| 16-04-2024 | 19:31
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Gebruikers Online
· Gasten online: 1

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,396
· Nieuwste lid: Karel Gerritse
Commissie Kunstzweefvliegen
Commissie Kunstzweefvliegen

Secretaris:
Sape Miedema
Boterbloem 32
6721RC Bennekom
T: 0318-418823
E: scmiedema(at)gmail.comDat kunstvliegen daadwerkelijk een sport is, is slechts bij weinigen bekend. Het maken van diverse figuren wordt dan ook vaak aangeduid als 'stuntvliegen.' Bij kunstvliegen is het echter niet de bedoeling als een heuse waaghals vervaarlijk uitziende capriolen uit te halen.

De bedoeling is om tijdens het uitvoeren van diverse manoeuvres elegantie, souplesse en een technisch correcte uitvoering na te streven. Tijdens wedstrijden zal de vlieger op deze punten door een jury worden beoordeeld, zoals dat ook gebruikelijk is bij sporten als kunstschaatsen, dansen en turnen. Veiligheid staat daarbij hoog in het vaandel.

Het moge duidelijk zijn dat dit volledige controle van de vlieger over zijn vliegtuig vereist. Hiervoor zijn een zekere aanleg, een goede fysieke conditie, maar vooral veel oefening onontbeerlijk.

Volg ons ook op Facebook
Beste zweefvliegers,

Als Commissie Kunstzweefvliegen (CKZ) zijn we verheugd jullie mede te kunnen delen dat we het systeem van prestatie-insignes voor kunstzweefvliegen in Nederland officieel invoeren! Het is vanaf nu mogelijk om een beoordeling aan te vragen voor een insigne in goud, zilver of brons. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je wel een kunstvliegcursus hebben gevolgd of relevante ervaring kunnen aantonen.

Elk insigne staat voor een bepaalde serie figuren, ook wel sequencegenoemd, die onder het toeziend oog van een evaluator gevlogen moet worden volgens een gespecificeerde standaard. De eisen hiervoor zullen binnenkort op de pagina van de CKZ op Zweefportaal te vinden zijn. Na een goedgekeurde sequence is het insigne te bestellen bij de KNVvL voor een prijs gelijk aan het speldje voor andere sportbrevetten, zoals het C- of D-brevet.

Bijgevoegd komt dan een oorkonde ter herinnering en eentje voor bij je brevet zodat je hiermee desgevraagd je bekwaamheid kunt aantonen bij bijvoorbeeld een kunstvliegwedstrijd. Op dit moment werken we aan het formaliseren van onderlinge erkenning door de Deutsche Aeroclub en andere buurbonden, maar officieus is deze al toegezegd.

Voorlopig zullen de leden van de CKZ de evaluator zijn; in een later stadium zullen zo mogelijk meer evaluators worden benoemd. Via ckz@knvvl.nl kan een beoordeling worden aangevraagd. Ook kun je hier vragen stellen als iets niet duidelijk is.

Namens de CKZ,
Noah Verhoef
september 2019

Deel dit artikel met:

Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Verwerkingstijd: 0.01 seconden