Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: SOLI aanvraag vanuit Spanje. Hoezo Europees EASA Medical?

Geplaatst door Neet op 07-09-2017 11:10
#4

Zweefduiker schreef:
De soap gaat verder. Heb inmiddels van ILENT zo'n SOLI formulier gekregen. Maar daarop zijn 4 checkboxen te vinden.

- Copy of initial medical application and examination report forms
- Copy of current medical application and examination report forms
- Copy of latest electrocardiogram and audiogram
- Copy of current medical certificate

Heb nu de laatste aangevinkt (want die spreekt voor zich). Moet ik nog meer aanvinken?

<Edit> Heb de gok maar gewaagd en alleen de laatste optie aangevinkt en het formulier opgestuurd met fotokopie van het medical. We wachten af...

<Edit2> Dat formulier vind je hier:
[url]http://www.seguridadaerea.gob.es/media/4140362/solicitud_transferencia_expte_medico_dlpa.pdf
[/url]


Ik weet niet of je wel wilt dat er een SOLI plaatsvindt. De autoriteiten van het land dat je brevet uitgeeft, houden ook je medische dossier bij. Je medical is dus gekoppeld aan je brevet. Ik vermoed dat je medisch dossier met geschiedenis wordt bijgehouden om fraude te voorkomen.

Als Nederland je brevet uitgeeft, dan houdt ILenT je medisch dossier bij. Als je in het buitenland wordt gekeurd, dan moet de buitenlandse keuringsarts het keuringsrapport opsturen naar het ILenT. Je kunt vragen om een SOLI transfer van Nederland naar Spanje, maar dan moeten je vervolgkeuringen in Spanje worden gedaan of de niet-Spaanse-artsen moeten dan het keuringsrapport steeds naar Spanje opsturen. Ik weet niet of het mogelijk is om je medisch dossier en je brevet bij twee verschillende autoriteiten te hebben.

Ik ken je privé situatie niet en ik weet niet of je wel een SOLI transfer wil. Misschien is het makkelijker om ervoor te zorgen dat je Spaanse arts het keuringsrapport naar het ILenT opstuurt, echter denk ik dat dit alleen werkt voor herkeuringen en niet voor initiële keuringen.

Mocht iemand ooit een SOLI transfer naar Duitsland willen doen, dan kan ik dat zeer sterk afraden. Het LBA mocht een paar jaar geleden uit Datenschutzgründen geen medische gegevens opslaan. Dus hebben ze alle medische gegevens gewist. Stel je wilt daarna een SOLI transfer naar een ander land doen, dan kan je problemen krijgen. Bij een SOLI transfer wordt je medisch dossier naar een ander land opgestuurd, maar de Duitsers hebben je dossier niet. Ook al vraag je al je keuringsrapporten bij je vliegartsen op, dan wil het zelfs niet lukken. Dr. Kirklies van het LBA zet dan de volgende zin op het SOLI formulier en daardoor accepteert niet elk land een SOLI transfer uit het Duitsland:
Daten aus der Vergangenheit besitzen wir nicht und können auch keinerlei Bestätigung der Vollständigkeit und Korrektheit abgeben.

Stel je hebt een Nederlands brevet en doet in Duitsland een keuring, dan heb je niet met bovenstaand probleem te maken. Je krijgt dan een Duits medical met daarop een Nederlands brevetnummer. Die Duitse arts moet dan het keuringsrapport naar het ILenT opsturen.