Onderwerp: Zweefportaal - Alles over zweefvliegen :: ADS-B: Het grote kabeltjestopic

Geplaatst door Mark den Besten op 16-12-2009 20:15
#24

roeles schreef:
De FLARM specs staan gewoon online.

Dat weten we, de link staat eerder in dit draadje:
http://www.zweefp...#post_3934

roeles schreef:
Als FLARM zo stom is om het lijntje te vol te duwen (je hebt immers daar ook de snelheid ingesteld, dus hij weet echt wel hoe hard 't kan), dan denk ik dat je ook nog weleens halve sentences kan krijgen zoals daar ook al staat. En dat kan ook best wel je positie signaal zijn.

Flarm gaat juist heel slim om met de data die het verstuurt.
Flarm maakt onderscheidt tussen gevaarlijke objecten (PFLAU) en ongevaarlijke objecten (PFLAA). De eerste kun je nergens uitzetten, en zul je dus altijd zien op je display. De tweede werkt alleen bij 19.2kBaud of hoger, vanwege de datahoeveelheid.

RMC is alleen beschikbaar op de data poort (t.b.v. pda, ads-b etc), en niet op de extensiepoort (t.b.v. flarm display), en wordt elke seconde gestuurd.

Flarm stuurt volgens het boekje met 4.8kBaud:
- PFLAU (1 x per sec)
- GPRMC (1 x per sec) (deze willen we dus hebben voor ADS-B... B))
- GPGGA (1 x per sec) (sataliet fixdata)

- PFLAA werkt dus niet bij 4.8kBaud.
- PGRMZ (barometric altitude), alleen als je flarm z'n NMEA van een flight compu / Garmin ontvangt.
- Alle overige sentences, TXT/GSA/LAV/LAR/LAE/ alle LAC , Slecht incidenteel, of alleen bij opstart, en wordt wel gelogd in logfile.

Mijn conclusie:
1) Butterfly en ADS-B op hetzelfde NMEA signaal is waarschijnlijk mogelijk, (weet niet of butterfly 4,8kBaud slikt), maar je verliest functionaliteit met je butterfly. Tenzij je de butterfly als normaal flamdisplay wil gebruiken, dus alleen voor waarschuwingen, en geen belang hecht aan de tactische informatie die de butterfly geeft.
2) Misschien valt het vollopen van het lijntje allemaal wel mee, omdat de PFLAA wordt genegeerd bij 4.8kBaud. Er blijven dus in de praktijk drie regeltjes per seconde op het lijntje over, en er passen er minimaal 5 op...

Misschien dat anderen een andere conclusie trekken..

Maar goed, dat is de theorie, Karel en Ruud: leuk voer voor jullie testjes... ;)