Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: GAE heeft 7-daags bedrijf in 2018

Geplaatst door Jan Ritsma op 15-11-2017 12:03
#66

Sieb schreef:
Jan,

Huur zelf ergens een strip, betaal je personeel, onderhoud, startmiddel etc en zoek individuele zweefvliegers die er hetzelfde over denken. Richtprijzen zijn te vinden in Australie, Zuid Afrika en de USA voor een startje daar.
Maar hou op met je constant tegen verenigingen af te zetten die voor een ander bedrijfsmodel kiezen waar users zoals jij niet worden gewaardeerd. De clubs in NL houden het zweefvliegen betaalbaar door grote vrijwillige inspanningen. Dat is bij de voetbal en tennisclub niet anders. Het vereist dat je als individu je dan aanpast en rekening houdt met andere leden en dat er behalve lusten ook lasten tegenover staan. Een paar duizend zweefvliegers in NL hebben daar geen enkele moeite mee. Een paar kennelijk wel maar dat is dan jammer.


Ach Sieb, ik heb al zo vaak gezegd dat ik helemaal niet vies ben van meehelpen. Verder is het erg onzakelijk om iemand te weigeren waaraan je ter plekke met een kabeltje 30 euro kan verdienen. Ik bespeur bij de clubs slechts jalouzie. Maar het is natuurlijk logisch dat je als privevlieger langer vliegt. Je hoeft nu eenmaal geen kist met tien anderen te delen en daar heb je, laten we eerlijk wezen, dik voor betaald

Sieb schreef:
Je bent zelf met een zwaar gesubsidieerde scholierencursus ook bij een club begonnen. Waar vrijwillige intructeurs, lieristen en ander kader jou in kisten die door vrijwillige techneuten werden onderhouden de gelegenheid boden om voor een bodemprijs te kunnen vliegen.


Je moet niet praten over dingen waar je niets van weet.
Ik zat in de scholierenkursus van 19 65. Die werd gegeven door De Gooische zweefvliegclub die jan Koek van Terlet hadden ingehuurd. Niks vrijwilliger, maar gewoon betaald. Verder was die subsidie niet bedoeld om jongens te laten zweefvliegen maar bedoeld om een goede kweekvijver te onderhouden, waar KLM en luchtmacht in konden vissen. In mijn geval met succes, wantik ben later naar de KLM gegaan. De club verdiende dik aan die regeling, want die kregen in die tijd 7 gulden per start vergoed, terwijl de clubleden maar 2 gulden betaalden. Ik ben dus niemand iets schuldig.

Sieb schreef:
Waarschijnlijk was je nooit gaan vliegen zonder dat verenigingsleven omdat het anders voor jou als scholiertje onbetaalbaar zou zijn geweest. Misschien goed om er nog eens bij stil te staan dat jij zonder die verenigingsleden nergens was geweest....


De vereniging ook niet, want zoals gezegd betaalde ik en veel jeugdleden met mij, later 7 gulden per start (VO heette dat) terwijl anderen daarvoor 2 gulden betaalden.
Verder ben je appels met peren aan het vergelijken. In die laatste 52 jaar is er erg veel veranderd, behalve het clubdenken. Dat is niet met zijn tijd meegegaan en dat zie je in de teruggang van de leden. Niemand gaat tegenwoordig nog onder de omstandigheden van de 50er jaren zijn hobby bedrijven, maar dat snappen veel clubs nog niet.