Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: ADS-B: Het grote kabeltjestopic

Geplaatst door Jan Ritsma op 13-10-2011 09:19
#145

roeles schreef:
Wat heb je aan een Yagi? Dat is een richt-antenne voor zover ik op de hoogte ben. Aangezien een kist bijna overal kan zitten ten opzichte van de antenne, lijkt me dat je aan een richt-antenne niet zo heel veel hebt.
Dat je iets anders dan een gewone omni-directionele antenne wil kan ik snappen, ivm je donut die platter wordt bij grotere range.


Ik had het over de openingshoek. Dan heb je het dus inderdaad over richtantennes.
Voordeel is dat de versterking enorm is en de afmetingen voor rond de 1 GHZ erg klein.
Om een voorbeeldje te geven, toen ik nog in Zevenhoveen woonde (20 km zuid van schiphol, kon ik met een tweemeter tranceiver zonder condities met Texel praten (beide dus grondstations!). normaal kom je op 2m niet veel verder dan 10 km en soms hebben vliegtuigen op Schiphol al moeite met de toren te spreken onder ongunstige omstandigheden

Je hebt waarschijnlijk de website van de aanbieder van deze units niet echt goed gelezen. Ook hij werkt met Yagi antennes. Wel in combinatie met een omnidirectional range antenne. De yagi's gebruikt hij voor POI's (points of interest). Maar ze zijn ook goed te gebruiken voor het bestrijken van bijvoorbeeld een 45 graden sector waar een wedstrijd zich meestal tov. een ontvanger in afspeelt. Voordeel is dan, behalve de enorme reikweidte, dat je veel minder last hebt van storingen van ander ADS-B stations die tegelijk met de zweefvliegtuigen uitzenden.

Ik sluit hier verder mijn bijdrage af. Iedereen die er over praten wil kan me elders bereiken.