Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: Uitbreiding 18 meter klasse voor het vliegen van NL-records.

Geplaatst door Jan Ritsma op 12-01-2018 05:22
#4

Het is duidelijk dat de CSZ 20 m vliegtuigen wil toelaten in de 18 m klasse.

Ik heb de CSZ daar al een brief over geschreven.
Er is geen enkel geldig argument voor. De FAI heeft een indeling voor de records op vleugellengte en niets anders.
Als je met dat argument aankomt, dan zegt men, ja, maar de 18 m klasse bestaat niet bij de FAI. Maar als je zegt dat tweezitters een lagere workload hebben, dan is de mening van de FAI ineens weer doorslaggevend en die houdt daar geen rekening mee.

In de praktijk blijkt dat toen de tweezitters met 20 m nog in de 18 m klasse mee mochten vliegen, in die 20 jaren 1 maal een tweezitter dat succesvol gelukt is en dat record werd binnen een jaar door een 15m vliegtuig verbeterd..

Als we naar de snelheden van de records gaan kijken op dit moment, dan zijn die in de 18m klasse nauwelijks nog lager dan in de open klasse. Het heeft dus nauwelijks enige zin om daarvoor lijnrecht tegen de FAI in te gaan.

Het meest rare is nog wel dat men het deelnemen van een 20m kist in de 18m klasse afhankelijk wil gaan maken van zijn handicap. Handicaps zijn ongeschikt voor wedstrijden, laat staan voor fecordvluchten en dat komt niet van mij, maar van de ontwerper van het handicap-systeem. Records worden uitsluitend onder extreem goede weersomstandigheden gevlogen. De daalsnelheid van een kist bij 220 km/u is oneindig veel belangrijker dan een handicapgetal dat zich vooral met zwak weer bezig houdt.

Ik ben blij dat we eindelijk weer de regels van de FAI volgen. Dat heeft voor en nadelen, maar de Nederlandse records zijn eindelijk weer te vergelijken met de internationale. Laten we nu niet meteen weeeer beginnen met allerlei domme uitzonderingen. Zeker niet als in de praktijk al gebleken is dat daar geen enkele behoefte aan is.
Een vliegtuig met een langere vleugel dan 18 meter, hoort gewoon niet in de 18m klasse. Dat snapt de hele wereld, behalve Nederland.

Gewijzigd door Jan Ritsma op 12-01-2018 05:39