Audits zweefvliegclubs
Geplaatst door webmaster op 02-11-2012 20:38
Na de invoering van de EU regelgeving, uitgevoerd door EASA, moeten ATO's elke twee jaar worden geaudit. Straks zal elke zweefvliegclub een ATO moeten zijn om opleidingen te mogen doen die tot EASA erkende brevetten leiden.

Sinds een aantal jaren worden er al audits uitgevoerd door onder andere LCO'ers en zijn er ook al herhalings audits geweest. Het doel van auditeren is dat er bij alle clubs een frisse blik wordt geworpen door auditeurs naar het reilen en zeilen binnen, en dan met een zwaar accent op veiligheid. Daarnaast kan worden vastgesteld of de betrokken club de opleidingen doet volgens het convenant met de KNVvL. Conformatie hieraan geeft clubs het recht om tot GPL op te leiden. Tijdens het EASA regime is een periodiek audit een vast onderdeel van het erkend blijven als ATO. De (herhalings-) audits die tot nu toe gedaan zijn en nog gedaan worden voor de invoering van EASA kunnen worden gebruikt voor de ATO erkenning die straks verplicht zal zijn.

Om te voorkomen dat er tegen de tijd dat EASA ingevoerd gaat worden er clubs zijn die nog geen audit hebben gehad, of een audit hebben gehad langer dan drie jaar geleden en dan ook geen opleidingen meer mogen doen, heeft het ABZ, in overleg met de CIV, een uiterlijke datum vastgesteld van 1 januari 2014. Voor die tijd zal elke club die ATO wil worden een audit gehad moeten hebben in de drie jaar, voorafgaand aan 1 januari 2014. Dit alles om een zo soepel mogelijke overgang naar EASA te bewerkstelligen.

Voor de duidelijkheid: Vr de invoering van de EU regelgeving is de periode voor audits drie jaar, na de invoering is het twee jaar. Hoe de invulling van de plicht tot audits na de invoering er uit gaat zien wordt nog nader bepaald.

Indien u als club vragen heeft of afspraken wilt maken, dan kunt u zich melden bij de secretaris van de CIV.

Het Afdelingsbestuur Zweefvliegen.