Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: Uitbreiding vliegveld Lelystad

Geplaatst door Bier op 21-02-2014 23:52
#19

'Zorgen bij Schiphol en ministerie over interesse Lelystad Airport'

AMSTERDAM - Schiphol en het ministerie van Infrastructuur maken zich zorgen over de geringe interesse van luchtvaartmaatschappijen om vanaf Lelystad Airport te gaan vliegen. Dat meldt het NRC vrijdag op basis van e-mailverkeer tussen het ministerie en de directie van Schiphol. De betreffende e-mails zijn op verzoek van Arkefly openbaar gemaakt, via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Naar buiten toe zeggen het ministerie en Schiphol eenduidig dat een nieuw vliegveld bij Lelystad noodzakelijk is om de groei van Schiphol op te vangen. Maar intern wordt erkend dat er een probleem is.

"De geringe voortgang en een aantal serieuze onzekerheden baren mij zorgen", schreef Rob Huyser, directeur luchtvaart op het ministerie, op 1 februari. Operationeel directeur Ad Rutten van Schiphol "deelt" die zorg, schrijft hij terug: "De meest betrokken individuele airlines spreken nadrukkelijk uit dat zij niet uitgeplaatst wensen te worden." Schiphol sluit niet uit dat in de eerste fase minder dan de geplande 25.000 vluchten worden verplaatst. Huyser: "Ik kan niet anders dan constateren dat de interesse op dit moment mager is."

Diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Arkefly, EasyJet, Corendon en Transavia, hebben laten weten niet te zitten wachten op een verplaatsing van de activiteiten van Schiphol vaar Flevoland. Lelystad Airport zou vanaf 2017 een deel van de toekomstige groei van het vliegverkeer op Schiphol moeten opvangen, met name het niet-mainportgebonden verkeer, wat neerkomt op vakantievluchten. Luchtvaartmaatschappijen kunnen niet gedwongen worden om Schiphol te verlaten.

In december schreef Rutten aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat tegen de tijd dat Lelystad Airport in 2017 volledig operationeel is, er voldoende concrete vraag en interesse zal zijn van luchtvaartmaatschappij om te vliegen vanaf de luchthaven.
Definitieve toezeggingen van luchtvaartmaatschappijen om vanaf Lelystad te gaan vliegen waren er er nog niet.

"Luchtvaartmaatschappijen plannen op de korte termijn en communiceren gemiddeld pas 1 of 2 jaar voor invoering van nieuwe bestemmingen en/of routes met hun stakeholders. Wij zijn dan ook niet in staat om nu al te specificeren welke maatschappijen en in welke omvang in 2017 gebruik zullen maken van Lelystad Airport", schreef Rutten toen.


Luchtvaartnieuws

Dat er straks een spookveld ligt, daar kan ik niet wakker van liggen. Alles wat de (r)overheid aanraakt, verandert nou eenmaal in stront. Zonde van het belastinggeld maar er zijn wel grotere verspillingen dan een ongebruikte runway in het meest troosteloze stukje Nederland.

Een spook TMA, daar word ik pas droevig van :rsad