Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: ADS-B: Het grote kabeltjestopic

Geplaatst door Mark den Besten op 15-12-2009 18:04
#5

Jasper,

Samen met Karel hadden we inderdaad al het plan opgevat om tot een soort handleiding te komen voor ADS-B aansluiting. Dit kan natuurlijk ook prima via dit forum. Wordt het verhaal alleen maar completer van. Een aantal aanvulling t.a.v. de softwarekant.

Bij de GeZC gebruiken we Filser TRT800 transponders. Deze verwachten een NMEA signaal met een Baud Rate van 4800.
Wanneer je Flarm als GPS-bron gebruikt kun je dat vrij eenvoudig instellen door een configuratiebestand te definieren. Wanneer je deze op een SD-kaart zet, en in de flarm plaatst, zal de flarm worden geconfigureerd.

Zie screenshot voor een voorbeeld.
dhpfpa.blu.livefilestore.com/y1pIWM1ayDG-3TOuhVEv5cfQN2x-_I-iK5XM6UVUzFpvq4efm5L-1iznyCteA2YamYMQcQRar9XPlQj5lXJDz-Rlj7zhNP1u8Uo/flarmConfiguratie.gif

Het is beter om bij "messages" navigation only te kiezen. Baud rate 4800 is niet zo gek veel. Wanneer je "Navigation and Flarm" kiest, dan loop je het risico dat de data niet allemaal over het lijntje passen. Zeker als er veel kisten in de buurt zijn, die allemaal voor extra flarmdata (NMEA-sentences) zorgen. Wat niet over het lijntje past gaat gewoonweg verloren, dus je hebt dan het risico dat het positiesignaal niet aan de beurt komt.

Bij de LX5000 kun je zowel de bautrate als NMEA-signaal instellen in het setup menu achter het password (96990).
Bij het NMEA signaal zou RMC voldoende moeten zijn, maar dit heb ik niet getest. Ook hiervoor geldt: niet teveel opties aanklikken, anders loopt het lijntje vol.

Dan de instelling van de TRT800.
Door de "Ident" knop voor bepaalde tijd in te drukken kom je in verschillende modi. Het beste is om even de manual er op na te slaan.
http://www.funkwe...3#idart263
http://www.funkwe...24_web.pdf

Wanneer je 20 seconden op de ident knop drukt kom je in de testmodus. Dit is een volledig operationele modus, alleen met extra informatie. Wanneer alles goed is aangesloten, en juist is geconfigureerd, verschijnt in deze testmodus een "P", elke keer als de TRT800 een positiesignaal ontvangt. De transponder moet in de testmodus op "ACS" staan (dus niet stby). Ook moet je GPS ontvangst hebben. Wanneer je de GPS antenne buiten bereik van satalieten brengt zal de "P" verdwijnen.

Bij Filser kun je het ook helemaal officieel doen door een apart kabeltje aan te schaffen
http://onlineshop...cbbccb3750
Het ding is 140 Eurootjes... Is waarschijnlijk zo duur omdat de programmeerbare EPROM in de kabel zit. Deze zit ook gewoon in de kabel die standaard wordt meegeleverd bij de TRT800

Hoop dat jullie hier wat aan hebben.