Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: maximale vlieghoogte NL zonder klaring

Geplaatst door Jochem van Koppen op 03-05-2013 16:08
#1

Ik heb onderstaande gestuurd naar leden van mijn zweefvliegclub maar wellicht zijn er hier ook mensen die er hun voordeel mee kunnen doen:

Alle luchtruim in Nederland is inmiddels klasse D of strikter boven FL065. Dit is omgerekend 1981 meter, maar alleen als je je hoogtemeter hebt ingesteld op 1013 mbar! Bij een QNH onder 1013 mbar bereik je FL065 al eerder.

Voor elke vlucht in Nederland boven 1981 meter met hoogtemeter op 1013 mbar heb je dus een klaring nodig van de verkeersleiding. Iets om rekening mee te houden op goede thermische dagen.

De verkeersleiding heeft toegezegd om verzoeken voor het binnenvliegen van klasse B, C en D luchtruim met zweefvliegtuigen zoveel mogelijk te honoreren. Hoe dit in de praktijk uitpakt moet natuurlijk nog blijken. Hoewel strikt genomen het vooraf indienen van een vluchtplan verplicht is voor vluchten in gecontroleerd luchtruim wordt uit praktische overwegingen het binnenvliegen door zweefvliegtuigen zonder vluchtplan (maar met klaring!) gedoogd. In klasse A luchtruim wordt zweefvliegen in principe niet toegestaan.

Enige uitzondering op bovenstaande zijn NW Milligen TMA's C en E. Hier is tussen vrijdagmiddag 17:00u en zondagavond 24:00u en op officiŽle feestdagen luchtruimklasse E van toepassing t/m FL095 (2895 meter bij 1013 mbar). NW Milligen TMA C ligt grofweg bij Hoogeveen en Twenthe. NW Milligen TMA E ligt grofweg boven en oost van Terlet en Teuge.

Verder wil ik hierbij voor de volledigheid wijzen op de Maastricht TMA, deze is klasse D vanaf 1500' (457 meter) en ligt relatief dicht bij de Peel, hier is in de zweefvliegpraktijk dus op elke hoogte een klaring nodig (Beek TWR 119.475 MHz). Zonder RT brevet kun je hierin dus niet overland.

Zie ook de kaart:
http://www.ais-ne...index.html
-> Integrated Aeronautical Information Package
-> "Select effective date" linksboven
-> Part 2 EN ROUTE (ENR) 6-2.1 Airspace structure and ATS airspace classification

ps. officiŽle feestdagen zie AIP General (GEN) 2.1.5