Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: EZAC jubileum - fly-in op 3 september in Axel

Geplaatst door webmaster op 04-09-2016 22:43
#2

Heerlijk zweefvliegen boven Zeeuws-Vlaanderen (video)

Lees / kijk: http://productie....8yFO60eWo0

AXEL - EZAC, de Eerste Zeeuws-Vlaamse Aero Club, viert zijn 50-jarig bestaan. Dat deed de zweefvliegclub dit weekend met een zogeheten fly in. Leden van andere clubs uit Nederland en BelgiŽ kwamen naar Axel vliegen om kennis te maken.

Geschiedenis
De club werd in 1966 opgericht en zat de eerste vier jaar in Hulst. Van 1971 tot 1973 was de standplaats Hoek en tegenwoordig zit men in Axel. Ongeveer de helft van de leden komt van buiten Zeeuws-Vlaanderen, vaak zelfs van boven de grote rivieren. Dat is historisch zo gegroeid. Het zijn dikwijls Zeeuwen die zijn verhuisd, maar nog steeds een band hebben met Zeeland. Een andere reden is dat de club vroeger zweefvliegkampen organiseerde voor jongeren. Een aantal is gebleven en is inmiddels volwassen. Ook trekt EZAC de laatste jaren meer Vlamingen.

Jong
EZAC probeert het ledental te laten groeien en de club te verjongen. Dat lukt aardig. De laatste jaren komen er steeds meer jongeren uit de regio bij. Zoals Lotte van Rijs. Zij is 15 jaar oud en is nu al zo ver dat zij zelfstandig mag vliegen. "Dat is apart en leuk," zegt ze met een grote glimlach. Ze beaamt dat het eigenlijk best vreemd is dat je als jongere eerder zelfstandig mag zweefvliegen dan brommer rijden, maar dat zal de pret voor haar zeker niet drukken. Het gaat goed met EZAC. De club heeft zo'n 100 leden en er is een wachtlijst om lid te mogen worden.