Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: Lezing "Leer zweefvliegen vanaf 10 jaar" op NZD.

Geplaatst door Kilo Hotel op 17-11-2015 23:31
#22

Marco uit hangar 5 schreef:
Ik heb leren vliegen bij Haus der Luftsportjugend in Duitsland, in 1986.. Ik was daar in ongeveer 2 weken tijd solo met 37 lierstarts, en was niet de enige. Veel starts waaronder ook langere vluchten van een half uur of meer (11 uur in 2.5 week) in een korte periode, dan gaat het hard. .....................................................................................................................................
TMG lijkt me een erg dure oplossing, DBO kampen zijn denk ik effectiever en goedkoper.. alleen de laatste jaren krijgen we bij de ZCH de DBO-ers niet meer mee op kamp. Beetje onduidelijk waarom.


Beste Marco, zelf ben ik op vergelijkbare wijze solo gekomen (ANWB-cursus op Terlet). Ook heb ik enkele jaren de cursussen op Salland verzorgd. Ken het "klappen van de zweep" en weet de voordelen van deze vakantiecursussen. Bij enkele clubs kan je die nog volgen. Perfect.

Maar hier ging het niet om vakantiecursussen, maar om leren zweefvliegen in zijn algemeenheid, doorgaans bij clubs. "Haus der Luftsportjugend" verzorgde dacht ik gesubsidieerde cursussen en dat is al helemaal geen vergelijk. "Op ieder potje past een dekseltje" en zo is het met leren zweefvliegen ook. Clubs hebben verschillende tariefstructuren en of iets duur of goedkoop is zal mede daarvan afhangen. De z.g. "versnelde opleiding" is een mogelijkheid, waar ik zelf veel positieve ervaringen mee heb. En die prijs........... Nogmaals afhankelijk van de tariefstructuur van de club. Maar met een Falke moet het mogelijk zijn 5 uur te vliegen voor rondom 400,-. Als je dan 30 starts en landingen kan oefenen en ook minder reis- en verblijfkosten hebt, zouden die TMG-kosten wel eens mee kunnen vallen. Maar persoonlijke situaties en tariefstructuren van clubs spelen een belangrijke rol om tot een keuze te komen die bij iemand past.