Meteo voor GPL (uitgave december 2008 CIV)
Geplaatst door webmaster op 11-01-2009 16:43
Voor de kennis voor het GPL theorie-examen meteo heeft de CIV een studieboek samengesteld. Dit studieboek is digitaal (pdf-bestand) op de website van de CIV te verkrijgen. (opleiding GPL -> kenniseisen voor het GPL theorie-examen -> Meteo voor GPL - uitgave december 2008 CIV)Inleiding: Voor een zweefvlieger is kennis van het weer onontbeerlijk. De prille solist zal, om boven te blijven, iets moeten weten van thermiek. De overlandvlieger zal zijn opdrachten zo plannen, dat hij zo goed mogelijk gebruik maakt van het weer. Voor de wedstrijdvlieger kan het juist interpreteren van de weerssituatie het winnen van een wedstrijd betekenen. Maar een zweefvlieger moet zich ook bewust zijn van de grillen van het weer dat zich in een korte tijd van een heel andere kant kan laten zien.

news: meteo.jpgOm het weer te begrijpen, is het belangrijk te weten dat aan de basis van de verschijnselen, die we weer noemen, slechts enkele natuurwetten liggen. Met voldoende basiskennis van deze wetten en actuele informatie via radio, televisie of Internet is het mogelijk om zelf een goed beeld van het weer te krijgen en zelfs een bescheiden verwachting van één of twee dagen te maken.

Er zijn talrijke boeken in de handel, waarin het weer beschreven is. Ieder boek heeft zijn eigen doelgroep. Voor de zweefvlieger is het belangrijk om inzicht te hebben in de algemene processen van het weer om de weerberichten te kunnen begrijpen. Daarnaast is extra kennis van thermiek en het ontstaan ervan een voorwaarde voor vele uren vliegplezier.