Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: Luchtvaartkaart nog steeds niet optimaal

Geplaatst door NicoB op 07-05-2017 11:13
#1

Ik heb net de nieuwe LVNL luchtvaartkaart (ICAO The Netherlands 1:500.000) binnen en vind de kleuren maar niks. Ze hadden wel iets meer contrast (hardere kleuren) mogen gebruiken. Dit geldt met name voor het kaartgrid, boven land is het zo goed als onmogelijk om een positie te plotten. Kennelijk ontbreekt het aan een goede kwaliteitscontrole en/of zijn we in Nederland niet meer in staat om een fatsoenlijke luchtvaartkaart uit te brengen.

Heb nog getwijfeld of ik de uitgave van de Deutsche Flugsicherung (DFS) zou aanschaffen die komt beter uit de verf maar wordt, dacht ik, pas in september weer vernieuwd.

Op het eerste gezicht zien de nieuwe uitgaven van Rogers Data, een Oostenrijkse uitgever, er helemaal perfect uit en is de kaart zeer goed leesbaar. Maar het lijkt erop dat deze kaarten qua informatie meer voor het motorvliegen zijn bedoeld.

rogersdata.at/wp/wp-content/uploads/2016/01/Germany-South-Rogers-Data-500k-Gefahrengebiet-Luftsperrgebiet-Flugbeschränkungsgebiet-Prohibited-Restricted-Danger-Areas-RGB.jpg

Heb uit nieuwsgierigheid "Germany South 500K" besteld (voorbeeld hierboven) en zal 'm binnenkort vergelijken met de DFS zweefvlieg uitgave. Wanneer je het kaartje hieronder bekijkt, zou er ook een uitgave van Nederland moeten verschijnen.

rogersdata.at/wp/wp-content/uploads/2017/02/Blattschnitte-Europa-ICAO-VFR-Karte-Sichtflugkarte-Luftfahrtkarte-Rogers-Data-500k.jpg

Gewijzigd door NicoB op 11-05-2017 09:52

Geplaatst door NicoB op 13-05-2017 22:52
#2

Vandaag heb ik de kaart Germany South 500K ontvangen die wordt uitgegeven door Rogers Data.

rogersdata.at/wp/wp-content/uploads/2017/02/Cover-Deutschland-Süd-ICAO-VFR-Karte-Sichtflugkarte-Luftfahrtkarte-Rogers-Data-500k-1.jpg

Wanneer je 'm openvouwt schrik je in eerste instantie van de hoeveelheid informatie. Erg veel wegen en plaatsnamen in diverse lettertypen en kleuren. Het heeft veel weg van een Shell wegenkaart maar dan gedrukt op een betere kwaliteit papier.

De luchtruiminformatie wordt anders weergegeven dan op de standaard ICAO kaarten. Luchtruimgrenzen zijn veelal dunne gekleurde lijntjes waarbij het even zoeken is naar de bijbehorende informatie zoals classificatie en vertikale begrenzingen. Deze informatie valt weg tegen de drukke achtergrond. CTR's en P, R en D gebieden lijken erg veel op elkaar. De TMZ transpondercodes en frequenties zijn ook niet aanwezig. Wat me verder tegenvalt is het ontbreken van extra informatie zoals zweefvlieg sectoren,
Kortom, de vereiste luchtruiminformatie staat wel op de kaart maar komt helaas niet zo goed uit de verf. Erg jammer, want ik had dit eigenlijk niet verwacht.

Voordeel is dat de kaart de volledige zuidelijke helft van Duitsland bestrijkt waarvoor je normaal 4 ICAO kaarten van de DFS nodig hebt. Ook is de kaart goedkoper dan de 4 benodigde DFS kaarten samen. En daar is eigenlijk alles mee gezegd.

Conclusie: De kaart zag er veelbelovend uit maar voldoet niet helemaal aan de (mijn) verwachting en ik zal 'm daarom ook niet gebruiken (ben bang dat het een overzichtskaart gaat worden in ons clubgebouw).

Gewijzigd door NicoB op 14-05-2017 13:02