Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: Uitbreiding 18 meter klasse voor het vliegen van NL-records.

Geplaatst door Bas Seijffert op 10-01-2018 10:50
#1

Tot 29-10-2016 was het mogelijk om met een 20m vliegtuig in de 18 meter klasse Nederlandse records te vliegen. Na 29-10-2016 is de Nederlandse recordregelgeving geheel gelijkgetrokken aan die van de FAI.
De intentie van de Commissie Sportzaken Zweefvliegen (CSZ / (KNVvL) is om zo min mogelijk af te wijken van de FAI-regelgeving zoals omschreven in de Sporting Code (SC3). Het voordeel is dat er daardoor (bijna) geen discussie meer mogelijk is over regelgeving.
Helaas is nu de mogelijkheid om een record te vliegen met bijvoorbeeld een 20m Arcus, Duo Discus, ASG32 etc. bijna nihil geworden. Dat is jammer want de 20m tweezitters zijn erg populair.
Deze 20m tweezitters vallen qua spanwijdte onder de openklasse maar qua prestaties behoren ze in de 18 meter klasse.
Een 18 meter klasse is een klasse die niet valt onder de FAI-recordregelgeving. De FAI staat Nationale Organisaties toe om voor nationale records afwijkende regels op te stellen. De CSZ kan daarom aanpassingen doen in deze klasse.
Een extra 20 meter klasse introduceren heeft niet onze voorkeur. Er zijn immers al zoveel klassen en wijkt bovendien wel erg ver af van de FAI.
De CSZ heeft het voornemen om, bij het Algemeen Bestuur Zweefvliegen (ABZ), een voorstel in te dienen om, na vooraankondiging, alle 20 meter (>15m - <=20m spanwijdte) tweezitters toe te laten in de 18 meter klasse mits hun DAeC handicap niet hoger is dan de beste 18 meter zwever in die klasse. De 18 meter klasse mag geen sportief nadeel ondervinden van deze maatregel.
De CSZ neemt voor lief dat het afwijken van zijn eigen voornemen toch weer een mogelijkheid geeft tot discussie over regelgeving.
De CSZ is op zoek naar argumenten voor en tegen dit voorstel.
Namens de CSZ
Bas Seijffert

Gewijzigd door Bas Seijffert op 10-01-2018 10:51