| 06-04-2020 | 17:06
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Gebruikers Online
· Gasten online: 1

· Leden online: 2
jurjan, fre

· Totaal aantal leden: 2,231
· Nieuwste lid: Hans Jacobs
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
RASP BLIPMAP NL, BE en DLD
Michel Hagoort
#1 Bericht afdrukken
Geplaatst op 15-04-2009 08:58
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi,

Ge van Geldorp en ik hebben het RASP BLIPMAP zweefvlieg weersvoorspellingsmodel toegepast op Nederland, Noord-Belgie en Noordwest-Duitsland. De resultaten hiervan zijn dagelijks beschikbaar om 08:30 op http://rasp.kzc.nl.

RASP BLIPMAP staat voor Regional Atmospheric Soaring Prediction en Boundary Layer Informatie Prediction MAP. Het model is ontwikkeld door de Amerikaanse meteoroloog en zweefvlieger, Dr. John W. (Jack) Glendening. Het RASP model is vooral gericht op de grenslaag. Dit is het deel van de atmosfeer dat direct aan het aardoppervlak grenst en waarin de lucht wordt gemengd door thermiek of windscheringswervelingen. Dit is het gebied waar zweef-, delta- en schermvliegers normaal vliegen. Het RASP model is eigenlijk een op deze vliegers toegesneden, en door vele weerinstituten gebruikt, WRF model. Voor de weersvoorspelling worden beide modellen iedere nacht gedraaid. De initialisatietijd van de data die wordt gebruikt is 00 UTC dezelfde dag. Het RASP model heeft een resolutie van 4 km.

Het RASP model heeft een aantal voordelen t.o.v. andere modellen/weersvoorspellingen:
- de resolutie is met 4x4 km hoger en de resultaten daardoor nauwkeuriger (i.p.v. 12x12, ~20x20 of meer)
- de resultaten zijn beschikbaar per 30 minuten (i.p.v. 60 minuten, 3 uur of meer)
- er zijn ook animaties beschikbaar die eventuele ontwikkeling verduidelijken (i.p.v. losse plaatjes)
- heel Nederland is in beeld (i.p.v. soms alleen een deel)
- de beschrijving van zowel de parameters als de website is in het Nederlands (i.p.v. Engels of Duits)
- er zijn vele verschillende soorten parameters voor zweef-, delta-, en schermvliegers beschikbaar (i.p.v. maar enkele algemene)
- de meest actuele initialisatietijd van 00 UTC wordt gebruikt (i.p.v. 18 UTC de voorgaande dag)
- op verzoek kunnen temps voor specifieke locaties worden gegenereerd en locaties ter orientatie op de kaart worden opgenomen
- de resultaten zijn dagelijks gratis beschikbaar (i.p.v. betaald)

Aangeraden wordt om eerst de beschrijving van de basis RASP BLIPMAP parameters door te lezen en daarna die van alle parameters. Door vervolgens ervaring op te doen met het RASP model wordt, net zoals bij andere modellen, duidelijk hoe je de resultaten het beste kunt interpreteren.

Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Deze kun je samen met je vragen en opmerkingen kwijt via dit forum of via het emailadres op de website http://rasp.kzc.nl.

Oja, ter orientatie heb ik de velden in Nederland waar volgende de ICAO kaart zweefvliegers iets te zoeken hebben als stipjes op de kaart opgenomen.

Groeten Michel Hagoort
Gewijzigd door Michel Hagoort op 15-04-2009 08:59
 
Patrick Hoeve
#2 Bericht afdrukken
Geplaatst op 15-04-2009 10:36
Lid

Berichten: 27
Sinds: 01.09.08

Goed werk Michel. Dank. Weer een bookmark erbij.
Patrick Hoeve
ZCD
 
BartBerendsen
#3 Bericht afdrukken
Geplaatst op 15-04-2009 11:25
Lid

Berichten: 67
Sinds: 02.09.08

Hallo Michiel,

zelf gebruik ik al zeker een jaar de blipmaps van Duitsland (http://rasp.linta...ex_en.html). Persoonlijk vind ik deze data vaak behoorlijk accuraat. Hebben jullie jullie eigen model al vergeleken met de Duitse resultaten?
In elk geval alvast bedankt voor deze service!

groeten Bart
Gewijzigd door BartBerendsen op 15-04-2009 11:26
 
aad
#4 Bericht afdrukken
Geplaatst op 16-04-2009 00:10
Lid

Berichten: 24
Sinds: 03.09.08

Heel goed werk!
Vraagje: Wat kost dit aan computer tijd? Zal niet goedkoop zijn....

Bij mij werken nog niet alle plaatjes, klopt dat?
ACvZ
 
Michel Hagoort
#5 Bericht afdrukken
Geplaatst op 16-04-2009 19:21
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi Roel,

Er is het een en ander mogelijk. Voor mij zou het het makkelijkst zijn als je met XCSoar files uit de voeten kunt. RASP kan namelijk de dagelijkse resultaten naar dit formaat converteren.

XCSoar is een volwaardig en gratis PDA/PNA alternatief voor SeeYou Mobile en Winpilot. Het kan de RASP resultaten, wisselend naar de meest actuele tijd, als achtergrond laten zien tijdens het vliegen. Op mijn PDA werkt versie 5.1.8 goed. Voor een PNA moet je een latere versie hebben.

Een voorbeeld van een xcsoar databestand en meer info over RASP in combinatie met XCSoar vind je hier:
http://blipmap.wa...csoar.html
http://www.drjack...Pop/XcSoar
http://sourceforg..._id=141663

Als je bij deze laatste website klikt onder Package op Documentation dan kom je bij de meest recente manual 512a. Wil je versie 5.1.8 downloaden dan moet je onder Package op Binaries klikken, en niet onder Downloads want daar staat versie 5.1.8 niet.

Groeten Michel
 
Michel Hagoort
#6 Bericht afdrukken
Geplaatst op 16-04-2009 19:45
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi Adriaan,

Ik denk dat je op een ongelukkig tijdstip naar de plaatjes hebt gekeken. Als het goed is worden de plaatjes van vandaag net na middernacht naar gisteren geschreven. Hierna kun je geen vandaag plaatjes meer bekijken tot ongeveer 08:30. Dit om te voorkomen dat iemand om 07:30 naar de plaatjes van vandaag kijkt en niet aan de titel ziet dat hij/zij naar de plaatjes van gisteren zit te kijken.

Met 4 aparte snelle CPU's is de rekentijd ongeveer 02:40 met deze resolutie, gebiedsgrootte, tijdsperiode, tijdsintervallen en aantal parameters. Dit varieert een aantal minuten afhankelijk van het weer.

Ter informatie iets meer over het tijdschema. De 00 UTC weerdata inputbestanden zijn wereldwijd pas beschikbaar om 05:15 lokale zomertijd (3:15 UTC). Van 05:15 tot 05:35 wordt de benodigde data gedownload. Helaas moet van langzame servers alle data gedownload worden die beschikbaar is. Dit omdat de servers die het downloaden van een selectie van de data toestaan, dus alleen voor het te berekenen gebied, nog niet betrouwbaar zijn. Aan een verbetering wordt op dit moment gewerkt. Van 05:35 tot 08:15 is het model aan het rekenen en plaatjes aan het produceren. Na 08:15 worden de animaties gemaakt en alle resultaten naar de website geschreven.

Groeten Michel
 
Michel Hagoort
#7 Bericht afdrukken
Geplaatst op 16-04-2009 20:55
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi Bart,

Ik heb de resultaten nog niet goed vergeleken met de blipmaps van Duitsland van Hendrik Hoeth. Maar ik verwacht weinig verschil. We gebruiken tenslotte precies hetzelfde model. De verschillen die er zijn komen voort uit het verschil in het tijdstip van de inputdata en de wijze van modelleren.

De inputdata die ik gebruik is 6 uur actueler (00 UTC) dan die van Hendrik (18 UTC voorgaande dag). Hendrik heeft een ander doel en dat is voor een groot deel van Europa de zweefvliegcondities laten zien. Vanwege de rekentijd kan dit alleen op hoofdlijnen (12x12 km) en lukt dit alleen als je eerder begint met rekenen vandaar de keuze voor 18 UTC.

RASP kan in 2 stappen modelleren die ieder hun zogenaamde eigen factor hebben. Voor alle gebieden buiten Amerika heeft de inputdata een resolutie van 36x36 km. In RASP kun je per stap met een factor aangegeven naar welke resolutie hij moet gaan rekenen. Des te hoger de factor des te langer de rekentijd. En des te meer stappen, eigenlijk alleen een tweede stap, des te nog veel langer de rekentijd. Als je bijvoorbeeld voor stap 2 dezelfde tijden als in stap 1 wilt berekenen moet je voor stap 2 denken aan een veelvoud van de rekentijd van stap 1. Vanwege deze rekentijd is het de truc om in de eerste stap een zo hoog mogelijke factor te gebruiken. Op dit moment zijn er betrouwbare resultaten geboekt door anderen met de factoren 3, 5 en 9 en accepteert RASP zover nu bekend is geen andere factoren. Een voorbeeld: 1:3:3 zorgt voor de volgende resoluties in km's 36:12:4. En 1:5:5 voor 36:7.2:1.44. En 1:9, die ik gebruik voor 36:4. In de tijd die Hendrik over heeft laat hij het model, na 1:3, alleen voor 13 uur nog een stap verder gaan met een factor 3. Voor zijn golf/hogere lagen voor het Zwarte Woud werkt hij bijvoorbeeld met andere resoluties: http://rasp.linta...REST_WAVE/. Voorbeelden van andere RASP BLIPMAPS kun je vinden op: http://www.drjack...index.html. Als de link naar Paul Scorer zijn website voor de UK (4x4 km) niet werkt gebruik dan deze: http://rasp.inn.l...met.ac.uk/. Paul past bijna altijd de nieuwste RASP modelontwikkelingen toe.

Tenslotte kan, naast het tijdstip van de inputdata en de wijze van modelleren, door een verschil in de gebruikte legenda's een plaatje met dezelfde resolutie gedetailleerder lijken dan de andere. Bijvoorbeeld als de een stappen van 100 meter hanteert en de andere van 200 meter.

Eigenlijk kunnen alleen de resultaten met dezelfde resolutie worden vergeleken. Omdat Hendrik alleen voor 13:00 een 4x4 km plaatje heeft is alleen voor dit tijdstip een vergelijking mogelijk. Als je ze gaat vergelijken let dan op de legenda, ik kan die van mij als je wilt aanpassen, en let ter orientatie niet te veel op de landgrenzen in Hendrik zijn plaatjes maar vooral op de locaties van de overeenkomstige soundings, Dusseldorf in dit geval.

Er zijn voor RASP voor de orientatie twee datasets beschikbaar. Een met alle landgrenzen die heel grof en onnauwkeurig is en een met alle grote (kust)watergrenzen die nauwkeurig is. Ik heb eerst de landgrenzen dataset gebruikt maar daar lag Eindhoven bijvoorbeeld wel heel dicht bij Belgie. Volgens mij waren de landgrenzen ook zijwaarts verplaatst. Daarom gebruik ik de (kust)watergrenzen en probeer met sounding locaties de orientatie te verbeteren. Ik kan, als je de resultaten echt wilt vergelijken, de landgrenzen dataset voor een dag instellen.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon eerst kijken hoe accuraat het RASP BLIPMAP NL, BE en DLD model is. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Groeten Michel

P.s. Ik heb met oude inputdata een keer op 1:5:5 voor alleen de kust een zeewindfront en ook een keer de aparte condities op de 2e dag van de Amstelglide (zeewind convergentielijn vanaf het IJsselmeer in combinatie met hoge CAPE waarden) laten uitrekenen met indrukwekkend realistische resultaten.
 
marco haakmeester
#8 Bericht afdrukken
Geplaatst op 16-04-2009 23:26
Lid

Berichten: 50
Sinds: 02.09.08

Prachtig werk!

Indien je nog wilt uitbreiden heb ik de volgende verzoekjes:
combinatie met andere data (sat data)
Dag +1 en +2 (misschien gewoon gecopieerd van de duitse? Raster is minder belangrijk.
Kan natuurlijk ook zelf doorklikken maar het is handig wanneer het op 1 site staat.

tav de opmerking van aad:
aad schreef:
Bij mij werken nog niet alle plaatjes, klopt dat?


bv http://rasp.kzc.nl/plaatjes/experimental1.curr.1600lst.w2.png is een voorbeeld van een niet werkendplaatje.

Groeten,

Marco
 
Michel Hagoort
#9 Bericht afdrukken
Geplaatst op 17-04-2009 18:58
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi Marco en Adriaan,

Jullie hadden gelijk de links naar een aantal plaatjes waren niet goed. Als het goed is is dit nu hersteld. Bedankt.


Marco,

We zijn aan het kijken naar +1 (morgen) en +2 (overmorgen) en houden je op de hoogte. Natuurlijk kunnen we altijd nog doorlinken naar Duitse site.

Groeten Michel
 
Michel Hagoort
#10 Bericht afdrukken
Geplaatst op 17-04-2009 19:17
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi Roel,

De mogelijkheden zijn:
- het rechthoekige berekende gebied een paar graden kantelen maar daar krijg je voor het hele gebied geen rechte parallellen en meridianen van;
- de omzetting van de RASP plaatjes (Lambert Conformal projectie) naar XCSoar plaatjes (WGS84 projectie) stoppen voordat de XCSoar plaatjes worden gemaakt zodat je databestanden in WGS84 hebt. Omdat ik deze omzetting nog niet heb geprobeerd weet ik niet of dit mogelijk is en of de resolutie van de XCSoar plaatjes bijvoorbeeld instelbaar is;
- de databestanden achter de RASP plaatjes geven. Zij hebben een simpele structuur. Als je de middelpunten bepaald van ieder 4x4 km raster ofwel een coordinatenraster maakt en daar de data aanhangt, zie bijvoorbeeld http://gogomu.zoo...es/UK4.kmz, dan kun je die vervolgens naar wens converteren.

Groeten Michel
 
marco haakmeester
#11 Bericht afdrukken
Geplaatst op 07-05-2009 13:46
Lid

Berichten: 50
Sinds: 02.09.08

Heren,

Dank voor het toevoegen van dag+1 en +2. Met name de animatie ook op die dagen is geweldig.

Groeten,

Marco
 
Michel Hagoort
#12 Bericht afdrukken
Geplaatst op 07-05-2009 18:35
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi,

Marco, je bent me voor. RASP BLIPMAP voorspelt nu dus ook iedere dag het weer voor morgen en overmorgen, zie http://rasp.kzc.nl. De voorspelling voor "morgen" is beschikbaar om 12:00 en voor "overmorgen" om 15:00. Dit is de tijd waarop de voorspelling uiterlijk beschikbaar zou moeten zijn. Omdat de rekentijd afhankelijk is van het weer is de voorspelling soms 10 a 20 minuten eerder beschikbaar, zoals bij de voorspelling voor "vandaag" vaak het geval is. Omdat we met de rekentijd voor "morgen" en "overmorgen" nog weinig ervaring hebben kan het zijn dat de voorspelling iets later beschikbaar is dan de genoemde tijd. We zullen deze uiterlijke tijd daarom binnenkort nog aanpassen op de website. Hiernaast worden, in tegenstelling tot dat wat al op de website staat, na middernacht nog niet alle resultaten naar een dag eerder gekopieerd. Op dit moment is dit alleen zo voor "vandaag" naar "gisteren". Ook dit wordt binnenkort nog aangepast.

Groeten Michel
 
Michel Hagoort
#13 Bericht afdrukken
Geplaatst op 05-09-2009 13:23
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi,

Gebruik je alleen de RASP animaties? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk gemist dat je sinds ongeveer 2 maanden van elke locatie alle precieze parameterwaarden over de hele dag kunt opvragen.

Door met de linker muisknop op een willekeurige locatie op de kaart te klikken open je een tabel met daarin alle waarden per half uur per parameter van die locatie. Onderaan de tabel is voor een aantal parameters de berekende tijd en temperatuur opgenomen waarop zij voldoen aan bepaalde waarden.

De afgekorte parameternamen komen overeen met die in de uitgebreide parameterbeschrijving (http://rasp.kzc.n...eters.html).

Groeten Michel
 
Michel Hagoort
#14 Bericht afdrukken
Geplaatst op 08-11-2009 22:26
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi,

De NZD2009 organisatie was super, de sfeer heel goed en de enthousiaste reacties op RASP fantastisch, bedankt.

De NZD2009 RASP presentatie is te vinden via http://rasp.kzc.n...9_RASP.pdf

Mocht je geinteresseerd zijn in RASP's voor andere landen, zie http://www.drjack...index.html

Deze winter willen we een aantal verbeteringen doorvoeren. Hierdoor is het mogelijk dat er af en toe geen resultaten zijn. De wijzigingen posten we hier.

Groeten Michel
 
Michel Hagoort
#15 Bericht afdrukken
Geplaatst op 16-11-2009 21:11
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Hoi,

Hierbij een voorbeeld van een door RASP voorspelde grote golf bij het Harz gebergte van afgelopen zaterdag. Ook op andere plekken, zoals Porta Westfalica, was er golf maar RASP liet deze niet zien. Dit mogelijk omdat de golf hier veel kleiner was, de resolutie van RASP hiervoor (nog) niet fijn genoeg voor is ingesteld en omdat de golf op 1500 meter misschien niet meer zo sterk was op een 4x4km schaal.

De plaatjes van zaterdag:
Verticale snelheid op 850mb (~1500 m)
http://rasp.kzc.n...lst_d2.png
Verticale snelheid zijaanzicht door verticale snelheidsmaximum
http://rasp.kzc.n...lst_d2.png
En de OLC vluchten
http://www.online...Id=1100242
http://www.online...Id=1100003
 
kloppertjes
#16 Bericht afdrukken
Geplaatst op 17-11-2009 00:45
Lid

Berichten: 205
Sinds: 01.09.08

Enig idee waar de rode vlekken boven de noord zee vandaan komen op die eerste kaart? Lijkt me een beetje een vreemde locatie voor golf.
Ivar Klop
 
Michel Hagoort
#17 Bericht afdrukken
Geplaatst op 17-11-2009 19:38
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Dit type rode vlekken, in dit geval boven de Noordzee, wordt meestal veroorzaakt door de wat grotere buiencomplexen. Het schijnt daar binnenin te stijgen.

Ter info, er is een verschil tussen de Maximum op- of neerwaartse stroming (1) en de Verticale snelheid op XXXmb (2).

De eerste geeft de maximum op- of neerwaartse stroming alleen binnen de grenslaag weer. De hoogte van de grenslaag kan hierbij per dag en uur verschillen. De hoogte waarop dit maximum zich voordoet binnen de grenslaag wordt weergegeven door de Hoogte van de maximum op- of neerwaartse stroming AMSL.

De tweede geeft de verticale snelheid weer op XXXmb en is dus onafhankelijk van de hoogte van de grenslaag.
 
jan
#18 Bericht afdrukken
Geplaatst op 28-05-2010 19:57
Lid

Berichten: 34
Sinds: 26.02.09

Vandaag zag ik een nog al blauw blokkerige animatie. Ik weet niet of dat door overontwikkeling of door buien veroorzaakt zou worden. Vertrouwde het weer niet en heb daarom maar geen vrij genomen. Maar ik geloof dat ik vandaan beter had kunnen gaan zweefvliegen.
ZC Flevo
 
JuliettBravo
#19 Bericht afdrukken
Geplaatst op 28-05-2010 20:59
Avatar van gebruiker

Lid

Berichten: 388
Sinds: 02.09.08

jan schreef:
Vandaag zag ik een nog al blauw blokkerige animatie. Ik weet niet of dat door overontwikkeling of door buien veroorzaakt zou worden. Vertrouwde het weer niet en heb daarom maar geen vrij genomen. Maar ik geloof dat ik vandaan beter had kunnen gaan zweefvliegen.


Blauw blokkerige animatie waarbij?
Bart vS
 
www.vanstratum.com
Michel Hagoort
#20 Bericht afdrukken
Geplaatst op 28-05-2010 21:06
Lid

Berichten: 68
Sinds: 12.12.08

Daar ben ik ook nieuwsgierig naar.
 
Deel onderwerp met:

Spring naar forum:
Verwerkingstijd: 0.74 seconden