Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: REFIS / MASIS

Geplaatst door Jochem van Koppen op 09-10-2017 11:22
#10

Dortu schreef:
Waar de AIC wel onduidelijk in is is of de klaring om de CTR te kruisen op MASIS staat en/of via DM gehaald moet worden. Dat laatste betekent namelijk weer workload voor DM maar er kan ook een juridisch aspect aan zitten. Als een algemene klaring via MASIS voldoende is zouden er voor de de vliegers zonder RT meer mogelijkheden kunnen zijn...maar daarvoor zul je dan wel zonder RT MASIS geactiveerd moeten hebben...


Omdat de tekst mij ook onduidelijk is heb ik zojuist contact gehad met Dutch MIL.

In tegenstelling tot wat in AIC-A 05/2017 staat aangekondigd is het niet gelukt om het REFIS / MASIS systeem per 1 oktober 2017 in te voeren. Voorlopig geldt dus nog de oude situatie.

Met de "still" in de zin "Pilots still have the obligation to request a CTR crossing clearance before entering a aforementioned CTR on the FIS frequency (132.350 MHz)." hebben ze willen zeggen: Dit geldt zolang REFIS / MASIS nog niet in gebruik is.

Zodra REFIS / MASIS wel actief wordt is het toegestaan een CTR kruisen puur op basis van het MASIS bandje als deze de tekst "crossing approved" bevat. Het hebben van een RT license is echter wel verplicht. Je kunt namelijk zolang je in de CTR zit opgeroepen worden vanwege bijv. verkeersconflicten of plotselinge operationele activiteit in de CTR. Vandaar ook dat je verplicht bent de frequentie uit te luisteren zolang je in de CTR zit.

Wanneer REFIS / MASIS actief wordt zal worden aangekondigd met een ge-update AIC of per NOTAM.