen en daar pasten de zweefvliegers niet in.

Nog recent hebben de gemeenteraden van Wassenaar en Katwijk unaniem een motie ingediend om het mogelijk te maken voor de zweefvliegers om hun activiteit permanent te kunnen realiseren. GemeenteBelangen wil best praten over drones of andere economische impulsen die woningbouw verder kunnen terugdringen, maar de zweefvliegers hebben ook onze aandacht. Als de andere politieke partijen uit Katwijk, maar ook uit Wassenaar, zich ook op dit standpunt zetten, lijkt het GB dat de zweefvliegers nu eindelijk een permanente plek kunnen krijgen.


nieuws.rtvkatwijk.nl/v2/wp-content/uploads/ID005734-620x330.jpg

Geplaatst door webmaster op 05-05-2017 19:02
#40

Zweefvliegen is onverenigbaar. Drones niet... En dan die kopregel. Alsof het Rijk alléén beslist over de bestemming van Valkenburg... ?? pic.twitter.com/sZVmGmpq7n

— ZHVC (@zhvc_pr) 26 april 2017


Geplaatst door Marc op 06-05-2017 14:02
#41

Een journalist die een stukje plaatst en niet de moeite neemt om goed onderzoek te doen :(