Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: ADS-B: Het grote kabeltjestopic

Geplaatst door jaspergrannetia op 15-12-2009 12:41
#1

ADS-B
Het lijkt erop dat het relatief eenvoudig zal zijn om een groot deel van de Nederlandse zweefvliegtuigen te voorzien van ADS-B. Een aantal (veel verkochte) typen transponders is voorbereid op het accepteren van een NMEA-signaal uit bijvoorbeeld een FLARM of een final glide computer.

Met ADS-B wordt het voor ons (eindelijk) mogelijk om kisten te volgen tijdens de vlucht. Dit zou wedstrijd- en overlandvliegen een heel nieuwe impuls kunnen geven. Een voorbeeld van wat mogelijk is, is http://casper.frontier.nl/ en elders op dit forum kun je lezen dat in Friesland wordt gedacht en gewerkt aan een dergelijke site (denk ik :)) die specifiek voor het zweefvliegen is ontworpen.

En nu praktisch
Tot zover een korte samenvatting van wat je elders op dit forum kunt lezen. :) Nu is het tijd om praktisch te worden: kabeltjes.

Het lijkt erop dat het verbinden van de transponder en de GPS-bron een kwestie is van het juiste kabeltje. Ik ben zelf niet zo'n soldeerheld, maar ik weet dat er op dit forum heel veel mensen komen die dat wel zijn.

Voorstel
Ik zou willen voorstellen om hier het liefst per combinatie van bron en x-ponder informatie uit te wisselen over:

- de opbouw van de kabeltjes (connectors, soort kabel, etc.)
- instellingen in zowel bronapparaat als x-ponder

Zo zou ik bijv. wel willen weten hoe je een FLARM doorlust naar een LX5000/7000/7007 en wat je in de FLARM en de LX moet instellen om het ding 'ping' te laten zeggen.

Met deze informatie moet het voor de soldeerhelden niet zo'n probleem meer zijn om de benodigde kabeltjes te fabriceren.

En zijn we er dan?
Er moet natuurlijk nog wel wat meer gebeuren om het hele ADS-B-verhaal tot een succes te maken, maar zonder ADS-B signalen kunnen we helemaal wel inpakken, dus: solderen allemaal, lijkt mij. :)

Gewijzigd door jaspergrannetia op 15-12-2009 12:52

Geplaatst door Bier op 15-12-2009 13:56
#2

jaspergrannetia schreef:
Ik ben zelf niet zo'n soldeerheld,

sprak de krimpkous koning met platinum Conrad account...

Geplaatst door jaspergrannetia op 15-12-2009 16:04
#3

Projectie, Bier! Ik ben meer een softwaregeek... B)

Geplaatst door kpt9 op 15-12-2009 17:20
#4

Hallo Jasper,

Een uitstekend idee. Wij zijn bij de GeZC ook op dit idee gekomen vooral ook voor onze clubvliegtuigen. Gaan binnenkort ook in de Alpen de TM250 achterin een Duo Discus uitproberen. We vliegen dan met de andere kisten met ADS-B functie en kunnen in de Duo zien waar iedereen zit.
Voor de verbinding van een NMEA data stream met GPS coördinaten kun je inderdaad verschillende bronnen gebruiken zoals een FLARM, een GP941 logger, een Zander- of LX-vluchtcomputer etc.
De verbinding moet enkeldraads worden uitgevoerd. De retour gaat via de minus van de voedingaansluitingen (die dus heel degelijk moet zijn). Gebruik een microonfoonkabel waarbij de kern het NMEA signaal transporteert en de mantel (de afscherming) éénzijdig aan Gnd wordt verbonden.
Bij de FLARM gebruik je contact 5 van de RJ45 (de grote) connector. Deze draad moet bij de Becker en de TRT800 transponder aangesloten worden op pin 12 van J8. De afscherming van deze draad bij de Becker op pin3 of pin 21, bij de TRT800 op pin 15 (éénzijdig dus).

Handigste is inderdaad om een lijstje te maken, maar dit is alvast een voorschot.

Karel T

Geplaatst door Mark den Besten op 15-12-2009 18:04
#5

Jasper,

Samen met Karel hadden we inderdaad al het plan opgevat om tot een soort handleiding te komen voor ADS-B aansluiting. Dit kan natuurlijk ook prima via dit forum. Wordt het verhaal alleen maar completer van. Een aantal aanvulling t.a.v. de softwarekant.

Bij de GeZC gebruiken we Filser TRT800 transponders. Deze verwachten een NMEA signaal met een Baud Rate van 4800.
Wanneer je Flarm als GPS-bron gebruikt kun je dat vrij eenvoudig instellen door een configuratiebestand te definieren. Wanneer je deze op een SD-kaart zet, en in de flarm plaatst, zal de flarm worden geconfigureerd.

Zie screenshot voor een voorbeeld.
dhpfpa.blu.livefilestore.com/y1pIWM1ayDG-3TOuhVEv5cfQN2x-_I-iK5XM6UVUzFpvq4efm5L-1iznyCteA2YamYMQcQRar9XPlQj5lXJDz-Rlj7zhNP1u8Uo/flarmConfiguratie.gif

Het is beter om bij "messages" navigation only te kiezen. Baud rate 4800 is niet zo gek veel. Wanneer je "Navigation and Flarm" kiest, dan loop je het risico dat de data niet allemaal over het lijntje passen. Zeker als er veel kisten in de buurt zijn, die allemaal voor extra flarmdata (NMEA-sentences) zorgen. Wat niet over het lijntje past gaat gewoonweg verloren, dus je hebt dan het risico dat het positiesignaal niet aan de beurt komt.

Bij de LX5000 kun je zowel de bautrate als NMEA-signaal instellen in het setup menu achter het password (96990).
Bij het NMEA signaal zou RMC voldoende moeten zijn, maar dit heb ik niet getest. Ook hiervoor geldt: niet teveel opties aanklikken, anders loopt het lijntje vol.

Dan de instelling van de TRT800.
Door de "Ident" knop voor bepaalde tijd in te drukken kom je in verschillende modi. Het beste is om even de manual er op na te slaan.
http://www.funkwe...3#idart263
http://www.funkwe...24_web.pdf

Wanneer je 20 seconden op de ident knop drukt kom je in de testmodus. Dit is een volledig operationele modus, alleen met extra informatie. Wanneer alles goed is aangesloten, en juist is geconfigureerd, verschijnt in deze testmodus een "P", elke keer als de TRT800 een positiesignaal ontvangt. De transponder moet in de testmodus op "ACS" staan (dus niet stby). Ook moet je GPS ontvangst hebben. Wanneer je de GPS antenne buiten bereik van satalieten brengt zal de "P" verdwijnen.

Bij Filser kun je het ook helemaal officieel doen door een apart kabeltje aan te schaffen
http://onlineshop...cbbccb3750
Het ding is 140 Eurootjes... Is waarschijnlijk zo duur omdat de programmeerbare EPROM in de kabel zit. Deze zit ook gewoon in de kabel die standaard wordt meegeleverd bij de TRT800

Hoop dat jullie hier wat aan hebben.

Geplaatst door JeroenV op 15-12-2009 19:07
#6

Is het met de huidige techniek mogelijk om het ads-b signaal te intrigerende in het flarm signaal. Met andere woorden, is het mogelijk om kisten te zien op je flarmrader met de lx7007 (ads-b signaal)? Het verhaal tot nu toe gaat alleen over het zenden van de gegevens als ik het goed begrijp.

Geplaatst door JeroenV op 15-12-2009 19:56
#7

roeles schreef:
Het is mogelijk, maar het bestaat nog niet.
Flarm gebruik zijn eigen NMEA sentences.
Als je die wil emuleren, moet je een stukje software tussen je ADS-B en LX hangen.


Is er iemand hier op het forum die deze software wil schrijven, dat zou namelijk wel een grote aanvulling zijn op het rf signaal. Jasper jij zei zelf dat je softwaregeek bent :).

Geplaatst door mgrim op 15-12-2009 20:19
#8

Jasper jij zei zelf dat je softwaregeek bent :).

Self proclaimed softwaregeek, dus die uitspraak is natuurlijk niet zo veel waard... :P

Geplaatst door JeroenV op 15-12-2009 20:37
#9

roeles schreef:
Jeroen,

ik denk dat je mijn post niet helemaal begrepen hebt.
FLARM geeft over een seriele poort een NMEA signaal af. Dit zijn zinnen, google het maar eens.
ADS-B zal ook iets afgeven, hoe weet ik niet exact.
Wat je nodig hebt is een stukje hardware dat aan beide apparaten hangt, de data van je GPS leest en de data van je ADS-B leest en tussen je GPS signaal FLARM zinnetjes stopt.

Dit is dus een kleine computer waar je het over hebt, die stroom nodig heeft en software.
Ik denk dat het zo specifiek is, dat je beter kan investeren in een FLARM+ADS-B radarschermpje.


Ik snap wel dat het niet 1..2..3 plug en play is, maar ik denk dat er wel wat te verzinnen is. Helaas ben ik er niet genoeg in thuis, om dit zelf te verzinnen. Naar mijn idee moet er wel een stuk software op een chip geschreven kunnen worden, alleen is de vraag dan waar gaat dit bij de lx op aangesloten worden. Is het eventueel ook mogelijk om de signalen van de transponder samen te voegen met de rf signalen van de antenne?

Edit: nog even over dat scherm waar jij het over hebt, dit is mooi als het budget en de ruimte er voor zijn. Helaas is er in de kist geen ruimte om nog een scherm bij te bouwen.

Gewijzigd door JeroenV op 15-12-2009 20:39

Geplaatst door Mark den Besten op 15-12-2009 20:58
#10

JeroenV schreef:
Is het met de huidige techniek mogelijk om het ads-b signaal te intrigerende in het flarm signaal. Met andere woorden, is het mogelijk om kisten te zien op je flarmrader met de lx7007 (ads-b signaal)? Het verhaal tot nu toe gaat alleen over het zenden van de gegevens als ik het goed begrijp.


Bedoel je niet gewoon dit?
http://volkslogge...hp?lang=en
Je kunt dus elk willekeurig flarmdisplay gebruiken om ADS-B signaal op te projecteren. Dus ook een Lx7007, je moet alleen dit kastje tussen de LX7007 en het display plaatsen.

Geplaatst door JeroenV op 15-12-2009 21:05
#11

Mark den Besten schreef:
JeroenV schreef:
Is het met de huidige techniek mogelijk om het ads-b signaal te intrigerende in het flarm signaal. Met andere woorden, is het mogelijk om kisten te zien op je flarmrader met de lx7007 (ads-b signaal)? Het verhaal tot nu toe gaat alleen over het zenden van de gegevens als ik het goed begrijp.


Bedoel je niet gewoon dit?
http://volkslogge...hp?lang=en
Je kunt dus elk willekeurig flarmdisplay gebruiken om ADS-B signaal op te projecteren. Dus ook een Lx7007, je moet alleen dit kastje tussen de LX7007 en het display plaatsen.


Zoiets moet het inderdaad zijn ja, maar zoals ik aangaf komt er geen lcd flarmradar in. De lx gaat dit aangeven, doormiddel van de flarmradar. Ik vind dit kastje ook vrij prijzig, maar nogmaals ik ben er te weinig in thuis om te beoordelen of dit een juiste prijs is.

Geplaatst door dingetje op 15-12-2009 21:28
#12

Uit de TRT800 manual:

NMEA-Format (4800 Bd)
setting: data format RMC is expected; to minimize the
amount of data other sub-formats are to be avoided.


Hieruit lees ik dat bij voorkeur alleen de RMC sentence aangeboden dient te worden. Is het een probleem als je dan toch de raw NMEA stream (dus met alle sentences) aan sluit?

Gewijzigd door dingetje op 15-12-2009 21:29

Geplaatst door dingetje op 15-12-2009 21:35
#13

@ Mark:

Het is beter om bij "messages" navigation only te kiezen.


Heeft deze setting alleen invloed op de NMEA output van de FLARM? M.a.w. als je de FLARM uitleest via de SD card, bevat dat bestand nog steeds de extra FLARM sentences?

Geplaatst door maaikgollef op 15-12-2009 21:58
#14

jaspergrannetia schreef:
Projectie, Bier! Ik ben meer een softwaregeek... B)


wat hebben jullie het toch vaak over projectie thuis Jas! beroepsdeformatie? Nieuwe beamer?

maarre...ik biedt mijn platinum Conrad account aan voor soldeer-, stekker- en krimpactiviteiten hoor! Superidee!

Geplaatst door Mark den Besten op 15-12-2009 22:07
#15

dingetje schreef:
@ Mark:

Het is beter om bij "messages" navigation only te kiezen.


Heeft deze setting alleen invloed op de NMEA output van de FLARM? M.a.w. als je de FLARM uitleest via de SD card, bevat dat bestand nog steeds de extra FLARM sentences?


Ja, het bestand houdt gewoon de FLARM sentences. De configuratie slaat alleen op de data poort (NMEA output).

Voor de liefhebber:
http://www.flarm....v4.06E.pdf


dingetje schreef:
Uit de TRT800 manual:
NMEA-Format (4800 Bd)
setting: data format RMC is expected; to minimize the
amount of data other sub-formats are to be avoided.

Hieruit lees ik dat bij voorkeur alleen de RMC sentence aangeboden dient te worden. Is het een probleem als je dan toch de raw NMEA stream (dus met alle sentences) aan sluit?

Softwarematig kan de TRT800 alle sentences aan. De sentences die die niet kent, vreet ie gewoon niet. Als je alle NMEA-formaten selecteert, past het mogelijk niet allemaal over het lijntje.

Gewijzigd door Mark den Besten op 15-12-2009 22:11

Geplaatst door jaspergrannetia op 15-12-2009 22:10
#16

Hi allemaal,

Ik lees al een heleboel bruikbare bijdragen, tot mijn grote vreugde van leden van mijn club (Salland). Volgens mij moet het 'solderen' zo wel goed komen.

Mark, dank je voor je gedetailleerde beschrijving. Die gaan we binnenkort denk ik effe uitproberen. Wij hebben op Salland in alle kisten FLARM en binnenkort in alle kisten een x-ponder, dus de stap naar helemaal ADS-B lijkt dan niet zo groot.

Tot snel!

Jasper

@Peter: ik praat Oedske maar een beetje na... :)

Gewijzigd door jaspergrannetia op 15-12-2009 22:11

Geplaatst door Sven op 15-12-2009 22:33
#17

Mark den Besten schreef:

Het is beter om bij "messages" navigation only te kiezen. Baud rate 4800 is niet zo gek veel. Wanneer je "Navigation and Flarm" kiest, dan loop je het risico dat de data niet allemaal over het lijntje passen.


Hoe zit het dan met de weergave van kisten op je externe led-display en/of butterfly display?

Geplaatst door Mark den Besten op 15-12-2009 22:50
#18

SBerendes schreef:
Mark den Besten schreef:

Het is beter om bij "messages" navigation only te kiezen. Baud rate 4800 is niet zo gek veel. Wanneer je "Navigation and Flarm" kiest, dan loop je het risico dat de data niet allemaal over het lijntje passen.


Hoe zit het dan met de weergave van kisten op je externe led-display en/of butterfly display?


Dat zit op een andere poort....

The back-side of FLARM offers some connectors for power and bidirectional data. FLARM hardware version 1 (shipped in 2004) has one RJ45 connector. FLARM hardware version 2 (shipped in 2005) and later versions have one RJ45 and one RJ12 connector. The RJ45 is the power/data, the RJ12 is the extension port. Both ports use the FAI/IGC pin specification5 for these connectors. An additional pin supplies 3V and 90 mA at maximum to 3rd party devices. Both ports have a bidirectional serial interface (RS232) that can be used to work with the data as described in this document. There are some differences between these two ports described in this document. Simple 3rd party devices should normally be connected to the extension port (if available), advanced PDAapplications should use the data port (always available). The two ports are completely separated.

De "advanced PDAapplication" is in ons verhaal de transponder.

Gewijzigd door Mark den Besten op 15-12-2009 22:52

Geplaatst door Sven op 15-12-2009 22:56
#19

Mark den Besten schreef:
The back-side of FLARM offers some connectors for power and bidirectional data. FLARM hardware version 1 (shipped in 2004) has one RJ45 connector. FLARM hardware version 2 (shipped in 2005) and later versions have one RJ45 and one RJ12 connector. The RJ45 is the power/data, the RJ12 is the extension port. Both ports use the FAI/IGC pin specification5 for these connectors. An additional pin supplies 3V and 90 mA at maximum to 3rd party devices. Both ports have a bidirectional serial interface (RS232) that can be used to work with the data as described in this document. There are some differences between these two ports described in this document. Simple 3rd party devices should normally be connected to the extension port (if available), advanced PDAapplications should use the data port (always available). The two ports are completely separated.[/i]

De "advanced PDAapplication" is in ons verhaal de transponder.


Op Salland hebben wij allemaal LX Flarms. Hierbij is er maar één (RJ12) extensie poort.
Nu is dus de vraag of hij nu ook de nodige FLARM data uitschakeld voor bijv de Butterfly..

Gewijzigd door Sven op 15-12-2009 22:57

Geplaatst door Bier op 15-12-2009 23:37
#20

Als je een Butterfly aansluit via RJ-45 zal de flarm overschakelen op een baudrate van 19200. Ik weet niet of ie dat ook doet via de RJ12 poort, ik denk eigenlijk van wel.
De combi van een transponder en flarm gaat dus niet werken als je ook nog een Butterfly display wil hebben. Of je moet weer in een bluebox van 695 euro willen investeren.

Bij mij blijven de ADS-b draadjes dus lekker onbenut. Iemand trouwens een idee wat dit betekent voor het toch al niet geringe stroomverbruik van "het apparaat dat niemand wil" ?

Geplaatst door Mark den Besten op 15-12-2009 23:41
#21

SBerendes schreef:
Op Salland hebben wij allemaal LX Flarms. Hierbij is er maar één (RJ12) extensie poort.
Nu is dus de vraag of hij nu ook de nodige FLARM data uitschakeld voor bijv de Butterfly..


luxe hoor, butterflys in clubkisten :)
Als je toch butterfly's installeert, zou ik die LX-rommel verkopen en een TRX-2000 aanschaffen...
http://volkslogge...;Itemid=95

Note that the standard NMEA-0183 baud rate is only 4.8 kBaud. Nevertheless a lot of NMEA-compatible devices can properly work with higher transmission speeds, especially at 9.6 and 19.2 kBaud. As any sentence can consist of 82 characters maximum with 10 bit each (including start and stop bit), any sentence might take up to 171 ms (at 4.8k Baud), 85 ms (at 9.6 kBaud) or 43 ms (at 19.2 kBaud). This limits the overall channel capacity to 5 sentences per second (at 4.8k Baud), 11 msg/s (at 9.6 kBaud) or 23 msg/s (at 19.2 kBaud). If too many sentences are produced with regard to the available transmission speed, some sentences might be lost or truncated.

In principe heb je maar 1 sentence per seconde nodig voor ADS-B.
Ik heb niet helemaal scherp hoeveel sentences flarm genereerd. Als ik seeyou op m'n PDA uitlees dan heb ik zo'n 2 a 3 regels per seconde. Dan kan je er dus nog twee kisten bij hebben in je bel voordat het lijntje vol loopt... Ook is me niet helemaal duidelijk welke volgorde Flarm hanteerd. ALs het positiesignaal altijd eerst komt, is er natuurlijk ook niets aan de hand...
Misschien iets voor je test met de TM250 in de Alpen Karel?

Gewijzigd door Mark den Besten op 15-12-2009 23:42

Geplaatst door jaspergrannetia op 16-12-2009 06:16
#22

Bier schreef:
Als je een Butterfly aansluit via RJ-45 zal de flarm overschakelen op een baudrate van 19200. Ik weet niet of ie dat ook doet via de RJ12 poort, ik denk eigenlijk van wel.
De combi van een transponder en flarm gaat dus niet werken als je ook nog een Butterfly display wil hebben. Of je moet weer in een bluebox van 695 euro willen investeren.

Bij mij blijven de ADS-b draadjes dus lekker onbenut. Iemand trouwens een idee wat dit betekent voor het toch al niet geringe stroomverbruik van "het apparaat dat niemand wil" ?


Bier, volgens mij kun je je Zandah ook wel gebruiken als NMEA-bron, toch?

Kun je toch nog fijn een kabeltje in elkaar krimpen. :)

Geplaatst door dingetje op 16-12-2009 17:22
#23

Is het niet gewoon zo dat de TRT800 (of welke XPDR dan ook) gewoon filtert op de RMC sentence?
m.a.w. het maakt helemaal niet uit wat voor data stream je aanbiedt zolang die RMC er maar tussen staat?
Of stuurt het apparaat dom door wat wordt aangeboden?
:hless

Geplaatst door Mark den Besten op 16-12-2009 20:15
#24

roeles schreef:
De FLARM specs staan gewoon online.

Dat weten we, de link staat eerder in dit draadje:
http://www.zweefp...#post_3934

roeles schreef:
Als FLARM zo stom is om het lijntje te vol te duwen (je hebt immers daar ook de snelheid ingesteld, dus hij weet echt wel hoe hard 't kan), dan denk ik dat je ook nog weleens halve sentences kan krijgen zoals daar ook al staat. En dat kan ook best wel je positie signaal zijn.

Flarm gaat juist heel slim om met de data die het verstuurt.
Flarm maakt onderscheidt tussen gevaarlijke objecten (PFLAU) en ongevaarlijke objecten (PFLAA). De eerste kun je nergens uitzetten, en zul je dus altijd zien op je display. De tweede werkt alleen bij 19.2kBaud of hoger, vanwege de datahoeveelheid.

RMC is alleen beschikbaar op de data poort (t.b.v. pda, ads-b etc), en niet op de extensiepoort (t.b.v. flarm display), en wordt elke seconde gestuurd.

Flarm stuurt volgens het boekje met 4.8kBaud:
- PFLAU (1 x per sec)
- GPRMC (1 x per sec) (deze willen we dus hebben voor ADS-B... B))
- GPGGA (1 x per sec) (sataliet fixdata)

- PFLAA werkt dus niet bij 4.8kBaud.
- PGRMZ (barometric altitude), alleen als je flarm z'n NMEA van een flight compu / Garmin ontvangt.
- Alle overige sentences, TXT/GSA/LAV/LAR/LAE/ alle LAC , Slecht incidenteel, of alleen bij opstart, en wordt wel gelogd in logfile.

Mijn conclusie:
1) Butterfly en ADS-B op hetzelfde NMEA signaal is waarschijnlijk mogelijk, (weet niet of butterfly 4,8kBaud slikt), maar je verliest functionaliteit met je butterfly. Tenzij je de butterfly als normaal flamdisplay wil gebruiken, dus alleen voor waarschuwingen, en geen belang hecht aan de tactische informatie die de butterfly geeft.
2) Misschien valt het vollopen van het lijntje allemaal wel mee, omdat de PFLAA wordt genegeerd bij 4.8kBaud. Er blijven dus in de praktijk drie regeltjes per seconde op het lijntje over, en er passen er minimaal 5 op...

Misschien dat anderen een andere conclusie trekken..

Maar goed, dat is de theorie, Karel en Ruud: leuk voer voor jullie testjes... ;)

Geplaatst door Mark den Besten op 16-12-2009 20:19
#25

dingetje schreef:
Is het niet gewoon zo dat de TRT800 (of welke XPDR dan ook) gewoon filtert op de RMC sentence?
m.a.w. het maakt helemaal niet uit wat voor data stream je aanbiedt zolang die RMC er maar tussen staat?
Of stuurt het apparaat dom door wat wordt aangeboden?
:hless


Zoals ik het begrijp filtert een TRT800 inderdaad gewoon de RMC sentences.

De data specificatie van LX is niet zo goed beschreven als Flarm. Je zou het ns kunnen testen door alle NMEA-sentences te selecteren bij bijvoorbeeld een LX-5000, en dan de bautrate op 4800 houden. Benieuwd of het "P" teken dan nog verschijnt in de testmodus van de TRT800.

Geplaatst door maaikgollef op 20-12-2009 10:37
#26

kpt9 schreef:
De verbinding moet enkeldraads worden uitgevoerd. De retour gaat via de minus van de voedingaansluitingen (die dus heel degelijk moet zijn). Gebruik een microonfoonkabel waarbij de kern het NMEA signaal transporteert en de mantel (de afscherming) éénzijdig aan Gnd wordt verbonden.
Bij de FLARM gebruik je contact 5 van de RJ45 (de grote) connector. Deze draad moet bij de Becker en de TRT800 transponder aangesloten worden op pin 12 van J8. De afscherming van deze draad bij de Becker op pin3 of pin 21, bij de TRT800 op pin 15 (éénzijdig dus).


waarom eenzijdig aarden? kan me voorstellen dat dat beinvloeding van het signaal beperkt, maar ik ben toch een beetje huiverig om niet de beide GND's met elkaar te verbinden. Om de referentiespanning via het voedingscircuit te gebruiken vind ik eng, omdat bij een beetje weerstand in het circuit, de spanning van het signaal wel eens je electronica kan verzieken.

wat is de achtergrond van het niet tweezijdig aarden?

gr

peter

Gewijzigd door maaikgollef op 20-12-2009 11:29

Geplaatst door kpt9 op 20-12-2009 17:25
#27

Ha Peter,

Je moet eenzijdig aarden omdat je anders een lage weerstandslus maakt waarin vrij grote stromen kunnen gaan lopen en je signaal verzieken. Fraai is deze oplossing niet, een aparte gnd voor het signaal zonder verbinding met de voedingsgnd is fraaier, maar helaas wordt dat bij de transponders zo niet uitgevoerd. Een degelijke gnd verbinding van de units met de voedingsbron voor de voeding+signaal is dus wel nodig

Gr.

Karel T

Geplaatst door maaikgollef op 26-12-2009 16:50
#28

volgens het volgende schema moet GND wel degelijk gekoppeld worden bij RS232, het is de pin layout van het dure EMSS kabeltje van Filser:
http://www.funkwerk-avionics.com/cms/upload/Downloads/Handbuecher/03.2123.010.71d_Rev1.02_090424_web.pdf, pagina 20.

De reden waarom ie zo duur is ben ik overigens ook achter denk ik: er zit een EEPROM in met de vliegtuigcode, in de stekker aan de TRT-kant (OT: dus de TRT kan worden uitgewisseld, maar de stekker niet??). aan de seriele kant is het rechttoerechtaan. No rocket science.

Als dat aansluitschema voor RS232 geldt, lijkt me dat ook het geval voor de Flarmversie van RS232

gr

peter

Geplaatst door maaikgollef op 27-12-2009 22:43
#29

Het lijkt gelukt. Vandaag een redbox aan een TRT800 geknoopt volgens bovenstaande schema's en geconfigureerd. De display van de TRT geeft inderdaad aan dat ie een connectie heeft (een enkele dot links langs de kant) en in testmodus zie je dat positiegegevens worden doorgegeven.B). ik denk wel dat een deel van de NMEA/Flarm stream voor de TRT inderdaad onleesbare sentences levert. Af en toe knippert een E naast de p.
Morgen verder experimenteren en stroomverbruik checken, werkt ie bijvoorbeeld actief of passief. Documentatie is onduidelijk, het display levert geen uitsluitsel. Nu maar wachten op "test-weer". Gelukkig worden de dagen al langer :)

Gewijzigd door maaikgollef op 27-12-2009 22:53

Geplaatst door kpt9 op 27-12-2009 23:13
#30

maaikgollef schreef:
volgens het volgende schema moet GND wel degelijk gekoppeld worden bij RS232, het is de pin layout van het dure EMSS kabeltje van Filser:
http://www.funkwerk-avionics.com/cms/upload/Downloads/Handbuecher/03.2123.010.71d_Rev1.02_090424_web.pdf, pagina 20.

De reden waarom ie zo duur is ben ik overigens ook achter denk ik: er zit een EEPROM in met de vliegtuigcode, in de stekker aan de TRT-kant (OT: dus de TRT kan worden uitgewisseld, maar de stekker niet??). aan de seriele kant is het rechttoerechtaan. No rocket science.

Als dat aansluitschema voor RS232 geldt, lijkt me dat ook het geval voor de Flarmversie van RS232

gr

peter


Ha Peter,

Wil je niet in de war brengen, maar als je op pin 5 of 9 van de RS-232 connector ook een verbinding met gnd krijgt na het inpluggen van de NMEA source (bijv. FLARM of Colibri o.d.) dan heb je een keurige aardlus gemaakt. Mag van mij als je dat zo wilt.

Gr.

Karel T

Geplaatst door maaikgollef op 28-12-2009 07:59
#31

ben ik me bewust karel, dank. Heb het zonder geprobeerd, en daarbij werd geen signaal doorgegeven. Mèt wel. Maar zoals gezegd ga ik vandaag verder met meten en experimenteren. Misschien dat we iets over het hoofd hebben gezien en we 'm weer loskoppelen. Ik hou je waarschuwing in het achterhoofd.

================================= edit ===============================
heb inmiddels stroomverbruik getest. Zonder ondervraging verbruikt de TRT ~260mAh. De flarm doet 30mAh, zowel los als gekoppeld aan elkaar. Ondervragingen zijn ook niet goed te testen op de grond, heb het diamantje linksboven maar een paar keer zien knipperen.

Er is geen verschil tussen mode-s en ADS-B gebruik, althans niet dat ik zie. Zie ook geen actieve responses of zo.

heb tevens contact gehad met de heren achter casper.frontier.nl en ze hebben me verzekerd dat er géén filter aanstaat en ook wij zichtbaar zouden moeten worden als we hoog genoeg vliegen om voor de antenne in Haarlem zichtbaar te zijn. zal zo ook eens uitrekenen hoe hoog dat is. Tijd om de motorzwever eens van flarm en een kabeltje te voorzien, daar wordt nog mee gevlogen

gr Peter

Gewijzigd door maaikgollef op 29-12-2009 22:02

Geplaatst door maaikgollef op 18-01-2010 21:56
#32

In de manual van de TRT800 staat over extended squitter

Replies on Interrogations
Extended Squitter (ADS-B out)
• Appears per reply
• Appears while squittering (autonomous transmitting without any interrogation)

Ik kan niet vinden wat het autonoom zenden triggert. niet in de manual en niet met google. Als de boel zodanig is geconfigureerd dat positie-info wordt geaccepteerd en meegestuurd, zie ik ook geen toename, alleen de verwachte response op ondervraging (diamantje linksboven).

iemand hier een idee of autonoom zenden überhaupt een feature is en hoe dit aan/uit gezet wordt? Niet dat ik er op zit te wachten, maar ik zie gewoon iets anders dan staat beschreven, lijkt het


alvast dank

peter

Geplaatst door Mark den Besten op 19-01-2010 22:45
#33

maaikgollef schreef:
In de manual van de TRT800 staat over extended squitter

Replies on Interrogations
Extended Squitter (ADS-B out)
• Appears per reply
• Appears while squittering (autonomous transmitting without any interrogation)

Ik kan niet vinden wat het autonoom zenden triggert. niet in de manual en niet met google. Als de boel zodanig is geconfigureerd dat positie-info wordt geaccepteerd en meegestuurd, zie ik ook geen toename, alleen de verwachte response op ondervraging (diamantje linksboven).

iemand hier een idee of autonoom zenden überhaupt een feature is en hoe dit aan/uit gezet wordt? Niet dat ik er op zit te wachten, maar ik zie gewoon iets anders dan staat beschreven, lijkt het
peter


Zodra je een GPS signaal aansluit en juist hebt geconfigureerd zal de TRT800 altijd "autonomous transmitten". Voor juiste configuratie: RTFM: http://www.funkwe...24_web.pdf
Lees vanaf pagina 30.
Je moet dus de IDENT knop 47 seconden ingedrukt houden om in het setup menu te komen, dan via een aantal maal "mode" kun je "GPS" instellen. Deze kan op NMEA worden gezet middels de draaiknop.

suc6.

Geplaatst door maaikgollef op 20-01-2010 16:52
#34

Mark den Besten schreef:

Zodra je een GPS signaal aansluit en juist hebt geconfigureerd zal de TRT800 altijd "autonomous transmitten". Voor juiste configuratie: RTFM: http://www.funkwe...24_web.pdf
Lees vanaf pagina 30.
Je moet dus de IDENT knop 47 seconden ingedrukt houden om in het setup menu te komen, dan via een aantal maal "mode" kun je "GPS" instellen. Deze kan op NMEA worden gezet middels de draaiknop.

suc6.


Heb je het zelf al eens uitgeprobeerd? Daar was ik ook al achter anders zou ik nooit een "p"in testmodus krijgen (positie-info). NMEA instellen als input stream werkt allang. Ook krijg ik E-tjes als er onbekende (flarm) sentences langskomen.

Het autonoom zenden zou je moeten zien aan het flikkerende diamantje danwel het stroomverbruik. Dat is dus niet het geval. Het opvreten van de sentences staat volgens mij los van het zenden. Het instellen van dat laatste kan ik dus niet vinden

Bottomline, dat R van TFM heb ik al een paar keer gedaan. Bedankt voor de tip.

Geplaatst door dingetje op 20-01-2010 17:55
#35

Mode S Extended Squitter

The most recent and most compelling use of Mode S has been in the area of Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B). Under ADS-B, each aircraft periodically broadcasts its identification, position, and altitude. These broadcasts can be received by ground sensors and other aircraft for surveillance. This system of broadcast addresses the major deficiency of TCAS -- accuracy. In the TCAS system, aircraft positions are only accurate to a few degrees; thus, the accuracy of TCAS decreases with distance. Moreover, the reliance on transmission timing for range data in TCAS is error-prone. The method used by ADS-B avoids this problem.

The Mode S extended squitter (also known as the GPS squitter) is a component of ADS-B which was proposed, developed, and demonstrated by Lincoln Labs. A participating aircraft broadcasts (``squits'') positional information using a modified Mode S transponder. The positional information comes from a source of global navigation, such as a Global Positioning Satellite (GPS) receiver. The Mode S extended squitter is a smooth upgrade from traditional Mode S. According to Steve Bussolari, project leader at Lincoln Labs, ``The notion behind the Mode S extended squitter is that it works seamlessly with the existing system.'' Paul Drouilhet adds, ``The GPS squitter is an expansion of the signal...What has changed is that GPS squitter adds to the broadcast, GPS info...the previous Mode S squitter [just] broadcasts altitude. The GPS Squitter has taken [Mode S], added more bits and in those bits, transmits information as derived from GPS.'' The Mode S extended squitter was demonstrated by Lincoln Labs and the FAA in Boston and the Gulf of Mexico in 1994, and is one of three candidates being considered by the FAA for ADS-B.


bron: http://web.mit.ed...today.html

Key is hierbij de kreet "periodically broadcasts". De vraag die hier dus ligt is, gaat dat automatisch of moet je daar iets voor doen?

Gezien de metingen en waarnemingen lijkt het er op dat iig de TRT800 niets extra's van zichzelf doet want anders had je dit toch moeten zien in ofwel het stroomverbruik ofwel het bovengenoemde flikkerende diamantje?

Gewijzigd door dingetje op 20-01-2010 17:56

Geplaatst door Mark den Besten op 23-01-2010 18:07
#36

maaikgollef schreef:
Het autonoom zenden zou je moeten zien aan het flikkerende diamantje danwel het stroomverbruik. Dat is dus niet het geval. Het opvreten van de sentences staat volgens mij los van het zenden. Het instellen van dat laatste kan ik dus niet vinden


Misschien is de handleiding niet helemaal "in sync" met jouw transponder(display).
In de manual die ik gebruik (2007) wordt aangegeven dat squittering met een "S" wordt aangegeven, en niet met een diamond, zoals in de handleiding van 2009. Extended Squitter wordt met een "E" aangegeven. Heb nog een linkje gevonden: http://www.funkwe...800_IO.pdf

Daar staat ook:
transmitted at random intervals uniformly distributed over the range from 0.8 to 1.2 seconds,
full self-verification of data and occurrence

Dat klopt aardig met wat ik zie: ongeveer elke seconde knippert er een "E" in de normale modus.

Overigens had ik die "E" ook al voordat ik een ADS-B had aangesloten. Dat zou betekenen dat een TRT-800 altijd autonoom squittert?

Geplaatst door Jip op 24-01-2010 00:21
#37

maaikgollef schreef:
heb tevens contact gehad met de heren achter casper.frontier.nl en ze hebben me verzekerd dat er géén filter aanstaat en ook wij zichtbaar zouden moeten worden als we hoog genoeg vliegen om voor de antenne in Haarlem zichtbaar te zijn. zal zo ook eens uitrekenen hoe hoog dat is. Tijd om de motorzwever eens van flarm en een kabeltje te voorzien, daar wordt nog mee gevlogen


Heb toevallig recentelijk precies het zelfde gedaan. Ik had jouw posting nog niet gezien.
Maar het antwoord was inderdaad het zelfde: geen filter op airliners...
Toch opvallend dat er zo weinig general aviation/VFR verkeer op te zien is op hun site, heb tot nu toe uitsluitend lijnvluchten kunnen zien! Zijn er dan zó weinig mensen - ook buiten de zweefvliegerij - die ADS-B ondersteunen?

Wat ook opvallend is op die Casper site, is de hoogte waarop vliegtuigen verdwijnen. Dus de minimale hoogte waarop die antenne nog iets ontvangt; dit varieert nog al. Soms verdwijnen ze op 1500ft, soms gaat het ontvangst van landende vliegtuigen door tot +- 10ft !
Ik vermoed dat ze ook landende vliegtuigen door extrapoleren tot de grond, kan haast niet anders.


[edit]
Heb nog eens gekeken op Casper, maar je ziet de posities telkens even updaten (schokje), en vervolgens verder gaan (extrapoleren). Ik neem aan dat de schokjes in dit geval updates van de ontvanger zijn. Dat is goed nieuws; bij landende vliegtuigen heb ik nog zo'n update gezien op 150ft = 45m. Oke, ik weet dat de ontvanger in Haarlem dus vrij dicht bij Schiphol staat, maar het is ook bekend dat de antenne tussen dichte bebouwing staat. Ik hoop dat wij soortgelijke ontvangstresultaten kunnen gaan behalen.
[/edit]Binnen niet al te lange tijd willen wij een aantal test(vluchten) doen met een TRT800A & ADS-B out. Meer hierover later...
Verder: goed om te horen dat er zo veel mensen bezig zijn om ADS-B te ondersteunen! Op deze manier krijgen we straks eindelijk iets terug van de investeringen in transponders!

Gewijzigd door Jip op 24-01-2010 00:30

Geplaatst door Frank Hiemstra op 07-02-2010 13:38
#38

Moet er een minor change aangevraagd worden voor de inbouw van een dergelijk kabeltje?
Hoe hebben jullie dat gedaan?

Gewijzigd door Frank Hiemstra op 07-02-2010 13:49

Geplaatst door maaikgollef op 07-02-2010 17:21
#39

Frank Hiemstra schreef:
Moet er een minor change aangevraagd worden voor de inbouw van een dergelijk kabeltje?
Hoe hebben jullie dat gedaan?


gewoon koppelen dat kabeltje en de XPDR configureren. We hebben iig verder niets aangevraagd. Maar goed. Eerst maar even het seizoen afwachten om te zien of het überhaupt werkt.

Geplaatst door zendesigner op 08-02-2010 13:52
#40

iemand dit al gedaan voor de garrecht transponder ?


BS

Geplaatst door Birdy01 op 09-02-2010 23:09
#41

Ja, dat zou ik ook heel graag willen weten! De thread begon heel goed, maar inmiddels weet ik nog steeds niet hoe ik het kabeltje tussen bijvoorbeeld een Flarm en een Garrecht x-ponder
moet aansluiten. Moet dat nu een afgeschermde kabel zijn met de NMEA TX aan de x-ponder en de afscherming (GND) alleen aan de Flarm kant vast (of andersom) of moet de afscherming (GND) gewoon naar de GND van beide apparaten toe. Voor mijn PDA'tjes sluit ik gewoon TX,RX en GND met losse kabeltjes aan en dat werkt.

Als iemand al een configuratie heeft - die werkt - zou dat leuk nieuws zijn. :flow


Geplaatst door Marc op 10-02-2010 10:45
#42

Birdy01 schreef:
Ja, dat zou ik ook heel graag willen weten! De thread begon heel goed, maar inmiddels weet ik nog steeds niet hoe ik het kabeltje tussen bijvoorbeeld een Flarm en een Garrecht x-ponder
moet aansluiten.


Om te beginnen, zelf ben ik nog niet zover maar op de site van Garrecht zijn al wel goede schema's te vinden.
De FLARM en de transponder knoop je in ieder geval niet aan elkaar daar moet dan toch de TX-1090 tussen.
Kijk maar op: http://www.garrec...ev1.0d.pdf
en http://volkslogge...rev1.3.pdf

Geplaatst door maaikgollef op 10-02-2010 11:32
#43

Marc schreef:
Birdy01 schreef:
Ja, dat zou ik ook heel graag willen weten! De thread begon heel goed, maar inmiddels weet ik nog steeds niet hoe ik het kabeltje tussen bijvoorbeeld een Flarm en een Garrecht x-ponder
moet aansluiten.


Om te beginnen, zelf ben ik nog niet zover maar op de site van Garrecht zijn al wel goede schema's te vinden.
De FLARM en de transponder knoop je in ieder geval niet aan elkaar daar moet dan toch de TX-1090 tussen.
Kijk maar op: http://www.garrec...ev1.0d.pdf
en http://volkslogge...rev1.3.pdf


die trx-1090 zit er volgens mij alleen tussen als een soort universele interface en dus om het mogelijk te maken allerlei randapparatuur als de butterfly aan vast te knopen zonder dataverlies. Zoals hier al eerder aangegeven in dit draadje ben je doordat je een xpdr aansluit op een flarm gedwongen een lagere baudrate te gebruiken dan 19k2. Als je een butterfly hebt, krijg je dus functionaliteitsverlies omdat die werkt met 19k2 geloof ik. Ik denk dat dat kastje verschillende baudrates op de uitgangen zet EN een filter voor ongewenste flarm sentences richting xpdr heeft. Een mooiere oplossing dan een simpel kabeltje, maar niet per sé noodzakelijk als je geen butterfly oid hebt. De xpdr doet volgens mij verder niets met flarm sentences.

Er komt NMEA uit de flarm en er gaat volgens mij NMEA in iedere xpdr via TX/RX, dus ook een garrecht. Lijkt me sterk dat die niet simpel zijn te koppelen.

Geplaatst door zendesigner op 22-03-2010 15:03
#44

maaikgollef schreef:
Marc schreef:
Birdy01 schreef:
Ja, dat zou ik ook heel graag willen weten! De thread begon heel goed, maar inmiddels weet ik nog steeds niet hoe ik het kabeltje tussen bijvoorbeeld een Flarm en een Garrecht x-ponder
moet aansluiten.


Om te beginnen, zelf ben ik nog niet zover maar op de site van Garrecht zijn al wel goede schema's te vinden.
De FLARM en de transponder knoop je in ieder geval niet aan elkaar daar moet dan toch de TX-1090 tussen.
Kijk maar op: http://www.garrec...ev1.0d.pdf
en http://volkslogge...rev1.3.pdf


die trx-1090 zit er volgens mij alleen tussen als een soort universele interface en dus om het mogelijk te maken allerlei randapparatuur als de butterfly aan vast te knopen zonder dataverlies. Zoals hier al eerder aangegeven in dit draadje ben je doordat je een xpdr aansluit op een flarm gedwongen een lagere baudrate te gebruiken dan 19k2. Als je een butterfly hebt, krijg je dus functionaliteitsverlies omdat die werkt met 19k2 geloof ik. Ik denk dat dat kastje verschillende baudrates op de uitgangen zet EN een filter voor ongewenste flarm sentences richting xpdr heeft. Een mooiere oplossing dan een simpel kabeltje, maar niet per sé noodzakelijk als je geen butterfly oid hebt. De xpdr doet volgens mij verder niets met flarm sentences.

Er komt NMEA uit de flarm en er gaat volgens mij NMEA in iedere xpdr via TX/RX, dus ook een garrecht. Lijkt me sterk dat die niet simpel zijn te koppelen.


Hoy , ben er nu mee bezig deze te koppelen. Ik lees ook enkel dat de trx-1090 een adsb ontvanger is gecombineerd met flarm. niet dat je niet zonder kan.

De meeste websites zeggen simpelweg dat je de nmea stream aan pin 3 moet verbinden.

Maar hoe weet je nu of het goed werkt ? zie je bij de garrecht ook bepaalde codes opkomen ?

Geplaatst door dingetje op 22-03-2010 15:53
#45

Alle Geräte von Garrecht Avionik verfügen bereits serienmäßig über eine Schnittstelle zum Anschluß eines normalen GPS. Daten von dieser Quelle können so abgestrahlt und anderen Flugverkehrsteilnehmern zugänglich gemacht werden.

Es werden keine speziellen Adapter zur Verwendung dieser Schnittstelle benötigt.


Ik lees hieruit dat je inderdaad zonder extra apparatuur een NMEA signaal (met 4800 Bd) op pin 3 kunt zetten. Hoe je dan kunt zien of "ut warkt" staat niet echt duidelijk in de handleiding. Gewoon even navragen bij de fabrikant/leverancier? Het alternatief is een ADS-B ontvanger lenen.

Geplaatst door zendesigner op 22-03-2010 17:11
#46

dingetje schreef:
Alle Geräte von Garrecht Avionik verfügen bereits serienmäßig über eine Schnittstelle zum Anschluß eines normalen GPS. Daten von dieser Quelle können so abgestrahlt und anderen Flugverkehrsteilnehmern zugänglich gemacht werden.

Es werden keine speziellen Adapter zur Verwendung dieser Schnittstelle benötigt.


Ik lees hieruit dat je inderdaad zonder extra apparatuur een NMEA signaal (met 4800 Bd) op pin 3 kunt zetten. Hoe je dan kunt zien of "ut warkt" staat niet echt duidelijk in de handleiding. Gewoon even navragen bij de fabrikant/leverancier? Het alternatief is een ADS-B ontvanger lenen.


Hoi antoine ,

bedankt voor je antwoord. er is dus inderdaad niks meer te vinden als dat je het op pin 3 kan zetten.
Heb hem bij kees Hordijk gekocht, zal hem even een mailtje sturen.

Geplaatst door maaikgollef op 23-03-2010 13:33
#47

heeft iemand al met "het kabeltje" eraan gevlogen? Ik zal komende dagen eens een paar keer op casper.frontier kijken om te zien of iets zichtbaar is. Binnenkort krijgen we ook een SBS te leen op de ACS , dan kunnen we het zien op onze eigen laptop.:tup

maar ja. totnutoe zie ik alleen maar heavy metal....:stress

Geplaatst door Jip op 18-04-2010 20:42
#48

roeles schreef:
Misschien bekend bij de heren van de Mode-S radar, maar ik vond via
http://radarvirtu...
een verwijzing naar
http://www.libhom...


Hallo roeles,

Waren we tegengekomen, maar alsnog thanks voor de link!
Op dit moment zijn we bereik tests met ons systeem (+ nieuwe antenne) aan het uitvoeren. De resultaten zijn tot nu toe positief!

- Kisten gezien tot voorbij Hannover
- Vandaag ook veel Nederlandse en Duitse zweefvliegtuigen ontvangen, maar wel meestal zonder ADS-B.


Daarom dus nog maar even een reminder aan iedereen:
Sluit vooral ADS-B aan, dit gaat deze zomer echt mooi (en nuttig) worden!

Gewijzigd door Jip op 18-04-2010 20:45

Geplaatst door maaikgollef op 19-04-2010 20:13
#49

Jip,

hebben jullie zelfbouw of de SBS-1ER? Ik wil eigenlijk zelf gaan bouwen , want ik vind de SBS te duur. Bouwkosten lijken onder de 50 euro te blijven, er zijn diverse projecten te vinden op internet, kan alleen iet kiezen (weegschaal hè?).

gaan jullie die ook op internet zetten? Kun je me even wat specs en referenties PM-en? Heb voldoende electronerd achtergrond om zelf wat te fabrieken, dus technisch verhaal mag.

owja, bij ons hebben veel kisten inmiddels ADS-B. De tweezitters met de Flarm achterin en "het apparaat dat niemand wil" voorin leveren nog wat uitdagingen op. Maar de eenzitters zijn voorzien.

Greetz

Geplaatst door Jip op 19-04-2010 22:24
#50

Zie PM :)

Geplaatst door maaikgollef op 15-05-2010 21:55
#51

vandaag hebben we een SBS1 te leen gehad. We konden alle mode-s kisten rondom salland zien, maar de SBS1 liet er geen positiegegevens bij zien (wel hoogte). Of dat aan de SBS of ons geknutsel ligt moeten we nog uitzoeken.

Geplaatst door fransdevries op 15-05-2010 22:17
#52

Alleen kisten met S-mode transponder die aangesloten zijn op een GPS zullen de positie doorgeven.

Geplaatst door maaikgollef op 15-05-2010 22:29
#53

Dat was de hele bedoeling van deze excercitie. Zoals je in dit draadje kunt lezen, is dat precies wat we hebben gedaan/geprobeerd. NMEA stream aansluiten uit Flarm/Garrecht/LX op XPDR en die vervolgens configureren. Er is dus kennelijk ergens nog iets niet goed, maar het kan ook aan de instellingen van de SBS1 liggen. op een TX1090 waren we wel degelijk zichtbaar aldus onze friese vrienden

Geplaatst door Frank Hiemstra op 29-12-2010 18:25
#54

Is het iemand gelukt om een standaard Flarm of een LX Redbox aan te sluiten op een transponder om ADS-B signaal te verkrijgen?

Ik heb zo het vermoeden dat er bij de Redbox iets mis gaat...

Reactie graag via een reply in deze thread of per email frank.hiemstra at gmail.com

Gewijzigd door Frank Hiemstra op 29-12-2010 18:26

Geplaatst door jaspergrannetia op 29-12-2010 19:50
#55

Ik heb van Bastiaan bij ons op de ACS begrepen dat in het GPS-signaal dat de FLARM afgeeft, wordt vermeld of de GPS bron 'certified' is. Niet dus. De transponder zou daarom het geleverde signaal niet kunnen of 'willen' accepteren.

Ik begreep ook van Bastiaan dat met een kleine beetje solderen en wat signaalverwerking het signaal bewerkt zou kunnen worden.

Ik zal hem effe vragen om deze thread te bekijken. Misschien heb ik het goed begrepen allemaal. :-)

Geplaatst door Frank Hiemstra op 29-12-2010 20:10
#56

Klinkt nogal vaag anders.. is het niet afdoende om de baudrate te verlagen naar 4800?
En praat je over een standaard Flarm of de Flarm Redbox?

Gewijzigd door Frank Hiemstra op 29-12-2010 20:10

Geplaatst door jaspergrannetia op 29-12-2010 21:56
#57

Uhh... :-) Ik heb Basje gevraagd even te kijken naar dezer thread. :-)

Geplaatst door maaikgollef op 30-12-2010 09:57
#58

we hebben dringend behoeft aan Basje zn kastje (kun je leuke alliteraties mee maken), waarmee de flarm sentences van de positiedata worden gescheiden. Het wachten was volgens mij op de bestelde processor. Toch Bas?


Geplaatst door bvweerd op 30-12-2010 11:28
#59

De processor was inderdaad het wachten op. Nog even solderen in een blackbox die van de flarm data 'schone' rmc-data moet maken, en die met de goede baudrate naar de transponder te sturen.

Wordt vervolgd.

Geplaatst door jaspergrannetia op 30-12-2010 15:10
#60

Precies. Frank, dat zei ik toch? :)

Geplaatst door Mark den Besten op 30-12-2010 15:47
#61

jaspergrannetia schreef:
Ik heb van Bastiaan bij ons op de ACS begrepen dat in het GPS-signaal dat de FLARM afgeeft, wordt vermeld of de GPS bron 'certified' is. Niet dus. De transponder zou daarom het geleverde signaal niet kunnen of 'willen' accepteren.


Je zou voor een NMEA signaal met alleen RMC sentences toch ook met een losse GPS receiver kunnen werken, en deze aansluiten op transponder?

Of mis je dan de toevoeging "Certified" in het NMEA-signaal?
In de documentatie kan ik niets over die toevoeging vinden..?

Garrecht:
This interface is intended for ADS-B applications. It may be used for connecting a GPS receiver to
broadcast the current position with extended squitters.
Minimum recommended NMEA sentences are $GPRMC, $GPGGA, $GPGSA. The baud rate is 4800
bps.

Filser:
NMEA-Format (4800 Bd)
setting: data format RMC is expected; to minimize the amount of data other sub-formats are to be avoided

Gewijzigd door Mark den Besten op 30-12-2010 17:51

Geplaatst door Frank Hiemstra op 30-12-2010 17:26
#62

Ik denk dat het puur NMEA moet zijn, zoals idd een logger, een vluchtcomputer of een losse GPS muis.. Flarm stuurt NMEA + Flarm signaal, wat de transponder niet lijkt te slikken..

@Mark, wat bedoel jij met "Certified" ??

Gewijzigd door Frank Hiemstra op 30-12-2010 17:27

Geplaatst door dingetje op 30-12-2010 17:33
#63

Een blackbox aan een redbox, natuurlijk velen malen leuker dan nog een extra GPS receiver in de kist, die optie valt dus al bij voorbaat af.

Er is niks 'certified' in de RMC sentence, http://aprs.gids.nl/nmea/#rmc :hless

Gewijzigd door dingetje op 30-12-2010 17:40

Geplaatst door robertdemuynck op 30-12-2010 21:21
#64

Certified betekent hier aangetoond betrouwbare positiedata vanuit een EASA approved GPS/GNSS navigation device, maw incl. certificatie kosten van de installatie en vastgelegde antenne posities e.d. Wellicht dat de EASA medewerkers op dit forum daar nog mooiere definites voor kunnen verzinnen, maar dit is het ongeveer wel B)

Geplaatst door zendesigner op 31-12-2010 05:45
#65

maaikgollef schreef:
we hebben dringend behoeft aan Basje zn kastje (kun je leuke alliteraties mee maken), waarmee de flarm sentences van de positiedata worden gescheiden. Het wachten was volgens mij op de bestelde processor. Toch Bas?Dit bestaat al. Bij het K6team.de verkopen ze een interface die de NMEA streams van 3 devices kan samenvoegen tot 1 stream. elke input kan zijn eigen baudrate hebben. de output kan je ook selecteren.

Je kan dit device eveneens gebruiken om de output te strippen van bepaalde sentences.
kost wel wat geld helaas.

ikzelf gebruik dit om mijn flarm data te combineren met mijn cambridge flight computer. dit wordt dan nog via een andere interface over bluetooth naar mijn PNA gestuurd.

B

Geplaatst door Frank Hiemstra op 31-12-2010 12:29
#66

Denk niet dat dat gaat werken, maar kan je het product eens aanwijzen op http://www.k6-tea...??

Zal ook eens een mailtje die kant uit doen..

Geplaatst door Ruud Holswilder op 31-12-2010 13:33
#67

robertdemuynck schreef:
Certified betekent hier aangetoond betrouwbare positiedata vanuit een EASA approved GPS/GNSS navigation device, maw incl. certificatie kosten van de installatie en vastgelegde antenne posities e.d. Wellicht dat de EASA medewerkers op dit forum daar nog mooiere definites voor kunnen verzinnen, maar dit is het ongeveer wel B)

Daar heb je wel een punt.
In een van mijn vorige kisten had ik een Garmin GPS-muis die de vluchtcomputer voedde en een Colibri logger die aan de pda gekoppeld zat.
De Colibri verstoorde soms de Garmin. Deze gaf dan geen foutcode, maar een verkeerde positie.
Ik bemerkte dit een keer toen ik boven Oss nearest airports selecteerde op de Zander en deze doodleuk aangaf dat ik binnen glijbereik van Lyon zat.
Met een logger, een PNA en Flarm heb je al gauw 3 onafhankelijke GPS-en aan boord.
Een goede monitoring van het GPS-signaal dat naar de transponder gaat lijkt mij handig.

Geplaatst door Frank Hiemstra op 31-12-2010 13:44
#68

Eén van de FAC privé kisten is al gespot tijdens het NK in 2010... :)
http://luistervin...-with.html

Als iedereen nou zijn ADS-B aansluit, dan hebben we tijdens het NK in 2011 ook een dergelijk live tracking systeem, maar dan grafisch veeeeuuulll mooier!!
Flarm wordt dus wat lastig, tenzij je bereid bent de Garrecht TRX-1090 of de TRX-2000 aan te schaffen.
Elk ander NMEA signaal, vanuit een logger of een vluchtcomputer zou al voldoende zijn, deze zijn direct aan te sluiten aan je transponder, met behulp van 1 kabeltje!

Gewijzigd door Frank Hiemstra op 31-12-2010 13:51

Geplaatst door maaikgollef op 31-12-2010 17:22
#69

zendesigner schreef:
maaikgollef schreef:
we hebben dringend behoeft aan Basje zn kastje (kun je leuke alliteraties mee maken), waarmee de flarm sentences van de positiedata worden gescheiden. Het wachten was volgens mij op de bestelde processor. Toch Bas?Dit bestaat al. Bij het K6team.de verkopen ze een interface die de NMEA streams van 3 devices kan samenvoegen tot 1 stream. elke input kan zijn eigen baudrate hebben. de output kan je ook selecteren.

Je kan dit device eveneens gebruiken om de output te strippen van bepaalde sentences.
kost wel wat geld helaas.

ikzelf gebruik dit om mijn flarm data te combineren met mijn cambridge flight computer. dit wordt dan nog via een andere interface over bluetooth naar mijn PNA gestuurd.

Bvolgens mij heb ik dat ding. gebruikte ik altijd tussen mijn colibri en PDA...bedoel je de Anschlussboard Ruud? http://www.k6-tea...p;Itemid=1

Geplaatst door Hans_de_Hollander op 31-12-2010 18:10
#70

Ik denk dat de K6 Mux wordt bedoeld, een multiplexer waarmee je signalen kunt samenvoegen of uitfilteren.

Zie: http://www.k6-team.de/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=9

Hans de Hollander

Geplaatst door zendesigner op 31-12-2010 18:15
#71

idd de K6 mux.

is meer bedoeld om signalen samen te voegen van meerdere sources. maar je zou evengoed 1 source kunnen filteren en de output op 4800 kunnen zetten.

Happy new year trouwens :flow

Geplaatst door Frank Hiemstra op 01-01-2011 17:13
#72

Antwoord van K6 team, ze geven 5 opties:

if you set the Flarm to Baudrate 4800bps, it should work.

If you want to use the Flarm data for Butterfly or a PDA/PNA program like SeeYouMobile (Flarmradar) the minimum baudrate 19200bps is required (Standard)

There are more options possible.

1. Flarm (or Redbox) + K6 Mux + Butterfly + connection to Garrecht s-mode transponder. The K6 Mux can filter the data and change baudrate to 4800bps.

2. Flarm (or Redbox) + Bluebox TRX-1090 + Butterfly + connection to the transponder. You get with or without the transponder the position and altitude of the other aircraft with transponder.

3. TRX-2000 ADS-B / Transponder - Trafficmonitor mit Schnittstelle zu original-FLARM(R) Geräten. optional: FLARM(R) integriert.

4. PowerFLARM

5. The simpliest and cheapest version is a Holux GPS mouse with a 5V DC/DC converter only for the transponder.

Gewijzigd door Frank Hiemstra op 01-01-2011 17:16

Geplaatst door Ruud Holswilder op 01-01-2011 19:15
#73

Frank Hiemstra schreef:
5. The simpliest and cheapest version is a Holux GPS mouse with a 5V DC/DC converter only for the transponder.

Ik denk dat dit niet zo'n slimme oplossing is.
Ervan uitgaande dat er reeds een GPS-logger en Flarm aan boord zijn, voeg je hiermee een derde GPS-ontvanger toe, waarvan je het signaal blind naar de transponder stuurt.
Zie mijn vorige posting t.a.v. praktijkervaringen met meerdere GPS-ontvangers.

Geplaatst door maaikgollef op 02-01-2011 12:03
#74

denk dat we eens moeten experimenteren met die mux..ben alleen benieuwd of we daar een van kunnen lenen voor het seizoen begint.

Geplaatst door Frank Hiemstra op 02-01-2011 13:12
#75

Ruud_Holswilder schreef:
Frank Hiemstra schreef:
5. The simpliest and cheapest version is a Holux GPS mouse with a 5V DC/DC converter only for the transponder.

Ik denk dat dit niet zo'n slimme oplossing is.
Ervan uitgaande dat er reeds een GPS-logger en Flarm aan boord zijn, voeg je hiermee een derde GPS-ontvanger toe, waarvan je het signaal blind naar de transponder stuurt.
Zie mijn vorige posting t.a.v. praktijkervaringen met meerdere GPS-ontvangers.

Maar dan ga je er denk ik wel vanuit dat je een romp van koolstof hebt?
Voor glasvezel rompen maakt het waarschijnlijk niet zo veel uit?

Geplaatst door x-ray op 02-01-2011 14:19
#76

Frank Hiemstra schreef:
Ruud_Holswilder schreef:
Frank Hiemstra schreef:
5. The simpliest and cheapest version is a Holux GPS mouse with a 5V DC/DC converter only for the transponder.

Ik denk dat dit niet zo'n slimme oplossing is.
Ervan uitgaande dat er reeds een GPS-logger en Flarm aan boord zijn, voeg je hiermee een derde GPS-ontvanger toe, waarvan je het signaal blind naar de transponder stuurt.
Zie mijn vorige posting t.a.v. praktijkervaringen met meerdere GPS-ontvangers.

Maar dan ga je er denk ik wel vanuit dat je een romp van koolstof hebt?
Voor glasvezel rompen maakt het waarschijnlijk niet zo veel uit?


Jawel, ik heb ook eindeloos moeten experimenteren met GPS antenne-posities voordat de onderlinge beïnvloeding niet meer merkbaar was. En dat waren slechts twéé antennes in een GFK-romp.

Eric

Geplaatst door Ruud Holswilder op 02-01-2011 15:20
#77

Frank Hiemstra schreef:
Ruud_Holswilder schreef:
Frank Hiemstra schreef:
5. The simpliest and cheapest version is a Holux GPS mouse with a 5V DC/DC converter only for the transponder.

Ik denk dat dit niet zo'n slimme oplossing is.
Ervan uitgaande dat er reeds een GPS-logger en Flarm aan boord zijn, voeg je hiermee een derde GPS-ontvanger toe, waarvan je het signaal blind naar de transponder stuurt.
Zie mijn vorige posting t.a.v. praktijkervaringen met meerdere GPS-ontvangers.

Maar dan ga je er denk ik wel vanuit dat je een romp van koolstof hebt?
Voor glasvezel rompen maakt het waarschijnlijk niet zo veel uit?

Ik zou geen blind GPS-signaal naar de transponder willen sturen.
We hebben hier al een keer gelezen van spurious hoogte indicaties die transponders soms onverklaarbaar uitzenden.
Daarom controleer ik tijdens de vlucht regelmatig het Flight Level van de transponder.
Om dezelfde reden zou ik ook graag de GPS-postie willen bekijken die de transponder ontvangt.

Geplaatst door mgrim op 02-01-2011 16:19
#78

Ruud_Holswilder schreef:
Daarom controleer ik tijdens de vlucht regelmatig het Flight Level van de transponder.
Om dezelfde reden zou ik ook graag de GPS-postie willen bekijken die de transponder ontvangt.

Geen wonder dat je voorheen het gebruik van flarm zo adverteerde...

Geplaatst door Ruud Holswilder op 02-01-2011 16:26
#79

mgrim schreef:
Ruud_Holswilder schreef:
Daarom controleer ik tijdens de vlucht regelmatig het Flight Level van de transponder.
Om dezelfde reden zou ik ook graag de GPS-postie willen bekijken die de transponder ontvangt.

Geen wonder dat je voorheen het gebruik van flarm zo adverteerde...

Ik begrijp niet wat je bedoelt. Kan je misschien iets specifieker zijn?

Geplaatst door Frank Hiemstra op 04-02-2011 21:11
#80

www.GliderTracking.com

Deze website is als 'teaser' voor o.a. aankomend NK, we proberen geen producten te verkopen, we willen er alleen voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zijn/haar ADS-B gaan aansluiten d.m.v. hele simpele en goedkope oplossingen. We hebben zoveel mogelijk onderzoek gedaan als mogelijk en dat samen gevat op bovenstaande website. Binnenkort komt er nog een document online te staan hoe je daadwerkelijk stap-per-stap je ADS-B kan aansluiten voor o.a. LX vluchtcomputers..

ADS-B is de toekomst, dus wees voorbereid! ;)


Gewijzigd door Frank Hiemstra op 04-02-2011 23:09

Geplaatst door Ruud Holswilder op 04-02-2011 22:08
#81

Frank Hiemstra schreef:
www.GliderTracking.com

Mooi gemaakt, jongens :tup
Hebben jullie ook al tracking software gemaakt?
ADS-B ontvanger-antenne hoog op de Galgenberg?

Geplaatst door Frank Hiemstra op 04-02-2011 22:16
#82

Ruud_Holswilder schreef:
Frank Hiemstra schreef:
www.GliderTracking.com

Mooi gemaakt, jongens :tup
Hebben jullie ook al tracking software gemaakt?
ADS-B ontvanger-antenne hoog op de Galgenberg?

De tracking software is volop in ontwikkeling en zal zijn beta release krijgen tijdens het NK 2011, op Terlet.

Geplaatst door jaspergrannetia op 04-02-2011 23:42
#83

Nice! :-)

Echt supergaaf initiatief!!!

Geplaatst door Mark den Besten op 05-02-2011 09:09
#84

Helemaal fraai! :clap
Ik zal "aangesloten" zijn tijdens het NK. :)

Geplaatst door aad op 11-02-2011 11:09
#85

Mooie site en goed initiatief.
Het heeft mij iig geïnspireerd om mijn Becker BXP6401 ook ADS-B te laten zenden. Heeft iemand dit met die Becker al werkend?

Geplaatst door Andrew01 op 11-02-2011 11:18
#86

Misschien heb je hier iets aan:

http://www.glider...ADSBv1.pdf

Overigens, zie dat de Becker nog niet beschreven wordt, maar wellicht hebben anderen er iets aan.

Succes.

Gewijzigd door Andrew01 op 11-02-2011 11:20

Geplaatst door Jens op 11-02-2011 11:28
#87

aad schreef:
Mooie site en goed initiatief.
Het heeft mij iig geïnspireerd om mijn Becker BXP6401 ook ADS-B te laten zenden. Heeft iemand dit met die Becker al werkend?


De Becker heeft naar mijn weten een zogenaamde ADL processor nodig om iets te kunnen aansluiten zonder gaat het helaas niet werken omdat de transponder zelf er geen ingang voor heeft.

Weet het niet helemaal zeker of dat ook voor dit type zo is.

Geplaatst door dingetje op 11-02-2011 21:17
#88

Als ik het aansluitschema van de Becker goed lees dan dient zo'n ADL (Avionics Data Link) te worden aangesloten via een RS422 (twisted pair) aansluiting.

E. In the BXP 6401-X-(XX) a “storage design” isimplemented for uplink- as well as for downlink messages. This means that all information that might be transferred from the transponder is buffered inside the transponder first.
F. The buffers can be accessed from an ADLP or a similar devi ce via the interface on the rear connector J8. The interface is marked with “TISRX” and “TISTX” in the aircraft wiring diagram (see Fig. 2-3).
G. The related protocol is specified in the attachment document “Data Transfer Interface Protocol BXP 640X-XX-(XX)”. This manual is available at the Becker
Product Support under the Article-No. 0590.258-071.


Dit protocol lijkt me dus ook géén NMEA en het lijkt er dus op dat bij deze xpdr het niet een kwestie is van één draadje trekken...

Geplaatst door Frank_Holkamp op 13-02-2011 17:57
#89

Hallo allemaal,
Ik heb een vraagje: Ik wil de TRT 800 aansluiten op een colibri. Het kabeltje heb ik gesoldeerd en de zaak aangesloten. Kan iemand mij vertellen welke zaken er ingesteld moeten worden in de TRT800 met dat geweldig gebruikersvriendelijke menu... ?? Ik heb begrepen dat er, wanneer de gps data wordt meegestuurd, een P van position wordt getoond in het display. Verschijnt dat zodra er een gps bron is en verdwijnt het weer als de gps bron wordt uitgeschakeld?

Greetz,
Frank

Geplaatst door bvweerd op 13-02-2011 18:54
#90

Je moet de volgende dingen instellen:

1. Transponder op STBY zetten
2. ID inhouden tot rechtsbovenin 47 staat, dan loslaten
3. MODE drukken tot seriele instelling verschijnt (weet de exacte naam even niet)
4. Met de draaiknop op NMEA-format zetten
5. Op MODE drukken t/m exit
6. Transponder uit en aanzetten
7. Transponder op STBY zetten
8. ID inhouden tot rechtsbovenin 20 staat, dan loslaten
9. Je zit nu in testmode.
10. Transponder op mode ACS zetten
11. Als er data binnenkomt staat er linksbovenin een puntje, en verschijnt een grote 'P' links van het midden in het beeldscherm. Deze P verschijnt overigens alleen wanneer er een valide RMC sentence binnenkomt. Hij kan dus knipperen.

Afgelopen zaterdag hebben we 13 TRT800's getest. Het blijkt dat er bepaalde software versies zijn die geen ADS-B uitsturen ondanks de 'P' zoals hierboven beschreven. vanaf versie 4.4 lijkt het in ieder geval te werken, versie 3.6 en lager hebben we geen succes mee gehad. De vraag hierover staat nog uit bij Funkwerk.

Daarnaast hebben we een intelligente splitter getest die de FLARM data filtert voor RMC-data en verifieert, de baudrate aanpast en doorstuurt naar de transponder. We zijn op Salland van plan in ieder geval al onze clubkisten (waarvan de transponder softwareversie goed is) uit te rusten met deze intelligente splitter.

Het is de bedoeling meerdere van deze splitters te laten maken. Als je belangstelling hebt voor een dergelijke splitter stuur dan even een PM. Meer details over het hoe en wat van de splitter zal ik zo spoedig mogelijk publiceren.

Succes met aansluiten overigens!

Gewijzigd door bvweerd op 13-02-2011 19:07

Geplaatst door Dinant op 13-02-2011 20:05
#91

bvweerd schreef:
Je moet de volgende dingen instellen:

Daarnaast hebben we een intelligente splitter getest die de FLARM data filtert voor RMC-data en verifieert, de baudrate aanpast en doorstuurt naar de transponder. We zijn op Salland van plan in ieder geval al onze clubkisten (waarvan de transponder softwareversie goed is) uit te rusten met deze intelligente splitter.

Het is de bedoeling meerdere van deze splitters te laten maken. Als je belangstelling hebt voor een dergelijke splitter stuur dan even een PM. Meer details over het hoe en wat van de splitter zal ik zo spoedig mogelijk publiceren.

Succes met aansluiten overigens!


Enig idee wat ongeveer de (materiaal)kosten zijn van zo'n splitter? Anders gaan we er misschien met ons syndicaat ook wel eentje tussen de FLARM en xponder hangen.

Geplaatst door maaikgollef op 13-02-2011 22:25
#92

Stuur Bas ff een PM. intelligent is een understatement. Dat ding is volledig programmeerbaar, en is opgebouwd met SMD technology...denk dat t handiger is er een van Bas af te nemen B)

Geplaatst door Frank_Holkamp op 13-02-2011 23:22
#93

Hey Bastiaan,
Bedankt voor de info! Ga a.s. zaterdag weer verder experimenteren.
Groet,
Frank

Geplaatst door rwerts op 14-02-2011 20:49
#94

Hoi Bastiaan,

Bedankt voor de informatie.
Ik krijg in de testmodus ook een p te zien maar bij het normaal in bedrijf stellen van de transponder laat hij de p niet zien. Klopt dit?

groetjes
Robert

Geplaatst door bvweerd op 14-02-2011 21:07
#95

De hoofletter "P" is inderdaad alleen zichtbaar in testmode.

Geplaatst door Mark den Besten op 06-03-2011 18:21
#96

bvweerd schreef:
Je moet de volgende dingen instellen:

1. Transponder op STBY zetten
2. ID inhouden tot rechtsbovenin 47 staat, dan loslaten
3. MODE drukken tot seriele instelling verschijnt (weet de exacte naam even niet)
4. Met de draaiknop op NMEA-format zetten
5. Op MODE drukken t/m exit
6. Transponder uit en aanzetten
7. Transponder op STBY zetten
8. ID inhouden tot rechtsbovenin 20 staat, dan loslaten
9. Je zit nu in testmode.
10. Transponder op mode ACS zetten
11. Als er data binnenkomt staat er linksbovenin een puntje, en verschijnt een grote 'P' links van het midden in het beeldscherm. Deze P verschijnt overigens alleen wanneer er een valide RMC sentence binnenkomt. Hij kan dus knipperen.

Afgelopen zaterdag hebben we 13 TRT800's getest. Het blijkt dat er bepaalde software versies zijn die geen ADS-B uitsturen ondanks de 'P' zoals hierboven beschreven. vanaf versie 4.4 lijkt het in ieder geval te werken, versie 3.6 en lager hebben we geen succes mee gehad. De vraag hierover staat nog uit bij Funkwerk.

Daarnaast hebben we een intelligente splitter getest die de FLARM data filtert voor RMC-data en verifieert, de baudrate aanpast en doorstuurt naar de transponder. We zijn op Salland van plan in ieder geval al onze clubkisten (waarvan de transponder softwareversie goed is) uit te rusten met deze intelligente splitter.

Het is de bedoeling meerdere van deze splitters te laten maken. Als je belangstelling hebt voor een dergelijke splitter stuur dan even een PM. Meer details over het hoe en wat van de splitter zal ik zo spoedig mogelijk publiceren.

Succes met aansluiten overigens!


Hoi Bas,
Heb je al reactie van Funkwerk? Bij mij heb ik in de testmodus keurig een "P" staan, maar mijn TRT800 heeft versie 3.5. Uiteraard heb ik geen ADS-B ontvanger om het p-tje te testen...
Grt,
Mark.

Geplaatst door Frank Hiemstra op 08-03-2011 00:34
#97

De reden dat we de Becker transponder niet beschrijven op de website is omdat het er op lijkt dat deze niet 'ADS-B ready' is.

Antwoord van Becker:
Dear Mr. Hiemstra,

sorry, but for the actual transponders we have not the possibility to support ADS-B in the moment.

We are working on a firmwareupdate, but it is not sure, if we can implement it to existing units or only for future productions.

Best Regards

Gerhard Schweinfurth
Product Support


Mocht iemand een werkende oplossing hebben voor de Becker transponder, dan horen we dat graag!

Geplaatst door bvweerd op 08-03-2011 16:25
#98

Mark den Besten schreef:

Hoi Bas,
Heb je al reactie van Funkwerk? Bij mij heb ik in de testmodus keurig een "P" staan, maar mijn TRT800 heeft versie 3.5. Uiteraard heb ik geen ADS-B ontvanger om het p-tje te testen...
Grt,
Mark.


software versie 3.5 werkt niet. Funkwerk zegt dat de transponders opgestuurd moeten worden om ge-upgrade te worden. Wij gaan dat aankomende winter pas doen, de retourtijd loopt nu te ver het vliegseizoen in...

Geplaatst door kpt9 op 09-03-2011 20:00
#99

Frank Hiemstra schreef:
De reden dat we de Becker transponder niet beschrijven op de website is omdat het er op lijkt dat deze niet 'ADS-B ready' is.

Antwoord van Becker:
Dear Mr. Hiemstra,

sorry, but for the actual transponders we have not the possibility to support ADS-B in the moment.

We are working on a firmwareupdate, but it is not sure, if we can implement it to existing units or only for future productions.

Best Regards

Gerhard Schweinfurth
Product Support


Mocht iemand een werkende oplossing hebben voor de Becker transponder, dan horen we dat graag!


Ha Frank,

Becker moet nog iets aan de software aanpassen en vermoedelijk de pinbezetting een beetje aanpassen. Gebeurt voor een aantal units binnenkort en kan verder in het najaar gebeuren. Komt dus goed met de bestaande units.

Karel Termaat

Geplaatst door Frank Hiemstra op 18-03-2011 20:49
#100

Ben jij al aangesloten?

Als je je ADS-B succesvol hebt aangesloten, geef dat dan bij ons aan.
http://www.glider...age_id=467

Ontvang na je aanmelding tijdens het NK te Terlet een sticker die je op je vliegtuig kan plakken, waarmee je laat zien dat je ADS-B equipped en voorbereid bent voor de toekomst!

Geplaatst door Jan Willem de Wit op 21-03-2011 09:32
#101

Bij vliegclub Teuge wordt ook nagedacht over het zelfbouwen van een inteligente splitter. Bij ons moet de 19K2 extendet NMEA worden gefilterd en weer verzonden worden op 4800bd naar een VT01.
We overwegen hier zelf een printje met microcontroller en 232 converter te maken de ka6mux vind ik nogal prijzig.
Maar ik wacht met spanning af wat de Sallandse aan het doen is. Als hun project slaagt, is dat wellicht ook voor ons bruikbaar...

Gewijzigd door Jan Willem de Wit op 21-03-2011 09:32

Geplaatst door bvweerd op 21-03-2011 10:34
#102

Inmiddels zijn de eerste ADS-Bboxjes ingebouwd in de vliegtuigen van Salland. De lente is begonnen, de eerste vluchten zijn zo meteen real-time te volgen met behulp van ADS-B :tup

De ADS-Bbox die op Salland gebruikt wordt gebruikt de Flarm om gefilterde data naar de transponder te sturen. Het kastje is slechts 4x6 centimeter en kan eenvoudig tussen bijvoorbeeld de Flarm en het Flarm display geplaatst worden.

Nieuwsgierig? kijk eens op http://www.zweefv...

Gewijzigd door bvweerd op 21-03-2011 10:53

Geplaatst door Jan Willem de Wit op 21-03-2011 11:48
#103

bvweerd schreef:
Inmiddels zijn de eerste ADS-Bboxjes ingebouwd in de vliegtuigen van Salland. De lente is begonnen, de eerste vluchten zijn zo meteen real-time te volgen met behulp van ADS-B :tup

De ADS-Bbox die op Salland gebruikt wordt gebruikt de Flarm om gefilterde data naar de transponder te sturen. Het kastje is slechts 4x6 centimeter en kan eenvoudig tussen bijvoorbeeld de Flarm en het Flarm display geplaatst worden.

Nieuwsgierig? kijk eens op http://www.zweefv...


Mooi werk! Jammer dat wij geen 3V ter beschikking hebben....
Ik ben bang dat we toch zelf iets moeten gaan maken. :|
Dat wordt dan op z'n minst een 3V voeding en jullie kastje, maar dat biedt weinig voordeel tov een 5V voeding en een GPS muis.

Maar mijn complimenten voor het mooie product dat jullie gemaakt hebben. Zeer compleet! :tup

Geplaatst door bvweerd op 21-03-2011 11:55
#104

Mooi werk! Jammer dat wij geen 3V ter beschikking hebben....


De ADS-Bbox heeft geen eigen voeding-aansluiting nodig. De 3 Volt die de ADS-Bbox gebruikt om zichzelf te voeden komt van de Flarm, net als de GPS data. Dit scheelt aanzienlijk in efficientie en het verbruik, en maakt het aansluiten nog gemakkelijker.

Gewijzigd door bvweerd op 21-03-2011 12:02

Geplaatst door zendesigner op 21-03-2011 13:51
#105

Frank Hiemstra schreef:
Ben jij al aangesloten?

Als je je ADS-B succesvol hebt aangesloten, geef dat dan bij ons aan.
http://www.glider...age_id=467

Ontvang na je aanmelding tijdens het NK te Terlet een sticker die je op je vliegtuig kan plakken, waarmee je laat zien dat je ADS-B equipped en voorbereid bent voor de toekomst!


Hoy Frank,
Ik zie dat je gewoon een gpe muis op je garrecht gehangen hebt. Kan je me zeggen van welk merk/model dat die is. Dan doe ik het gelijkaardig. heb al genoeg splitters steken voor de nmea streams.

Geplaatst door Jan Willem de Wit op 22-03-2011 13:56
#106

bvweerd schreef:
De ADS-Bbox heeft geen eigen voeding-aansluiting nodig. De 3 Volt die de ADS-Bbox gebruikt om zichzelf te voeden komt van de Flarm, net als de GPS data. Dit scheelt aanzienlijk in efficientie en het verbruik, en maakt het aansluiten nog gemakkelijker.


Ik had er niet aangedacht dat de ADSB box op de Flarm aansluiting komt. Ik neem aan dat de redbox aansluiting gelijk is aan die van de LX8000?

Gewijzigd door Jan Willem de Wit op 22-03-2011 14:33

Geplaatst door bvweerd op 22-03-2011 14:48
#107

Jan Willem de Wit schreef:
Ik had er niet aangedacht dat de ADSB box op de Flarm aansluiting komt. Ik neem aan dat de redbox aansluiting gelijk is aan die van de LX8000?


Er vanuit gaande dat de firmware en de hardware nog steeds van Flarm is dan zal de display uitgang van de LX-8000 hetzelfde zijn als van de Redbox. Anders zou je immers ook een speciaal aangepast display moeten hebben voor je Flarm wanneer je deze wilt gebruiken met je LX-8000.

Geplaatst door Frank Hiemstra op 22-03-2011 15:37
#108

Prachtig product Bastiaan! Dikke thumbs up!
Mooi dat de ontwikkeling van de grond komt..

@Zendesigner, denk dat ik de GPS muis ga vervangen met de ADS-B Box van Bastiaan!

Geplaatst door Adriaan op 05-04-2011 21:05
#109

bvweerd schreef:
software versie 3.5 werkt niet. Funkwerk zegt dat de transponders opgestuurd moeten worden om ge-upgrade te worden. Wij gaan dat aankomende winter pas doen, de retourtijd loopt nu te ver het vliegseizoen in...


En hoe zit het met versie 3.6?

Geplaatst door fransdevries op 10-04-2011 15:01
#110

Is het ook mogelijk om de kisten met ADS-B via Casper te volgen?

Geplaatst door stefanuit8terberg op 10-04-2011 16:11
#111

fransdevries schreef:
Is het ook mogelijk om de kisten met ADS-B via Casper te volgen?


Alleen vliegtuigen die een mode-s transponder aan boord hebben en die hun positie uitzenden zijn zichtbaar. Vooral oudere en kleinere vliegtuigen zenden geen positie-informatie uit. Militaire of politievluchten zenden ook geen posities uit.

stefan

Geplaatst door fransdevries op 10-04-2011 18:04
#112

Ik heb het natuurlijk over zweefvliegtuigen.
Ik heb begrepen dat er nu al reeds diverse zweefvliegtuigen een gps hebben aangesloten op de mode-s transponder maar ik heb dit nog niet op Casper gezien.

Geplaatst door kloppertjes op 10-04-2011 19:43
#113

Zover ik weet filtert Casper op vliegtuigtype/formaat. GA verkeer is niet dus niet te zien.

Geplaatst door dingetje op 10-04-2011 20:16
#114

Naast Casper heb je nog andere ADS-B tracking sites zoals:

http://www.flight... en http://www.radarv...

Ik weet niet of die filteren? Heb er wel eens een licht motorkistje op gezien.


Geplaatst door fransdevries op 10-04-2011 20:41
#115

Het antwoord van stephan komt rechtstreeks van de site van Casper.
Nergens staat iets over het filteren van GA.

Alleen vliegtuigen die een mode-s transponder aan boord hebben en die hun positie uitzenden zijn zichtbaar. Vooral oudere en kleinere vliegtuigen zenden geen positie-informatie uit. Militaire of politievluchten zenden ook geen posities uit.


Als dit klopt dan zouden we vooral in het weekend toch meer moeten zien.

Geplaatst door marco haakmeester op 10-04-2011 22:21
#116

De volgende link geeft vliegverkeer op schiphol weer: http://www.vliegtuigvolger.nl/
Ik heb hier vorig jaar ook wat GA op gezien en zelfs 1 keer de Hiemstra Cirrus. Maar ik krijg de indruk dat deze club, die zich richt op geluidshinder rond Schiphol, zijn eigen grondstations heeft. Verder naar het oosten wordt minder opgevangen. De Hiemstra Cirrus was een keer rond Apeldoorn te zien en daarna in de buurt van Malden (dacht ik).

Geplaatst door Teppie Thermiek op 11-04-2011 11:34
#117

Volgens mij is het zo dat van alle boven genoemde sites het ontvangst zeer beperkt is. Er staat naar mijn weten slechts één ADSB ontvanger in de buurt van Schiphol. Kisten boven het Noorden en Oosten van het land moeten hierdoor al snel op vele kilometers hoogte zitten willen ze ontvangen worden.
ADSB ontvangst geld alleen in ''line-of-sight'' waardoor er bij het weergeven van het zweefvliegen meerdere op strategische punten geplaatste ontvangers nodig zijn om zo ook de wat lagere kisten te ontvangen. Vooral de vliegers die zich op lage hoogte proberen uit te graven lijkt me iig leuk om te zien ;)
Er is idd al wel eens een zweefkist gespot op één van de hierboven genoemde sites. Dit is echter meer toeval dan wijsheid.

Sander

Geplaatst door maaikgollef op 11-04-2011 13:50
#118

dat klopt ook wel, want op een afstand van 200km moet een kist al gauw op dik 1500m vliegen om waargenomen te worden.
de kromming van de aarde is groter dan je zou denken....De antenne van Casper staat op een flat in Haarlem geloof ik, gauw zo'n 150 km van de meeste ADS-B pioniers. Kisten boven duitsland kun je dan helemaal wel vergeten

De enige oplossing is een netwerkje van ontvangers meer naar het oosten

Geplaatst door zendesigner op 11-04-2011 16:21
#119

aan 500€ +/- per ontvanger zal dat een leuk projectje worden. :-)

Geplaatst door dingetje op 11-04-2011 23:59
#120

Adriaan schreef:
bvweerd schreef:
software versie 3.5 werkt niet. Funkwerk zegt dat de transponders opgestuurd moeten worden om ge-upgrade te worden. Wij gaan dat aankomende winter pas doen, de retourtijd loopt nu te ver het vliegseizoen in...


En hoe zit het met versie 3.6?


In ons test overzicht komt versie 3.6 ook niet door de test helaas.

Geplaatst door Birdy01 op 12-04-2011 11:19
#121

Wat voor mij een vraag blijft.

Hoe weet ik of ADS-B gegevens worden uitgezonden, ofwel hoe kan ik zien of het werkt? Paar uur boven level 250 rondvliegen? :|

Geplaatst door Sikko Vermeer op 12-04-2011 19:32
#122

Birdy01 schreef:
Wat voor mij een vraag blijft.

Hoe weet ik of ADS-B gegevens worden uitgezonden, ofwel hoe kan ik zien of het werkt? Paar uur boven level 250 rondvliegen? :|Bert

Met een Transpondertestkast kun je deze gegevens testen

groet

sikko

Geplaatst door maaikgollef op 03-05-2011 13:41
#123

kijken jullie NU even mee op planefinder.net? bewijs dat t werkt..!

:clap

Geplaatst door fransdevries op 03-05-2011 14:01
#124

Werkt goed
Ik zag de PH618, PH1293 en de PH934 rond de 4000 feet

Geplaatst door fransdevries op 03-05-2011 14:15
#125

De hoogte en de snelheid kan d.m.v. een filter ingesteld worden zodat alleen de zweefvliegers overblijven.
PH618 zat nu al op 5500 feet.

Geplaatst door dingetje op 03-05-2011 14:39
#126

Op http://www.radarv... is de PH1293 ook te zien, daar is een filter op squack=7000 in te stellen.

Op http://www.flightradar24.com/ staat ie ook (soms) met 'No call sign'. de XPDR is blijkbaar nog niet helemaal goed geconfigureerd.

Gewijzigd door dingetje op 03-05-2011 14:41

Geplaatst door fransdevries op 03-05-2011 15:29
#127

Boven Venlo zit ook een glider, maar deze geeft weinig gegevens zoals id en snelheid.
Met een beetje googelen blijkt dit de PH1420 LS3 te zijn.
Kan het zijn dat hier aan de transponder geen gps aangesloten is? Een grondstation kan natuurlijk ook zonder gps de positie en hoogte bepalen.
Als dat zo is dan zouden in het weekend ook alle kisten zonder aangesloten gps te zien moeten zijn.

Geplaatst door webmaster op 03-05-2011 16:07
#128

Op http://planefinder.net/ zie ik op dit moment de PH-934 en PH-1293 in de omgeving van Lemelerveld. Deze wel met alle info. ADSB !! :)

Gewijzigd door webmaster op 03-05-2011 16:08

Geplaatst door jaspergrannetia op 03-05-2011 22:33
#129

ADS-B rulez! :)

Ik denk (serieus) dat het tijd wordt dat we een eigen squawk voor zweefvliegtuigen gaan aanvragen. Wat dachten jullie van:

7007

Zou dan ook meteen voor Duitsland geregeld moeten worden, trouwens.

Geplaatst door Dortu op 04-05-2011 13:43
#130

goed idee...helaas zijn 8000 en 9000 niet mogelijk... :hless ;)

Geplaatst door jaspergrannetia op 04-05-2011 15:27
#131

Deze squawk wordt mede mogelijk gemaakt door... :-)

Geplaatst door DiederickJoosten op 04-05-2011 19:06
#132

fransdevries schreef:
Boven Venlo zit ook een glider, maar deze geeft weinig gegevens zoals id en snelheid.
Met een beetje googelen blijkt dit de PH1420 LS3 te zijn.
Kan het zijn dat hier aan de transponder geen gps aangesloten is? Een grondstation kan natuurlijk ook zonder gps de positie en hoogte bepalen.
Als dat zo is dan zouden in het weekend ook alle kisten zonder aangesloten gps te zien moeten zijn.


Ha Frans,

De 1420 (callsign 97) is (o.a.) mijn vliegtuig, maar mijn maatje was aan het vliegen. Ik heb onze gps-nav aangesloten op de TRT800 (een omgebouwde TRT600 om precies te zijn). Ik heb eea getest met een Garrecht ADS-B ontvanger. Ik kon toen de gps coordinaten zien doorkomen en heb verder niet gekeken. Er hangt dus wel degelijk een gps aan. Zal binnenkort ook zelf eens loggen wat er allemaal gebeurt.

Groeten

Diederick Joosten
DSA

Geplaatst door fransdevries op 04-05-2011 22:02
#133

fransdevries schreef:
Boven Venlo zit ook een glider, maar deze geeft weinig gegevens zoals id en snelheid.
Met een beetje googelen blijkt dit de PH1420 LS3 te zijn.
Kan het zijn dat hier aan de transponder geen gps aangesloten is? Een grondstation kan natuurlijk ook zonder gps de positie en hoogte bepalen.
Als dat zo is dan zouden in het weekend ook alle kisten zonder aangesloten gps te zien moeten zijn.


Ha Frans,

De 1420 (callsign 97) is (o.a.) mijn vliegtuig, maar mijn maatje was aan het vliegen. Ik heb onze gps-nav aangesloten op de TRT800 (een omgebouwde TRT600 om precies te zijn). Ik heb eea getest met een Garrecht ADS-B ontvanger. Ik kon toen de gps coordinaten zien doorkomen en heb verder niet gekeken. Er hangt dus wel degelijk een gps aan. Zal binnenkort ook zelf eens loggen wat er allemaal gebeurt.

Groeten

Diederick Joosten
DSA


hallo
diederick

Het bijzondere aan jullie transponder was, dat alleen de icao code zichtbaar was en de hoogte maar verder geen ID en de snelheid was konstant 31,2 knots
D.m.v. de Icao code kon ik de callsign achterhalen.

Geplaatst door Sander Luimes op 05-05-2011 13:56
#134

Op dit moment 3 kisten van Salland te zien, te weten de PH-618, PH-795 en de PH-1293. Best grappig.

Geplaatst door Bier op 06-05-2011 13:06
#135

Het wachten is op de eerste digitale spotter die gaat klagen over "zweefvliegtuigjes" die de site vervuilen B)

Geplaatst door robertdemuynck op 14-06-2011 11:42
#136

Op http://inzicht.be... is ook het vliegverkeer zonder ADS-B zichtbaar rond Schiphol. Deze site maakt gebruik van radardata (voor uitleg zie http://www.bezoek...). Ook leuk om het zweefvliegen rond Soesterberg te volgen. Bv afgelopen zondag rond 1330.

Geplaatst door Frank Hiemstra op 14-06-2011 11:57
#137

Interessant! Caspar is blijkbaar in gesprek gegaan met LVNL, ze kunnen nu pure Mode-S signaal uitlezen. Dat kunnen wij ook, maar dan zonder positie. Daarvoor is toch echt ADS-B benodigd. Voor het uitlezen van pure Mode-S signaal is volgens mij dure radarmateriaal benodigd, die alleen LVNL tot zijn beschikking heeft.

Kijk maar eens op onze website; live.glidertracki..., daar zie je in de lijst dat Hadriaan van Nes momenteel vliegt, waarvan we alleen een hoogte kunnen zien, geen positie.
( 'Tracking' > 'Toon lijst' )

Voor ons is het nu het belangrijkst om ADS-B dekking te krijgen, voor heel Nederland. Daarvoor kunnen we wellicht gebruik maken van bestaande ontvangers/netwerken, of anders zal er geïnvesteerd moeten worden om extra ontvangers aan te schaffen.

Gewijzigd door Frank Hiemstra op 14-06-2011 13:27

Geplaatst door Frank Hiemstra op 14-06-2011 13:49
#138

Het plan is trouwens om voorlopig gewoon live te blijven, met de ontvangers die we nu hebben.
Zo kan men het ook evt. testen, of ADS-B werkt in zijn/haar kist.
(we hebben nu 3 x ADS-B ontvangers te Enschede, Nijmegen en Leeuwarden).
Hiermee hebben we heel Nederland niet gedekt. Voor 100% dekking zullen we de komende tijd hard aan gaan werken. We hopen gebruik te maken van bestaande ontvangers/netwerken, anders zal er toch geld op tafel moeten komen voor eigen ontvangers.

We hebben nu in ieder geval laten zien aan zweefvliegend Nederland hoe het werkt.
Hopelijk zijn er velen enthousiast geworden om zijn/haar ADS-B aan te sluiten.
De reacties zijn in elk geval overweldigend! :)

Gewijzigd door Frank Hiemstra op 14-06-2011 13:57

Geplaatst door Jeroen Beeke op 14-06-2011 15:30
#139

misschien heb je er al aan gedacht, schrijf elke zweefvliegveld aan, of ze niet zo'n ontvanger willen plaatsen op hun clubhuis... weet voor de rest niet wat je hiervoor nodig hebt, en wat de kosten zijn..

Geplaatst door TonS op 14-06-2011 16:25
#140

jeroenbeeke schreef:
misschien heb je er al aan gedacht, schrijf elke zweefvliegveld aan, of ze niet zo'n ontvanger willen plaatsen op hun clubhuis... weet voor de rest niet wat je hiervoor nodig hebt, en wat de kosten zijn..


Vind ik een goed idee en had ik ook al aan gedacht. Inderdaad, Frank, wat heb je daar voor nodig en wat kost dat? Misschien kan ik dan onze club op De Peel dan ook wel zo ver krijgen en heb je meteen een leuke dekking voor het zuiden van het land.

PS: In Duitsland vond ik http://tracking.g....de/alpha/. Mooi daarvan is dat ie ook de gevlogen tracks en barograms kan laat zien. Nog leuker dan alleen momentane posities.

Geplaatst door Jens op 14-06-2011 16:48
#141

TonS schreef:
jeroenbeeke schreef:
misschien heb je er al aan gedacht, schrijf elke zweefvliegveld aan, of ze niet zo'n ontvanger willen plaatsen op hun clubhuis... weet voor de rest niet wat je hiervoor nodig hebt, en wat de kosten zijn..


Vind ik een goed idee en had ik ook al aan gedacht. Inderdaad, Frank, wat heb je daar voor nodig en wat kost dat? Misschien kan ik dan onze club op De Peel dan ook wel zo ver krijgen en heb je meteen een leuke dekking voor het zuiden van het land.

PS: In Duitsland vond ik http://tracking.g....de/alpha/. Mooi daarvan is dat ie ook de gevlogen tracks en barograms kan laat zien. Nog leuker dan alleen momentane posities.


Voor een basis station moet je denken aan een ADS-B ontvanger, Losse antenne, antenne versterker wanneer de ontvanger niet direct onder de antenne gemonteerd kan worden en een computer met stabiele internet verbinding voor verzamelen en doorsturen van de data.

Momenteel hebben wij software voor de TRX1090 deze willen wij ook compatible maken met de andere type ontvangers.

De traces is een TODO item deze komen er zeker in.

Gewijzigd door Jens op 14-06-2011 16:49

Geplaatst door Harm op 12-10-2011 17:07
#142

Een niet al te dure ADS-B ontvanger voor de handige knutselaar.

http://www.modesb...

Geplaatst door Jan Ritsma op 13-10-2011 07:57
#143

Harm schreef:
Een niet al te dure ADS-B ontvanger voor de handige knutselaar.

http://www.modesb...


Bedankt voor de informatie. Ik heb er direct één besteld :tup
Met behulp van mijn eigen microcontroller ontwikkelboard is het waarschijnlijk goed mogelijk deze ontvanger vanaf afstand volledig over internet bedienbaar te maken zonder tiussenkomst van een extra computer. Ook het werken met Yagi antennes met verschillende openingshoek is interessant. Daarmee zijn complete stations uit te sparen. Ook het overzenden van camara signalen van uit de cockpit zou dan op grote afstand via de amateurband kunnen. Daar heb ik een licentie voor. Resultaten tzt op een andere website.

Geplaatst door roeles op 13-10-2011 08:43
#144

Wat heb je aan een Yagi? Dat is een richt-antenne voor zover ik op de hoogte ben. Aangezien een kist bijna overal kan zitten ten opzichte van de antenne, lijkt me dat je aan een richt-antenne niet zo heel veel hebt.
Dat je iets anders dan een gewone omni-directionele antenne wil kan ik snappen, ivm je donut die platter wordt bij grotere range.

Geplaatst door Jan Ritsma op 13-10-2011 09:19
#145

roeles schreef:
Wat heb je aan een Yagi? Dat is een richt-antenne voor zover ik op de hoogte ben. Aangezien een kist bijna overal kan zitten ten opzichte van de antenne, lijkt me dat je aan een richt-antenne niet zo heel veel hebt.
Dat je iets anders dan een gewone omni-directionele antenne wil kan ik snappen, ivm je donut die platter wordt bij grotere range.


Ik had het over de openingshoek. Dan heb je het dus inderdaad over richtantennes.
Voordeel is dat de versterking enorm is en de afmetingen voor rond de 1 GHZ erg klein.
Om een voorbeeldje te geven, toen ik nog in Zevenhoveen woonde (20 km zuid van schiphol, kon ik met een tweemeter tranceiver zonder condities met Texel praten (beide dus grondstations!). normaal kom je op 2m niet veel verder dan 10 km en soms hebben vliegtuigen op Schiphol al moeite met de toren te spreken onder ongunstige omstandigheden

Je hebt waarschijnlijk de website van de aanbieder van deze units niet echt goed gelezen. Ook hij werkt met Yagi antennes. Wel in combinatie met een omnidirectional range antenne. De yagi's gebruikt hij voor POI's (points of interest). Maar ze zijn ook goed te gebruiken voor het bestrijken van bijvoorbeeld een 45 graden sector waar een wedstrijd zich meestal tov. een ontvanger in afspeelt. Voordeel is dan, behalve de enorme reikweidte, dat je veel minder last hebt van storingen van ander ADS-B stations die tegelijk met de zweefvliegtuigen uitzenden.

Ik sluit hier verder mijn bijdrage af. Iedereen die er over praten wil kan me elders bereiken.

Geplaatst door roeles op 13-10-2011 09:52
#146

Weer wat geleerd! Bedankt.

Geplaatst door Putje op 13-10-2011 11:55
#147

Jan Ritsma schreef:
Ik sluit hier verder mijn bijdrage af. Iedereen die er over praten wil kan me elders bereiken.... als ie zo nou eens elk bericht zou beëindigen....

Gewijzigd door Putje op 13-10-2011 11:57

Geplaatst door borisbroere op 10-12-2011 16:51
#148

Ik ben van plan om deze winter ook een ADS-B aansluiting te maken in onze kist. Nu zag ik dat de DSA al twee configuraties heeft van de Garrecht VT-01 met de Cambridge GPS nav-25, en dat is exact de configuratie die ik wil gebruiken in onze kist. Op www.glidertracking.com kan ik wel vinden hoe ik de VT-01 aan moet sluiten, maar weet niet waar het uitgaande signaal van de GPS Nav vandaan kan halen. Is er iemand van de DSA die mij aan deze informatie kan helpen?

Groet,

Boris Broere

Geplaatst door Birdy01 op 10-12-2011 23:10
#149

Boris,

Ik dacht dat ik alles gedocumenteerd had, maar kan het natuurlijk niet vinden behalve een emailtje van vorig jaar met de tekst:

Voor ADS-B verwacht de VT-01 (recommended) 3 NMEA “zinnetjes” op 4800 baud, 8 bits, geen parity, stopbit 1 (standaard NMEA 2.0 geloof ik) nl. $GPRMC (min. Specific GNSS Data), $GPGGA (GPS fixed data) en $GPGSA (GNSS Dop and Act. Satellites).

Laat de Cambridge GPS-NAV nu deze sentences precies uitzenden!

In de manual van de Cambridge L-NAV: The L-NAV requires the GPS receiver to transmit the $GPRMB and $GPRMC sentences as defined in NMEA-0183 Version 2.1. Most currently available hand-held GPS
receivers will transmit these sentences.
Important Note: To work with the Cambridge L-NAV, the GPS receiver must be configured to transmit
NMEA-0183 Version 2.0 sentences at 4800 baud.

Cambridge gebruikt voor de GPS-NAV exact dezelfde seriele data port als de nieuwere CAI302, nl.
(google: Cambridge 302 serial data port).
Daarin staat: The Data Port of the 302 is a DB-9F connector wired as DCE (it sends data on
pin 2 and receives data on pin 3; pin 5 is ground). The other RS-232 pins are not currently supported.

Ofwel: de GPS-NAV verzendt NMEA data via de seriele 9 pins DB-9 connector met de volgende aansluitingen:
NMEA OUT: pin 2
NMEA IN: pin 3
GND: pin 5
5V: pin 8 (voeding voor PDA, max. 600 mA)

Dus als je een kabeltje maakt die pin 3 op de VT-01 verbindt met pin 2 op de GPS-NAV ben je er (en GND natuurlijk aansluiten). Ik hoefde alleen bij een 2 aderige afgeschermde kabel (microfoonkabeltje) de GND aan 1 kant aan te sluiten (GPS-NAV had al GND).

Overigens heb ik van de DSA kisten nog steeds confirmatie of het werkt (meestal staat de x-ponder op standby en als dat niet zo is vliegt iemand met een GPS-NAV die niet aanstaat!). Een privékist met een CAI 302 heb ik precies zo aangesloten en die werkt goed. Ik kon hem op www.flightradar24.com tracken met registratie. Leuk!:)

Geplaatst door Sikko Vermeer op 11-12-2011 19:17
#150

Heeft iemand ook al ervaring met de Trigg TT21 xpdr vwb ADSB, instellingen etc (of heb ik iets gemist in de thread van 8 pagina's)

sikko

Gewijzigd door Sikko Vermeer op 11-12-2011 19:18

Geplaatst door webmaster op 11-12-2011 19:24
#151

Sikko Vermeer schreef:
Heeft iemand ook al ervaring met de Trigg TT21 xpdr vwb ADSB, instellingen etc (of heb ik iets gemist in de thread van 8 pagina's)


Trig TT21 (aansluiten op pen 5 van de 25 polige connector)
* Ondersteunt hogere baudrates


bron: http://www.glider...age_id=150 :)

Geplaatst door Rene de Dreu op 11-12-2011 19:53
#152

webmaster schreef:
Sikko Vermeer schreef:
Heeft iemand ook al ervaring met de Trigg TT21 xpdr vwb ADSB, instellingen etc (of heb ik iets gemist in de thread van 8 pagina's)


Trig TT21 (aansluiten op pen 5 van de 25 polige connector)
* Ondersteunt hogere baudrates


bron: http://www.glider...age_id=150 :)


De Trig's blijken echter, met de huidige software, nog wel problemen te hebben met Flarm data, dit zal (voorlopig nog) gefilterd moeten worden..

Gewijzigd door Rene de Dreu op 11-12-2011 19:58

Geplaatst door webmaster op 11-12-2011 20:33
#153

Rene de Dreu schreef: De Trig's blijken echter, met de huidige software, nog wel problemen te hebben met Flarm data, dit zal (voorlopig nog) gefilterd moeten worden..

Vwb Flarm-data geldt dat volgens mij voor meer x-ponders. Flarm filter kastje: http://www.zweefv...page_id=55

Geplaatst door borisbroere op 12-12-2011 08:39
#154

Birdy01 schreef:
Boris,

.......


Bert,

Bedankt voor je antwoord, ik ga er mee aan de slag!

Gr.

Boris

Geplaatst door Ruud Holswilder op 29-05-2012 19:43
#155

Frank Hiemstra schreef:
Moet er een minor change aangevraagd worden voor de inbouw van een dergelijk kabeltje?
Hoe hebben jullie dat gedaan?

Tja, en nu is dit onderwerp ineens weer actueel na een protest tijdens de NK2012.
In dit geval specifiek voor de TRT800, die wordt geleverd met een ID stekker met aparte form 1.
Nu levert Funkwerk ook een ID-stekker met RS232 stekker.

Van Funkwerk ontving ik een email dat mijn TRT800 ( software versie 4.7) een software-update moet ondergaan voor een juiste werking van ADS-B, nadat ik informatie had gevraagd over die stekker.

Heeft iemand de TRT800EMSS stekker al in gebruik?

Geplaatst door maaikgollef op 29-05-2012 21:32
#156

Ruud, hou er rekening mee dat de TRT alleen bepaalde sentences slikt van een Flarm oid. Alleen een kabeltje werkt meestal niet. Daar hebben we op de ACS een stukje filterelektronica voor gefabriekt.


Geplaatst door roeles op 29-05-2012 21:48
#157

Heeft iemand aan de makers van die TRT800 al eens gevraagd of ze dat niet kunnen aanpassen?

Ik heb over andere technische zaken (wbt TRT800 en ATR833) contact met ze gehad, en ze kwamen erg open over op me.

Als ze NMEA kunnen decoderen, moeten ze toch alles wat niet GPRMC is gewoon weg kunnen donderen. Sterker nog: dat doen ze al met GPGGA sentences bijvoorbeeld?

Edit: heb ze zelf even een mailtje gedropt. De combi FLARM-TRT800 is toch vrij vanzelfsprekend lijkt me.

Gewijzigd door roeles op 29-05-2012 21:57

Geplaatst door Ruud Holswilder op 30-05-2012 13:35
#158

Mijn vraag was of iemand al een TRT800EMSS stekker in gebruik heeft omdat aanpassing van de standaard id stekker op gespannen voet met de regels staat.

Geplaatst door Jan Ritsma op 30-05-2012 14:46
#159

Ruud Holswilder schreef:
aanpassing van de standaard id stekker op gespannen voet met de regels staat.


Hoe weet je dat ruud??

Geplaatst door Jan Ritsma op 30-05-2012 17:09
#160

Jan Ritsma schreef:
Ruud Holswilder schreef:
aanpassing van de standaard id stekker op gespannen voet met de regels staat.


Hoe weet je dat ruud??


Tja, en dan komt er geen antwoord.
Eerst probeer je mij op het landelijk zweefvliegersforum zwart te maken met de insinuatie dat die regels slechts in "mijn visie" bestaan, om dan een paar minuten later hier naar toe te rennen en ze hier als een vaststaand feit neer te pennen. Dubbele Agenda?

Geplaatst door frans op 30-05-2012 18:13
#161

ff geen gezeik hier aub.

Geplaatst door jaspergrannetia op 30-05-2012 21:44
#162

frans schreef:
ff geen gezeik hier aub.


i.chzbgr.com/completestore/2009/9/11/128971965054502285.jpg

Geplaatst door Ruud Holswilder op 30-05-2012 22:35
#163

Jan Ritsma schreef:
Ruud Holswilder schreef:
aanpassing van de standaard id stekker op gespannen voet met de regels staat.

Hoe weet je dat ruud??

Door publicatie van een email van een niet nader genoemde technicus op jouw forum.
Ik zal de op jouw forum gepubliceerde tekst hieronder nog even herhalen.

Dag Jan,

Ik heb geen zin om me in deze discusie te mengen. De enige vraag die ik over houd is "waarom moeten we het elkaar in zo'n mooie sport zo moeilijk maken". Onze maatschappij raakt steeds meer in regeltjes verstrengeld en dat is de verkeerde kant op. Over knutselen aan een connector. Voor inbouwen transponders geldt: http://www.ctz.zw...onders.pdf. Alleen bij gebruik van originele materialen mag een A-technicus deze dus inbouwen. De ZVT-A technicus is niet bevoegd voor werkzaamheden van elektrische en elektronische aard, laat staan de eigenaar van de kist. Dit is alleen voorbehouden aan een ZVT-C technicus. Daarna dient e.e.a. gekeurd te worden door een erkend bedrijf. Bij zelf geknutsel aan stekkertjes en het ontbreken van een keuring na "reparatie, c.q. aanpassing" door een erkend bedrijf lijkt mij dat je de transponder niet mag gebruiken. Wel (beperkt) vliegen, want transponder is geen verplicht instrument. Deelname aan de NK lijkt me dan onmogelijk.

Geplaatst door zendesigner op 31-05-2012 10:20
#164

Ik heb zelf de ADSB op mijn garrecht correct aangesloten op poortje 3, en deze is op mijn specifieke vraag ook tijdens de keuring hiervoor speciaal nog eens gekeurd geweest. Alles was goed bevonden en is ook zo op het keuringsverslag opgenomen.

In Mijn duits toestel is het plaatsen van elektrische kabels en leidingen in begrepen in mijn part M onder "pilot owner maintanance"

dus voor hier weer een hele flame begint over de "regeltjes" te volgen. die zijn niet overal hetzelfde. Voor zelfs identieke kisten kunnen de regels anders zijn afhankelijk van het land waar hij ingeschreven is.

Gewijzigd door zendesigner op 31-05-2012 10:22

Geplaatst door Frank Hiemstra op 31-05-2012 13:39
#165

Het moge duidelijk zijn dat je zelf niet zomaar een kabeltje mag inbouwen in je kist. Dat mag alleen een ZVT-C technicus doen. De manier hoe je je ADS-B aansluit, staat in de manual van je transponder gewoonweg beschreven. Als de aanpassing vervolgens gekeurd/nagekeken wordt door een erkend persoon of bedrijf en deze laat aftekenen in het blauwe boekje, dan is er helemaal niets aan de hand. Dit moet voor alle aanpassingen aan je vliegtuig of instrumentaria. Lijkt me logisch.

Het GliderTracking team heeft wat betreft de regeltjes (destijds nog een behoorlijk grijs gebied) uitgebreid onderzoek gedaan en navraag gedaan bij o.a. EASA en de CTZ. Als de regels wat betreft het voeren van ADS-B té uitgebreid of problematisch zou zijn, dan waren we nooit met glidertracking.com begonnen.

Lees ook: http://www.glider...g.com/faq/

Als iemand hierover nog vragen heeft, be my guest; info at glidertracking.com

Gewijzigd door Frank Hiemstra op 31-05-2012 13:40

Geplaatst door allebei op 31-05-2012 17:07
#166

De regelgeving met betrekking tot wat een ABC-technicus mag en wat de eigenaar zelf mag doen is ietwat wazig.

In de meeste onderhoudsprogramm'a is een door de CTZ ism IVW opgestelde lijst van piloot/eigenaartaken opgenomen.
Wiring Installation of simple wiring connections to the existing wiring for additional non required equipment such as electric variometers, flight computers but excluding required communication, navigation systems and engine wiring.

Voor wat betreft de veelal zeer simpele bedrading tussen de x-ponder en GPS waarbij de integriteit van het transponder-signaal niet wordt aangetast en waarvan de aansluit-methode helder omschreven staat in het installation-manual van de x-ponder, kan ik mij voorstellen dat de eigenaar dit zelf kan en mag doen.

De A-technicus heeft in zijn examenpakket vrij veel stof over electrische bedradingen/componenten en mag alles waarvoor geen C-technicus nodig is.
De C-technicus mag sleutelen aan electrische en electronische componenten.
De piloot/eigenaar mag aan alle electrische bedradingen sleutelen zolang het maar niet de verplichte instrumenten betreft.

Als technicus ben ik van mening dat je waar dat kan de (onderhouds, installatie- en reparatie-) verantwoordelijkheid bij de eigenaar moet leggen. Ik ben van mening en heb de ervaring dat dat met de huidige vliegtuigen en componenten ook zeer goed kan.
Alle eigenaren zijn zich zeer van hun verantwoordelijkheid bewust en vragen waar nodig deskundige bijstand ofwel bij een technicus ofwel bij het SCT ofwel bij de tegenwoordig goed bereikbare fabrikanten.

Ronald Rooij

Geplaatst door Kilo Hotel op 31-05-2012 21:36
#167

Wat een zweefvliegtechnicus volgens IVW (nu ILT) aan transponders in PH-geregistreerde kisten mag doen staat HIER omschreven.

Gewijzigd door Kilo Hotel op 31-05-2012 21:40

Geplaatst door batenburglennart op 09-06-2012 19:19
#168

Zijn er mensen met ervaring/kennis mbt het aansluiten van ADS-B tussen een Trig TT-21 transponder en een Volkslogger? Ik heb de juiste kabeltjes met elkaar verbonden (GPS/NMEA en GND) en van de xpdr de setup opnieuw doorlopen met de volgende instellingen:

- GPS bron: NMEA 0183
- Baudrate: 4800 bps
- System Integrity Level: Low

De transponder geeft nu een WARNING: NO ADS-B POS. Uiteraard gecontroleerd op de Volkslogger een fix heeft en die geeft >5 sats aan (links onder in scherm). De NMEA output staat zoals standaard in de manual.

Iemand een idee?

Gewijzigd door batenburglennart op 09-06-2012 19:22

Geplaatst door dingetje op 10-06-2012 00:51
#169

Rx en Tx (pin 2 en 3) verwisseld?

Geplaatst door Rene de Dreu op 10-06-2012 09:03
#170

batenburglennart schreef:
Zijn er mensen met ervaring/kennis mbt het aansluiten van ADS-B tussen een Trig TT-21 transponder en een Volkslogger? Ik heb de juiste kabeltjes met elkaar verbonden (GPS/NMEA en GND) en van de xpdr de setup opnieuw doorlopen met de volgende instellingen:

- GPS bron: NMEA 0183
- Baudrate: 4800 bps
- System Integrity Level: Low

De transponder geeft nu een WARNING: NO ADS-B POS. Uiteraard gecontroleerd op de Volkslogger een fix heeft en die geeft >5 sats aan (links onder in scherm). De NMEA output staat zoals standaard in de manual.

Iemand een idee?


Het kan zijn dat de TRIG deze waarschuwing geeft en toch ADS-B positie uit zal zenden. Als de GPS positie tijdelijk weg is gevallen kan deze melding blijven staan.

Volgens mij kan je deze melding weghalen door enkele seconden op de enter knop te drukken, of de TRIG even opnieuw op te starten. Controleer dan even of de melding snel weer terug komt bij een goede GPS ontvangst op de Volkslogger

Geplaatst door Coberko op 10-06-2012 11:17
#171

batenburglennart schreef:
De transponder geeft nu een WARNING: NO ADS-B POS. Uiteraard gecontroleerd op de Volkslogger een fix heeft en die geeft >5 sats aan (links onder in scherm). De NMEA output staat zoals standaard in de manual.

Iemand een idee?


Herkenbaar.
Wij hebben de Triq aangesloten op een LX7007. Bij ons geeft de Triq constant deze warning. Dat bevreemde mij al omdat de ADS-B wel goed werkt. De kist is op alle radarpagina's probleemloos te volgen.
Ik heb nooit de moeite genomen om de Triq opnieuw op te starten of de enter knop in te drukken zoals René zegt, omdat het toch wel goed werkt.
Misschien heeft iemand anders hier nog een idee over.

Geplaatst door roeles op 11-06-2012 16:21
#172

roeles schreef:
Heeft iemand aan de makers van die TRT800 al eens gevraagd of ze dat niet kunnen aanpassen?

Ik heb over andere technische zaken (wbt TRT800 en ATR833) contact met ze gehad, en ze kwamen erg open over op me.

Als ze NMEA kunnen decoderen, moeten ze toch alles wat niet GPRMC is gewoon weg kunnen donderen. Sterker nog: dat doen ze al met GPGGA sentences bijvoorbeeld?

Edit: heb ze zelf even een mailtje gedropt. De combi FLARM-TRT800 is toch vrij vanzelfsprekend lijkt me.


En de reactie:

FLARM offers the possibility to be configured as a GPS Input device
for the TRT800. The configuration process is as follows:

1. Set baud rate of FLARM data port to 4800 Baud. The command sequence for this is "$PFLAC,S,BAUD,0" (acc. to FLARM Data Port Manual V5.00E).

2. Deactivation of FLARM specific output at data port. The command sequence for this is "$PFLAC,S,NMEAOUT,2". Now, GPS relevant data only should be transmitted at the FLARM
data port


Verder staat er dat de filter-functie niet gepland is. De software voor transponders is ook onderhevig aan certificering, dus software wijzigingen zijn prijzig.

Gewijzigd door roeles op 11-06-2012 16:25

Geplaatst door maaikgollef op 11-06-2012 22:47
#173

roeles schreef:

Verder staat er dat de filter-functie niet gepland is. De software voor transponders is ook onderhevig aan certificering, dus software wijzigingen zijn prijzig.http://www.zweefvlieg.net/adsb/

valt wel mee toch?

Geplaatst door roeles op 12-06-2012 07:30
#174

Mijn opmerking slaat op software wijzigingen die IN de TRT800 plaats moeten vinden, die dus duur zijn voor de maker van de TRT800.

Geplaatst door maaikgollef op 15-06-2012 08:22
#175

dat snap ik. Maar waarom zou je dure wijzigingen IN de TRT willen maken als DAARBUITEN een goedkope oplossing voorhanden is?

Geplaatst door roeles op 15-06-2012 09:01
#176

Ik wist op voorhand niet dat het een dure aanpassing in de TRT zou zijn.
Aangezien de TRT sowieso al moet filteren in het NMEA signaal, leek me de toevoeging van FLARM-data filteren vrij triviaal.

En als de TRT filtert, gebeurt dat op een plek waar het mijns inziens hoort: in het ontvangende apparaat. Zo gebeurt dat op de schepen (waar NMEA heel veel gebruikt wordt) afaik ook. Het scheelt je ook weer een extra kastje.

Ik hekel een beetje (dat is dus een gevoel) al die converter-kastjes die nodig zijn om alles aan elkaar te knopen. Als men ietsje verder denkt bij het bouwen van de componenten, is het helemaal niet nodig.

Geplaatst door arjanvd op 15-06-2012 15:58
#177

roeles schreef:
Mijn opmerking slaat op software wijzigingen die IN de TRT800 plaats moeten vinden, die dus duur zijn voor de maker van de TRT800.


Wanneer het alleen filteren van de output betreft, hoeft dit volgens mij niet altijd duur te zijn. Een Minor change kost eenmalig ca 250 Euro...

Gewijzigd door arjanvd op 15-06-2012 16:00

Geplaatst door Jan Ritsma op 22-10-2012 16:47
#178

ADS-B project zweefvliegenonline.nl
Het is alweer een tijdje stil rond dit project, maar dat betekent niet dat we ook stil zitten.
De laatste week had ik weer wat tijd over en de programma's vloeien nu vlot uit de pen.
Lees voor een update op het gebied van Glider Tracking : http://www.zweefv...ieuws.html
Ik hoop dat iedereen deze winter op verantwoorde wijze zijn GPS met de transponder verbindt zodat iedereen kan profiteren van de mogelijkheden die dat (ook op den duur) brengt.

Jan Ritsma

Gewijzigd door Jan Ritsma op 22-10-2012 16:47

Geplaatst door Ruud Holswilder op 16-11-2012 11:46
#179

Mijn TRT800 is inmiddels voorzien van software/firmware versie 4.8 en ook voorzien van een ZTRT800EM-RT connector t.b.v. ADS-B

onlineshop.funkwerk-avionics.com/images/TRT800EM-TR.jpg

Naast de voeding komen uit de ZTRT800EM-RT connector twee aparte kabels
Een kabel is voorzien van een ronde Filser stekker (waarschijnlijk bedoeld voor toekomstige functies in TRT800H vanaf HW6.0 en SW5.3)

Het andere kabeltje heeft 5 open end draden waarop de koper zelf een stekker kan zetten.
Ondermeer de zwarte draad op pin 12 voor het invoeren van de NMEA RMC

Het schema van de TRT800EM-RT

Gewijzigd door Ruud Holswilder op 16-11-2012 12:46

Geplaatst door Ruud Holswilder op 17-11-2012 11:53
#180

Ik wil de GPS data van mijn Zander ZS1 (NMEA output for PDA = ON) gebruiken voor de TRT800.
De ZS1 zendt standaard RMC uit maar ook nog 2 PZAN sentences.

In de setup van de TRT800 dien je als GPS-bron NMEA-format (4800 Bd) te kiezen.
Het TRT800 manual vermeldt: RMC is expected; to minimize the amount of data other sub-formats are to be avoided.

Mijn vraag: kan de TRT800 omgaan met deze databron zonder zich te verslikken in de 2 overbodige PZAN sentences?

Geplaatst door Andrew01 op 30-11-2012 13:32
#181

Wie heeft er voor mij een kant en klare oplossing om een LX9000 (met Flarm), te koppelen aan een ZTR800EM-kabel, zodat ik ADS-B kan uitzenden.

Zie een beetje door de bomen het bos niet meer. De TR800 heeft inmiddels een update gekregen bij Funkwerk naar software-versie 5.2 en hardware-versie 3.0. Overigens top-service van Funkwerk (kosten €145). Alvast bedankt.

Geplaatst door Jens op 30-11-2012 13:55
#182

Is die update inclusief nieuwe kabel met daaraan de extra NMEA in aansluiting? Of moet deze dan nog los besteld worden?

De meest kant en klare oplossing lijkt mij overigens de GPS Filterbox.
Deze split het flarm signaal en het display signaal en haalt hier het NMEA signaal weer uit.

http://www.zweefv...th-housing

Gewijzigd door Jens op 30-11-2012 13:55

Geplaatst door Rene de Dreu op 30-11-2012 15:21
#183

Het uitfilteren van het Flarm signaal is tegenwoordig niet meer nodig bij de LX8080/8000/9000, dit kan in het instrument geregeld worden:
lh6.googleusercontent.com/-V6v7t_chm8c/ULjAo7e05jI/AAAAAAAACxk/By81iMDAYjE/s806/nmea.jpg


Ook de baudrate is (inmiddels) aanpasbaar. Het is dus enkel een verbinding maken tussen de ronde 5p-PC connector van de LX9000 en de TRT connector..

Gewijzigd door Rene de Dreu op 30-11-2012 16:05

Geplaatst door Andrew01 op 30-11-2012 19:17
#184

Jens schreef:
Is die update inclusief nieuwe kabel met daaraan de extra NMEA in aansluiting? Of moet deze dan nog los besteld worden?


Is zonder kabel.

Deze heb ik bij Glider-equipment besteld (Ook top-service trouwens).

Geplaatst door Andrew01 op 25-01-2013 19:33
#185

Vraagje aan de experts:

Mijn TR800 komt net terug van Funkwerk voor een software-update t.b.v. ADS-B. Verder heb ik een TRT800EMS-kabel gekocht, die verbonden is aan de LX9000 via pin 3 (RXD--->TXD) en pin 9 (ground) van de RS232-kabel. De TRT800 heeft nog geen 24bit Hexa-code ingevoerd gekregen en de LX9000 staat binnen, zonder GPS-coverage. Tot slot heb ik me nog niet aangemeld bij Flarm met mijn registratie, omdat ik nog steeds wacht op antwoord van de LBA, dus Flarm mist ook data.

Als ik in de test-mode zit van de TRT800, dien ik een puntje te zien knipperen ten teken dat NMEA-data binnenkomt. Welnu, dit knipperend puntje zie ik niet op het scherm verschijnen.

Kan dit liggen aan het ontbreken van NMEA-data, Flarm-data en/of het nog niet hebben ingevoerd van de hexa-code?

@René de Drue: Welke vinkjes moet ik allemaal aanvinken in het menu van de LX9000?

Gewijzigd door Andrew01 op 25-01-2013 19:38

Geplaatst door TonS op 25-01-2013 20:37
#186

Probleem had ik vorig jaar ook toen ik mijn transponder had laten updaten
Je moet op de TRT800 nog even de RS232 poort activeren.
Zet de transponder aan en in STBY mode. Druk de knop FID in en houdt vast totdat de teller rechtsboven op "47" is aangekomen.
Druk op de MODE-knop totdat in de onderste regel GPS verschijnt (met daarachter waarschijnlijk waarschijnljk Freeflight). Met de draaiknop veranderen naar NMEA. Dan weer een aantal keren op MODE drukken zodat je weer in STBY terechtkomt. Ik dacht dat je dan de transponder nog een keer opnieuw moest opstarten, maar dat weet ik niet zeker meer.

Suc6.

Geplaatst door Rene de Dreu op 25-01-2013 21:37
#187

Andrew01 schreef:
Vraagje aan de experts:

Mijn TR800 komt net terug van Funkwerk voor een software-update t.b.v. ADS-B. Verder heb ik een TRT800EMS-kabel gekocht, die verbonden is aan de LX9000 via pin 3 (RXD--->TXD) en pin 9 (ground) van de RS232-kabel. De TRT800 heeft nog geen 24bit Hexa-code ingevoerd gekregen en de LX9000 staat binnen, zonder GPS-coverage. Tot slot heb ik me nog niet aangemeld bij Flarm met mijn registratie, omdat ik nog steeds wacht op antwoord van de LBA, dus Flarm mist ook data.

Als ik in de test-mode zit van de TRT800, dien ik een puntje te zien knipperen ten teken dat NMEA-data binnenkomt. Welnu, dit knipperend puntje zie ik niet op het scherm verschijnen.

De TRT moet inderdaad zoals Ton beschrijft eerst ingesteld worden op ADS-B out. Hierna kan het nog steeds dat de TRT een foutmelding geeft als de GPS bron, in dit geval de LX9000, geen positie heeft.

Kan dit liggen aan het ontbreken van NMEA-data, Flarm-data en/of het nog niet hebben ingevoerd van de hexa-code?

De Flarm zendt nu zijn originele ingestelde code uit, zoals elke andere Flarm. Deze moet inderdaad vervangen worden voor de Mode-S code uit de transponder. (Dit is zeker van belang indien je ook ADS-B ontvangt, omdat je anders voor jou zelf waarschuwingen zal ontvangen.)

@René de Dreu: Welke vinkjes moet ik allemaal aanvinken in het menu van de LX9000?

Dit zou de juiste instelling moeten zijn; extern en enkel de RMC data op 4800bps.

lh5.googleusercontent.com/-IoBKmjI9zA4/UQLsSmwaY5I/AAAAAAAACy0/lvzg5zIBZ1g/s806/9000.jpg

Gewijzigd door Rene de Dreu op 25-01-2013 21:41

Geplaatst door Fuchur op 02-03-2014 20:55
#188

Heeft er iemand een schema / benodigde aansluitingen en aanpassingen voor:
- trt800
- flarm Redbox

Welke software versies en configuraties benodigd.
Eventueel kabels, filterbox.

Bedankt!

Geplaatst door Rene de Dreu op 02-03-2014 21:15
#189

Fuchur schreef:
Heeft er iemand een schema / benodigde aansluitingen en aanpassingen voor:
- trt800
- flarm Redbox

Welke software versies en configuraties benodigd.
Eventueel kabels, filterbox.

Bedankt!


TRT software minimaal 3.7, aansluiten zie: http://www.glider...cts_id=490 pagina 15.
Indien de TRT geen software versie 3.7 of hoger heeft kan hier http://rma.funkwe...angelang=3 de update aangevraagd worden, volgens mij kost deze rond de €160.

Om de NMEA data te strippen van de Flarm data: http://www.glider...cts_id=695

Gewijzigd door Rene de Dreu op 02-03-2014 21:20

Geplaatst door HansO op 02-03-2014 21:18
#190

Volgens de prijsopgaaf die wij gekregen hebben 100 EUR, laat het precieze bedrag wel weten als we de rekening binnen hebben ;-)

Geplaatst door Andrew01 op 02-03-2014 21:58
#191

In november 2012 heb ik €148,75 betaald voor firmware-update t.b.v. Flarm, inclusief verzendkosten en Form 1.

Geplaatst door TonS op 03-03-2014 13:11
#192

Andrew01 schreef:
In november 2012 heb ik €148,75 betaald voor firmware-update t.b.v. Flarm, inclusief verzendkosten en Form 1.


Vorig jaar voor de club een upgrade uit laten voeren aan een TRT800 t.b.v. ADSB. Kosten waren iets meer dan €100 + €25 retour verzendkosten. Aansluiten aan de Redbox via de filterbox is heel simpel. Wel in het menu van de TRT nog even de COM-poort openzetten.

Geplaatst door Fuchur op 03-03-2014 18:39
#193


Vorig jaar voor de club een upgrade uit laten voeren aan een TRT800 t.b.v. ADSB. Kosten waren iets meer dan €100 + €25 retour verzendkosten. Aansluiten aan de Redbox via de filterbox is heel simpel. Wel in het menu van de TRT nog even de COM-poort openzetten.


Ton, heb jij dezelfde stekker gebruikt, hem gemodificeerd of een nieuwe besteld?

Geplaatst door Marc op 03-03-2014 18:54
#194

"Wel in het menu van de TRT nog even de COM-poort openzetten."

Kun je uitleggen hoe je de COM-poort in de TRT open zet?

Gewijzigd door Marc op 03-03-2014 18:55

Geplaatst door TonS op 03-03-2014 20:02
#195

@Frank: gemodificeerd: extra draadje aan de stekker gesoldeerd voor GPS-data
@Marc: staat in de manual. Hier op pagina 33 en verder: http://old.funkwe...22_WEB.pdf

EDIT: Realiseer me nu dat dit de OLED versie is. Bij de oudere TRT800 werkte het openzetten van die poort iets anders, http://www.privat...RT800H.pdf

Gewijzigd door TonS op 03-03-2014 20:10

Geplaatst door Marco uit hangar 5 op 10-07-2017 23:03
#196

Even een stokoud draadje een schop geven....

Ik heb al jaren een GPS filterbox (voorheen ADS-B Box van Salland) in m'n kist om uit het Red Box Flarm signaal het GPS signaal te filteren en naar 4800 baud om te zetten voor naar de transponder, zodat deze ook als ADS-B transmitter fungeert, de Flarm display is er ook op aangesloten.

Nu ben ik aan het denken over een upgrade van mijn electrische vario naar een S80 en deze S80 via een reeds aanwezige Bluetooth module (Glidertools VFBT-1) te laten communiceren met mijn Smartphone of PDA.

De Bluetooth module heeft twee RJ12 IGC poorten Poort A voor de tweeweg NMEA communicatie en Poort B waar alleen NMEA data uit komt .. Op dit moment is Red box op poort A aangesloten, en de GPS filterbox op poort B en dat werkt al jaren feilloos. Via bluetooth heb ik tweeweg communicatie met de Red Box, ADS-B werkt en de Flarm display werkt ook prima.

Maar met de upgrade wordt niet de FLARM aangesloten op poort A maar de S80 PDA poort. zodat tussen de S80 en de PDA tweeweg communicatie mogelijk is via BT, ook de Redbox kan via deze BT verbinding worden aangestuurd want de redbox zal rechtstreeks op de S80 GPS poort aangesloten worden.

Daarmee rijst de vraag of de GPS Filterbox de S80 data kan verwerken, het FLARM signaal wordt daar namelijk wel op meegestuurd. Ik denk dat de Transponder poort wel goed zal werken, maar of the Display poort nog goed werkt, vraag ik me af, want daarop wordt de data ongefilterd doorgegeven.. Is er iemand die al eens zoiets aan de hand heeft gehad en weet of dit goed gaat werken?

Een oplossing is overigens het signaal van de flarm te splitsen en 1 lijntje naar de GPS poort van de S80 en 1 lijntje naar de GPS filterbox, maar mooier is het als dit voorkomen kan worden. hoe minder stekkers hoe minder kans op storingen.

i66.tinypic.com/2pr8p3k.jpg

Gewijzigd door Marco uit hangar 5 op 12-07-2017 07:53

Geplaatst door dingetje op 11-07-2017 00:21
#197

me kist


Werkelijk Marco, et tu? :rsad

Overigens denk ik dat deze setup gewoon gaat werken, want alle apparatuur parsed de NMEA data en pikt er uit wat ze herkennen.

De GPS Filterbox kijkt alleen naar bepaalde 'sentences' voor het filteren naar de XPDR uitgang. De beide andere uitgangen zijn gewone splitter uitgangen, dus alles wat op de FLARM ingang binnen komt, gaat er ook zo weer uit.


Geplaatst door Marco uit hangar 5 op 12-07-2017 07:52
#198

OK, bedankt, ik ga het gewoon zo proberen, en als het niet werkt kan ik er altijd nog een splitter bij plaatsen.

Geplaatst door TonS op 12-07-2017 12:53
#199

Marco uit hangar 5 schreef:
OK, bedankt, ik ga het gewoon zo proberen, en als het niet werkt kan ik er altijd nog een splitter bij plaatsen.


Als je een splitter gebruikt zul je een van de twee TX connecties naar de splitter moeten doorknippen. Als je tasks upload naar de Redbox dan werkt het handshake protocol niet als je twee devices aan de RX van de redbox hebt hangen.

Geplaatst door Marco uit hangar 5 op 14-07-2017 11:07
#200

Thanks Ton!

Als een splitter nodig is zal de TX op de GPS filterbox niet worden aangesloten (signaal terug naar de red box), die naar de S80 moet natuurlijk wel tweeweg communicatie hebben.