Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: SOLI aanvraag vanuit Spanje. Hoezo Europees EASA Medical?

Geplaatst door Neet op 07-09-2017 14:13
#6

Zweefduiker schreef:
De SOLI die ik heb ingediend zorgt ervoor dat de Spaanse medical gegevens naar NL worden overgedragen.

Ik dacht dat je het de andere richting op wilde sturen (van Nederland naar Spanje), maar nu begrijp ik je situatie. Je hebt daar waarschijnlijk een initiŽle keuring laten doen. Zoals ik het begrepen heb, moet je de initiŽle keuring doen in het land waar je je brevet aanvraagt (of je moet, zoals jij nu doet, een SOLI transfer doen).

Zweefduiker schreef:
Wat je aangeeft is ook een zorg van mij. Wat gebeurt er na de conversie van GPL naar LAPL vwb vervolgkeuringen? Moeten die steeds naar NL worden overgedragen? Dan heb ik straks elke twee jaar zo'n SOLI aanvraag nodig!

Een SOLI aanvraag hoef je dan niet steeds te doen. Als je Spaanse -> Nederlandse SOLI transfer is afgerond, dan liggen je gegevens bij het ILenT. Als je bij een Nederlandse vliegarts een herkeuring doet, dan zet hij die herkeuring in het computersysteem van het ILenT (en SOLI hoef je niet te doen).

Stel je doet een herkeuring in Duitsland, dan hoef je ook geen SOLI te doen. Het enige wat de Duitse vliegarts moet doen is het herkeuringsrapport naar het ILenT op te sturen. Als de Duitse vliegarts niet precies weet hoe dat moet, dan kan de ILenT het aan hem of jou uitleggen.

Zweefduiker schreef:
En mocht het medical na conversie LAPL nog steeds naar NL gestuurd moeten worden, dan zal ik waarschijnlijk mijn brevet van Nederland naar Duitsland moeten overdragen omdat waarschijnlijk mijn volgende medische keuring in Duitsland zal plaatsvinden (ik woon daar) en de Duitse artsen steeds de boel naar NL moeten sturen. Veel teveel rompslomp.

De wetgeving in Duitsland is sinds vorige zomer verbeterd en het LBA mag nu de medische gegevens weer opslaan (zie https://www.buzer...5373-0.htm). Het zou nu opgelost moeten zijn. Echter, mochten er toch problemen zijn, dan moet je met het LBA contact opnemen. Diegene die daar verantwoordelijk voor is (zie naam vorige post), is zo goed als niet bereikbaar en probeert veel tegen te werken. Ik heb 1x een emailreactie van hem gehad, maar via de telefoon is hij niet te bereiken (terugbel verzoeken doet hij niet) en op aangetekende brieven reageert hij niet. Ik ben ook bij het LBA in Braunschweig langsgeweest, maar toen kreeg ik hem ook niet te pakken. Het ILenT reageert wel en daarom raad ik je af om een SOLI transfer naar Duitsland/LBA te doen.

Zweefduiker schreef:
Dan vraag ik me af wat er dan zo Europees aan dat brevet is. Waarom gaan die medische gegevens niet gewoon naar EASA (als dat perse moet)?

Je brevet is in heel Europa geldig, maar ik geef je helemaal gelijk. Het is erg frustrerend. Een oud collega in Duitsland heeft advocaten in de hand genomen om een SOLI transfer van Duitsland -> GB te laten plaatsvinden, maar het is hem niet gelukt (ook met de nieuwe Duitse wetgeving gaat het hem niet lukken, omdat het LBA geen medisch dossier van voor juni 2016 heeft).