Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: Zweven met oudjes

Geplaatst door webmaster op 04-08-2015 15:28
#1

Lees: https://blendle.c...4-29350249

Ze komen uit de Verenigde Staten, Australië en Europa en ze zijn gek op oude zweefvliegtuigen.

‘Neergestort? Het is maar hoe je het noemt.” De 74-jarige pilote van een historisch zweefvliegtuig dat afgelopen vrijdag een boomtop raakte en crashte bij Terlet maakt het goed en heeft volgens clubleden ‘mentaal meer geleden dan fysiek’. „Oké, ze raakte een boom en heeft toen een harde landing gemaakt . Zoiets noemen wij een kraaklanding en kraaklandingen...ach, die horen bij de sport.”

Vliegveld Terlet aan de rand van de Hoge Veluwe is vandaag en morgen nog in de ban van het historisch zweefvliegen. Het zweefvliegcentrum biedt gastvrijheid aan een tiendaagse bijeenkomst van een internationale club van liefhebbers van oude zweefvliegtuigen: de International Vintage Glider Club Rally.

Ze komen uit de USA, Australië en uit alle landen van Europa. Hun liefde voor oude zweefvliegtuigen is wat ze bindt. Hoe oud? Een vliegtuig uit de jaren zeventig kan vintage zijn mits gemaakt van hout, metaal en zeildoek. Kunststof is uit den boze.

250 personen bivakkeren op en rond vliegveld Terlet. Een honderdtal van hen zijn piloot en ze hebben zeventig zweefvliegtuigen bij zich. Het oudste vliegtuig stamt uit de jaren dertig.

Gastheer Ben van der Klein, havenmeester van Terlet heeft de zeven clubs die Terlet normaal herbergt met vakantie gestuurd. Dat ging zonder gemor, verklaart hij: „Er wordt wel eens denigrerend gedaan over ‘oud hout’, maar iedere beoefenaar van de zweefvliegsport weet dat pioniers van toen zweefvliegen hebben gemaakt tot wat het nu is.”