Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: ZC Ameland: teleurgesteld over uitspraak rechtbank

Geplaatst door Peter226 op 02-10-2017 12:16
#22

allebei schreef:
Misschien even praktisch, maar wat is het financiele risico?
Wat kost zo'n zonnepaneeltje nu eigenlijk en gaat het wel stuk als er een dyneema kabel overheen valt. Dat breukstukje valt er misschien wel doorheen, maar dat is maar 1 zonnepaneel US. Vermogensderving tot het paneel doorgelust wordt zal ook niet zo heel veel zijn.

Beste Ronald,

Zoals Sieb al geschreven heeft ligt het risico bij de zweefvliegclub. Bij een Noord component in de wind was vliegen onmogelijk geweest. En bij een Zuiden wind hoeft er maar 1 iemand verkeerd op te sturen en de kabel komt in de panelen. Helaas hebben wij dit eind 2015 toen de panelen nog niet, maar het hek rondom het terrein wel was geplaatst, moet ondervinden. Drie maal in een weekend lag de kabel over het hek.
Er is volgens de RVGLT voldoende ruimte gecreŽerd, want de nieuwe lierbaan ligt op de tekening op minimaal 75 meter van de rand van het zonnepark, echter een ongelukje is nooit uit te sluiten. Ook bij schade aan 1 paneel draait de club op voor de kosten van reparatie en vervanging. Daarnaast is er ook nog de inkomstenderving. Stel dat er met stalenkabels kortsluiting ontstaat, dan schakelt het park zichzelf (gedeeltelijk) af en zijn de financiŽle gevolgen niet meer te overzien, hoe klein of groot je vereniging ook is (zie ongeval in Duitsland waar het schadebedrag rond de 6 nullen was). Dus met de wetenschap dat er een risico is, ben je in dit geval als club aansprakelijk. Je wist dit van te voren!!

De ZC Ameland stond dus met de rug tegen de muur. Een bezwaarschrift had naar onze mening (en na overleg met de juristen) weinig zin, aangezien men dit toch van tafel had geveegd en de verhouding met de gemeente had verstoord. Een gemeente waar wij (en ook het Paracentrum) wel "on speaking terms" mee wilde blijven, aangezien er van alles belooft werd, tot de burgemeester aan toe die dit nu stellig ontkent.

Dyneema kabels zou het risico zeker verkleind hebben, echter wij zaten ook met een verhard lierpad wat door de gemeente 60 meter naar het Noorden verplaatst zou worden, die deze toezegging eind 2015 ineens introk. Daarnaast heeft de gemeente als exploitant nog meer nagelaten met weer hetzelfde verhaal over wetenschap hebben van... en daardoor tegen de wettelijke regels in gaan vliegen. Als dit alles jouw bekend is ga je niet investeren! Dan wil je eerst zekerheid.

Wij hebben ons door diverse experts laten voorlichten en alle opties zorgvuldig afgewogen. En als wij toch waren gaan lieren waren alle overtredingen van de wetgeving en de schade voor onze rekening geweest. Dan kan je als bestuur niet anders beslissen om de stekker eruit te trekken en hopen dat je via de rechter nog iets voor elkaar kan krijgen. Helaas bleek dit een illusie.

Gewijzigd door Peter226 op 03-10-2017 14:35