Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: KNMI Zweefvliegen voorspelling wordt vernieuwd

Geplaatst door davidh op 24-03-2016 20:29
#1

Vorig jaar werden we, als 'kenner' van het zweefvliegweer, uitgenodigd bij het KNMI. Of we eens wilden komen praten over wat het KNMI voor zweefvliegers doet. Dat is op het moment nogal karig en het zit in een slechte website. Daarnaast is het Weerbulletin Kleine Luchtvaart wel goed, maar geeft alleen een (kwalitatieve) schets van het weer. Over bovenstaande waren we het snel eens. Of wij nu wl inzicht konden bieden in de wensen en eisen van zweefvliegers?

Onze boodschap was dat we inzicht nodig hebben in het weer n hoe dat uitwerkt. Want dan kunnen weerfenomenen die we zien ook in een context worden geplaatst. Rasp, maar ook Wetterjetzt en PcMet, bieden meer inzicht (maar ook bijv. een PFD; potential flight distance). Daaraan voegden we toe dat zonder goede voorbereiding een vlucht niet mogelijk is (je wilt niet verrast worden door onweer of regen tijdens een overland die soms ver Duitsland in gaat). De noodzaak voor het begrijpen van het weer zit ook in onze theorie. Deze hang naar vliegveiligheid raakte wel een snaar bij het KNMI.

We waren al blij met dit gesprek in 2015 maar hoorden een jaartje niets... Tot enkele weken geleden. Toen kregen we het nieuws dat ze een stap verder waren en het een en ander wilden laten zien. Enigszins verrast dat we niet al eerder wat screenshots hadden ontvangen, maar blij met het feit dat het toch de verdiende aandacht kreeg, gingen we naar het KNMI. Zouden ze ruwe output van het model tonen waar ze eerder zo terughoudend in waren?

JA! En het nieuws wordt nog beter. Er komen per zweefvliegveld gemakkelijke diagrammen zodat iedereen snel kan zien hoe het weer die dag gaat verlopen (met wind, wolken, thermiek, vlagerigheid op 1 pagina). Er komen, la Rasp, plaatjes met: Thermieksterkte, regen en thermiek/shear (zodat je inziet hoe makkelijk het thermieken is). Al deze voorspellingen worden voor 48 uur gemaakt zodat je op vrijdag al kan zien of je zaterdag of zondag moet inboeken bij het gezin.

En ze waren nog niet klaar. Binnenkort wordt de hele website van het KNMI gerestyled voor onder andere mobiel gebruik. Maar daar wilden ze niet op wachten. Dus dit bovenstaande wordt volgende week (ongeveer) live gezet. Nice.

Ook gaan ze (soms, maar niet gegarandeerd) een opmerking plaatsen bij de model-output (als ze verwachten dat het weer anders uitpakt). Want ze hebben ook nog andere modellen en kennen hun sterktes/zwaktes. Het grote voordeel van een KNMI-voorspelling is dat ze het model hebben getuned en hebben gevalideerd met echte metingen. Ook hebben ze betere grond-gegevens die nauwkeurigere voorspellingen mogelijk maken. Dus is de voorspelling veel nauwkeuriger dan die van Rasp. En nu heeft iedere zweefvlieger daar snel toegang toe.

En voor het toetje: Of we nog opmerkingen hadden. Toen stelde ik de vraag of een PFD mogelijk is. Daar stonden ze behoorlijk positief tegenover. We zullen daar dus nog wat geduld voor moeten hebben. Na dit seizoen gaan we nog een keer overleggen hoe het allemaal is bevallen.

Nu ben ik al heel blij dat zweefvliegend Nederland eindelijk een goede/degelijke weersvoorspelling krijgt van het KNMI waar je je overlandplanning mee kan doen. Dat maakt het voor beginnende overlandvliegers een stuk makkelijker om conclusies te trekken. Ook zullen marginale dagen, waarin het toch vliegbaar wordt, sneller benut worden. Maar ook gevaarlijke situaties kunnen beter herkend worden met betere, volledigere, voorspellingen. Ze vroegen ook of men eigenlijk wel wist dat je de weerkamer ook gewoon kon bellen als er vragen waren (op 0900-2023341)?

Conclusie: De weersvoorspelling voor zweefvliegers gaat een klasse (of 2) beter worden dan het was. Ik ben daar erg blij mee (en ik hoop/verwacht jullie ook). Ik vind dat het KNMI hier echt goed zijn best heeft gedaan.

Binnenkort komt er meer en duidelijkere info, waarschijnlijk via de KNVvL, over de verbeteringen. Ik adviseer je nu alvast om je login van https://www.lucht...tmeteo.nl/ uit de motteballen te halen (en te testen of hij nog werkt).

Groeten,


David Hofstee
& Michel Hagoort

P.S. Dit super-nieuws betekent natuurlijk niet dat Rasp verdwijnt. Want dat blijft gewoon.

Gewijzigd door davidh op 24-03-2016 20:34