stebz.nl offline?
|
mgrim |
Geplaatst op 03-02-2022 09:37
|

Lid
Berichten: 123
Sinds: 02.09.08
|
Heeft iemand ook problemen met stebz.nl? Ik krijg een 403 (You don't have permission to access this resource).
http://aeroclubsa...
ASH26, PH-1658, "Two-Six" |
|
|
|
Jan de Hulster |
Geplaatst op 03-02-2022 18:59
|
Lid
Berichten: 1760
Sinds: 03.09.08
|
mgrim schreef:
Heeft iemand ook problemen met stebz.nl? Ik krijg een 403 (You don't have permission to access this resource).
Ik heb net om 18.55 gekeken.
Via zweefportaal en dan de CIZ website.
Het is allemaal te benaderen, dus Theorie examenstof stof en de LEERDOELEN.
Wat me wel verbaasde dat de Leerdoelen van 2019 zijn en dus verouderd zijn!!
Zie verouderde versie op STEBZ: https://www.stebz...en_SPL.pdf
De juiste versie is natuurlijk 2021
ZIE CIZ website :http://www.civ.zw...210329.pdf
blz 31-43
Vrij slordig is dat na nu al weer 2 jaar verder.....
Gewijzigd door Jan de Hulster op 04-02-2022 08:12 |
|
|
|
TonS |
Geplaatst op 05-02-2022 17:57
|
Lid
Berichten: 568
Sinds: 08.10.08
|
Het id maar wat je slordig noemt, Jan.
Het TP voor SPL waar je naar verwijst is weliswaar goedgekeurd maar ILT ontkent dat ze de leerdoelen daarin hebben goedgekeurd. Wij als Examencommissie vinden ze ook niet zo goed want als je ze bekijkt zijn er enorme verschillen in detailniveau tussen de verschillende vakken en voor ons bieden ze ook weinig houvast voor het ontwikkelen van vragen.
Wij zjjn nu bezig met het opnieuw definieren van de leerdoelen op een manier dat zowel de kandidaten en wij als Examencommissie een veel beter houvast hebben wat we wel en niet kunnen/mogen vragen. Ik zal je vertellen dat dat echt heel veel tijd en disccussie vergt. Bovendien is er door ILT tijdens een audit nogal wat commentaar geleverd. Ten eerste moeten de leerdoelen voor de common vakken gelijk zijn tussen ballon en zweef en ten tweede vindt ILT dat ze moeten aansluiten bij de leerdoelen van het PPL. Als je op de website van het CBR kijkt naar die leerdoelen dan zul je zien dat dat tientallen pagina's zijn waar wij niet erg blij van worden. De SFCL specificeert ook helemaal geen leerdoelen, alleen een syllabus op hoofdonderwerpen die Dirk ook gebruikt heeft voor zijn boeken Hulde voor Dirk! Maar er staat ook een heleboel in waarover we echt geen vragen zullen stellen omdat we niet vinden dat kandidaten dat soort dingen uit hun hoofd moeten leren. Overigens kun je jezelf ook afvragen wie er verantwoirdelijk is voor het opstellen van de leerdoelen (als ze al nodig zijn): ILT als competent authority? De DTO's die TPs ontwikkelen? De Examencommissie? Wij hebben die rol nu maar even naar ons toegetrokken want wie schrijft die blijft. Wij leggen ze dan ook voor aan ILT en die mag er dan zijn zegen over geven. Zoals gezegd: heel veel en bovendien lastig werk dus dat duurt nog wel even. Zo lang zul je het met de "slordigheid" moeten doen, Jan.
Voor de kandidaten: gebruik de studiehulpen. Die geven een heel goed beeld wat er van je verwacht wordt. |
|
|
|
Jan de Hulster |
Geplaatst op 06-02-2022 13:47
|
Lid
Berichten: 1760
Sinds: 03.09.08
|
TonS schreef:
Het id maar wat je slordig noemt, Jan.
Het TP voor SPL waar je naar verwijst is weliswaar goedgekeurd maar ILT ontkent dat ze de leerdoelen daarin hebben goedgekeurd.
Een vreemde zaak, die ontkenning, immers de TP SPL 20210329 is in overleg met CIZ en IL&T gemaakt en goedgekeurd. immers in de lijst van versies tussen 202005 en 202103 zijn alle opmerkingen van IL&T verwerkt
En versie 20210329 is gewoon de gecorrigeerde/ aangepast versie van de versie uit 2019, die OOK door IL&T ooit is goedgekeurd....
Dus die bewering dat ILT&T de leerdoelen niet heeft goedgekeurd is wel heel onlogisch.
Als zweefvliegers, FI(S), FE en FIE, MOET je kunnen vertrouwen dat de CIZ TP programma's kloppen en in zijn GEHEEL zijn goedgekeurd door IL&T.
Wat ik dus slordig vind, is dat op de STEBZ website de versie van LEERDOELEN uit 2019 staat en intussen niet de nieuwe SFCL 2021 versie is geplaatst.
Op basis van de SFCL TP SPL 2021 hebben diverse schrijvers vooral in 2021 de STEBZ leerstof aangepast aan deze LEERDOELEN
Wij als Examencommissie vinden ze ook niet zo goed want als je ze bekijkt zijn er enorme verschillen in detailniveau tussen de verschillende vakken en voor ons bieden ze ook weinig houvast voor het ontwikkelen van vragen.
Wij zjjn nu bezig met het opnieuw definieren van de leerdoelen op een manier dat zowel de kandidaten en wij als Examencommissie een veel beter houvast hebben wat we wel en niet kunnen/mogen vragen.
Wat je wel of niet mag vragen is vrij eenvoudig: De leerstof voor SPL staat beschreven in de diverse 9 vakken leerstof/leestof.
Dus je kan daar alles uit bevragen lijkt mij, omdat het immers de SPL leesstof/leerstof is.
ALS je dat niet wilt moet je gewoon de overbodige leerstof/ leestof er uit verwijderen lijkt mij.
Ik zal je vertellen dat dat echt heel veel tijd en disccussie vergt.
Bovendien is er door ILT tijdens een audit nogal wat commentaar geleverd.
Ten eerste moeten de leerdoelen voor de common vakken gelijk zijn tussen ballon en zweef en ten tweede vindt ILT dat ze moeten aansluiten bij de leerdoelen van het PPL.
Als je op de website van het CBR kijkt naar die leerdoelen dan zul je zien dat dat tientallen pagina's zijn waar wij niet erg blij van worden.
Dat weet ik... en dat maakt mij ook niet blij
De SFCL specificeert ook helemaal geen leerdoelen, alleen een syllabus op hoofdonderwerpen die Dirk ook gebruikt heeft voor zijn boeken Hulde voor Dirk!
Juist Dirk heeft in 2021 de leerstof/leesstof AANGEPAST aan de SPL LEERDOELEN uit 2021.
En ook een ander heeft het vak AKvhZ aangepast naar versie 2.0
Maar er staat ook een heleboel in waarover we echt geen vragen zullen stellen omdat we niet vinden dat kandidaten dat soort dingen uit hun hoofd moeten leren.
Als je vindt dat "dat soort dingen" niet bevraagd hoeven te worden? Geef dat dan duidelijk aan in de tekst of laat het geheel weg.
Overigens kun je jezelf ook afvragen wie er verantwoirdelijk is voor het opstellen van de leerdoelen (als ze al nodig zijn): ILT als competent authority?
Op dit moment denk ik: CIZ en IL&T? Zij hebben toch de TP gemaakt in overleg?
De DTO's die TPs ontwikkelen?
De DTO's apart ontwikkelen voor het zweefvliegen geheel geen leerdoelen. Dat is allemaal door de CIV/ later CIZ gedaan....
Ook de G-DTO maakt gebruik van diezelfde leerdoelen.
De Examencommissie?
Wij hebben die rol nu maar even naar ons toegetrokken want wie schrijft die blijft. Wij leggen ze dan ook voor aan ILT en die mag er dan zijn zegen over geven.
Heel bijzonder zo buiten de CIZ om???
Zoals gezegd: heel veel en bovendien lastig werk dus dat duurt nog wel even.
Zo lang zul je het met de "slordigheid" moeten doen, Jan.
De slordigheid die ik signaleerde is gewoon dat op de STEBZ een VEROUDERDE versie van de TP SPL 2021 LEERDOELEN staat.
Voor de kandidaten: gebruik de studiehulpen. Die geven een heel goed beeld wat er van je verwacht wordt.
Dat laatste van die studiehulpen spreek ik niet tegen....
Sterker ik gebruik ze als een soort van ondergrens van kennis, bij het FI(S) initieel examens. Voor zover ze bestaan, want niet alle vakken hebben helaas zo'n studiehulp.
PS nog een vraagje.
Waarom worden de de 30 uur theorie van toekomstige instructeurs niet gewoon schriftelijk met MC geexamineerd?
Immers de Theorie stof voor SPL en voor de Instructeur is exact hetzelfde....
Nu neemt de CIZ (weer intussen ) mondelinge examens af, of de clubs (FIFI's) leren de kandidaten in 30 uur de theorie stof op een hoger niveau te brengen, dat mag ook in tijden van corona.
Samengevat: Laat potentiele FI(S) kandidaten gewoon nogmaals het SPL theorie examen, doen en stel dan de slagings norm voor de 9 vakken per vak op bv. op >= 90% inplaats van op 75%
Dit spaart iedereen veel tijd.
Gewijzigd door Jan de Hulster op 06-02-2022 15:55 |
|
|
|
TonS |
Geplaatst op 06-02-2022 16:47
|
Lid
Berichten: 568
Sinds: 08.10.08
|
Een heel verhaal en ik zal niet op alle punten gaan reageren. Laat ik in ieder geval zeggen dat ILT ook nog volop bezig is om een weg te vinden hoe ze met de SFCL om moeten gaan. Dat is ook niet zo vreemd, omdat de SFCL heel erg veel ruimte voor interpretatie biedt en voor ILT is zweefvliegen natuurlijk ook niet bepaald een gebied waar ze heel erg veel expertise voor hebben.
Zo stuitten wij onlangs ook weer op een een mooi voorbeeld van waar verschillen in interpretaties toe leiden. Onder het onderwerp "Operational Procedures" vind je in de SFCL het item "6.6 Special Operational Prcocedures and Hazards". In de leerdoelen in het TP worden dan zaken genoemd als "langzaam vliegen", "snel vliegen", "spiraalduik" etc. In het boek van Dirk staat dus ook een heel verhaal daarover. Wij hadden daar twijfels over omdat die zaken ook al op heel andere plekken terug kwamen. Navraag bij EASA wat er mee bedoeld werd leverde een verrassend inzicht op: ze bedoelen hier de "Sailplane Specialised Operations" zoals gedefinieerd in SAO.OP.155:
(a) Sailplane specialised operations include the following activities:
(1) parachute operations;
(2) aerial advertising flights, i.e. banner towing with powered sailplanes;
(3) news media flights, television and movie flights; and
(4) flying display.
Even betreffende leerdoelen waar het allemaal om gaat op dit moment. Daar wordt veel te simpel over gedacht.
Laat ik een heel simpel willekeurig gekozen voorbeeld noemen. In de SFCL staat onder het onderwerp Human Performance "Basic aviation physiology and health maintenance". De CIZ heeft onder dit item het volgende leerdoel opgenomen:De leerling kent de basisprincipes van ademhaling en zuurstoftransport door het lichaam.
Dirk heeft in het dictaat daarover een mooi verhaal geschreven o.a. over hemoglobine en zuurstofsaturatie. Daar bijvoorbeeld bij dat de zuurstofsaturatie op zeeniveau 98% is en dat als het onder 90% is dat je dan last krijgt van hypoxie.
De vraag is nu of ik mag verwachten of een kandidaat de volgende vraag kan beantwoorden:
De normale zuurstofsaturatie in het bloed is op zeeniveau...
a. 80%
b: 85%
c: 90%
d: 95%
Het leerdoel geeft daar geen uitsluitsel over, maar ik mag hopen dat je het ermee eens bent dat zo'n vraag absoluut niets bijdraagt aan het verantwoord en veilig zweefvliegen.
Hier houd ik het verder even bij want ik denk dat de zweefvlieggemeenschap helemaal niet zit te wachten op dit soort achtergronden en alleen maar willen dat er bruikbare examens zijn waarin zinvolle vragen worden gesteld die aansluiten bij de dagelijkse zweefvliegpraktijk en niet alleen beantwoord kunnen worden door mensen met een universitaire opleiding. ;-) |
|
|
|
Jan de Hulster |
Geplaatst op 07-02-2022 10:26
|
Lid
Berichten: 1760
Sinds: 03.09.08
|
TonS schreef:
Een heel verhaal en ik zal niet op alle punten gaan reageren. Laat ik in ieder geval zeggen dat ILT ook nog volop bezig is om een weg te vinden hoe ze met de SFCL om moeten gaan. Dat is ook niet zo vreemd, omdat de SFCL heel erg veel ruimte voor interpretatie biedt en voor ILT is zweefvliegen natuurlijk ook niet bepaald een gebied waar ze heel erg veel expertise voor hebben.
Zo stuitten wij onlangs ook weer op een een mooi voorbeeld van waar verschillen in interpretaties toe leiden.
Onder het onderwerp "Operational Procedures" vind je in de SFCL het item "6.6 Special Operational Prcocedures and Hazards".
In de leerdoelen in het TP worden dan zaken genoemd als "langzaam vliegen", "snel vliegen", "spiraalduik" etc.
In het boek van Dirk staat dus ook een heel verhaal daarover.
Wij hadden daar twijfels over omdat die zaken ook al op heel andere plekken terug kwamen.
Navraag bij EASA wat er mee bedoeld werd leverde een verrassend inzicht op: ze bedoelen hier de "Sailplane Specialised Operations" zoals gedefinieerd in SAO.OP.155:
(a) Sailplane specialised operations include the following activities:
(1) parachute operations;
(2) aerial advertising flights, i.e. banner towing with powered sailplanes;
(3) news media flights, television and movie flights; and
(4) flying display.
Het gegeven voorbeeld door jou (GM1 SAO.OP.155) heb ik nagelezen en ik ben het geheel met je eens.
Misschien is het een verbetering van de "leerdoelen" als er de referentie bij staat uit het Sailplane Rule Book.
Dan kan een ieder controleren waar de desbetreffende leerdoelen uit gehaald zijn.
Het lijkt er op dat wat Dirk? of een ander? heeft geschreven complete onzin is...omdat het geheel niet bij dit door jouw aangehaalde voorbeeld item hoort.
Maar ik denk dat hij/een ander? zich op het verkeerde been heeft laten zetten door het 2021 SFCL TP SPL?
Wat wel leuk is dat je blijkbaar ook uit een vliegend zweefvliegtuig mag stappen , ALS je maar een behoorlijke checklist hebt en aan goed risico management doet....zie AMC1 SAO.OP.155
Even betreffende leerdoelen waar het allemaal om gaat op dit moment.
Daar wordt veel te simpel over gedacht.
Laat ik een heel simpel willekeurig gekozen voorbeeld noemen.
In de SFCL staat onder het onderwerp Human Performance "Basic aviation physiology and health maintenance". De CIZ heeft onder dit item het volgende leerdoel opgenomen:De leerling kent de basisprincipes van ademhaling en zuurstoftransport door het lichaam.
Dirk heeft in het dictaat daarover een mooi verhaal geschreven o.a. over hemoglobine en zuurstofsaturatie. Daar bijvoorbeeld bij dat de zuurstofsaturatie op zeeniveau 98% is en dat als het onder 90% is dat je dan last krijgt van hypoxie.
De vraag is nu of ik mag verwachten of een kandidaat de volgende vraag kan beantwoorden:
De normale zuurstofsaturatie in het bloed is op zeeniveau...
a. 80%
b: 85%
c: 90%
d: 95%
Het leerdoel geeft daar geen uitsluitsel over, maar ik mag hopen dat je het ermee eens bent dat zo'n vraag absoluut niets bijdraagt aan het verantwoord en veilig zweefvliegen.
Het leerdoel 2.2 uit het TP SPL geeft inderdaad geen uitsluitsel over het antwoord. Maar dat hoeft ook niet.
Het staat in de STEBZ HF theorie stof goed onder punt 2.4 beschreven.
Ik denk dat de vraag wel gesteld kan worden, vooral omdat EASA duidelijk de 10.000 ft als gevaargrens aangeeft.
Zie AMC1 SAO.OP.150 o.a.
Dus antwoord d: 95% is het juiste antwoord. Dit is het dichts bij 98%. Maar beter was om als antwoord d: 98 % te geven lijkt mij
Hier houd ik het verder even bij want ik denk dat de zweefvlieggemeenschap helemaal niet zit te wachten op dit soort achtergronden en alleen maar willen dat er bruikbare examens zijn waarin zinvolle vragen worden gesteld die aansluiten bij de dagelijkse zweefvliegpraktijk en niet alleen beantwoord kunnen worden door mensen met een universitaire opleiding. ;-)
Aanstaande zaterdag 12 februari 2022 is een CIZ conferentie met HT en FE en FIE.
Misschien kan men daar wat meer ingaan op de gesignaleerde zaken.
Verder denk ik dat je beter de oude Leerdoelen van 2019 op de STEBZ website kan verwijderen want die zijn in ieder geval niet meer geldend.
Of je dan de huidige Leerdoelen van 2021 uit TP SPL daar wel moet plaatsen laat ik even in het midden.
Gewijzigd door Jan de Hulster op 10-02-2022 17:53 |
|
|
|
Jan de Hulster |
Geplaatst op 25-02-2022 12:31
|
Lid
Berichten: 1760
Sinds: 03.09.08
|
De leerdoelen worden blijkbaar toch aangepast op de STEBZ website
Zie:
https://www.stebz...leerdoelen |
|
|
|
Sieb |
Geplaatst op 26-02-2022 09:18
|
Lid
Berichten: 641
Sinds: 28.11.08
|
Ik blijf me er steeds weer over verbazen dat je zoveel onnuttige kennis moet beheersen om een vliegbrevet te halen…. Als je dit zou projecteren op het halen van het rijbewijs dan zouden we lege autowegen hebben…. Wie stopt dit eens een keer. |
|
|
|
venberg |
Geplaatst op 26-02-2022 10:32
|
Lid
Berichten: 160
Sinds: 24.01.09
|
Experts vinden altijd argumenten waarom een bepaald stukje kennis noodzakelijk is.
Ben het met je eens dat zeker de helft van de theorie niet noodzakelijk is om gewoon veilig te zweefvliegen.
Kunst van het weglaten...
Heb ik in mijn werk meer dan 30 jaar toegepast. Er zijn maar weinig dingen echt nodig.
Er zijn zeer veel meningen... |
|
|
|
Ferdi Kuijpers |
Geplaatst op 26-02-2022 18:26
|
Lid
Berichten: 47
Sinds: 07.09.08
|
dag Sieb en Venberg,
Ik ben het daar zo ontzettend mee eens. . . . .
Eens met de mogelijkheid om het autogebruik fors terug te brengen.
Eens met de overload aan verplichte kennis voor een SPL.
Maar in dat kader vooral bezorgd en benauwd voor de toekomst van het zweefvliegen als amateursport, die zich in een onnodig steeds professioneler wordende omgeving moet zien te handhaven.
En inderdaad: hoe krijg je dat door wie op welke agenda? |
|
|
|
TonS |
Geplaatst op 27-02-2022 09:48
|
Lid
Berichten: 568
Sinds: 08.10.08
|
Wat voor een probleem wordt hier eigenlijk aangekaart?
Als uitgangspunt wordt door de Examencommissie gehanteerd dat een ervaren brevethouder een voldoende moet halen zonder uitgebreid te studeren, dat de kennis van praktisch nut moet zijn voor een verantwoorde en veilige deelname aan de zweefvliegsport en dat ook kandidaten zinder een hogete theoretische opleiding de examens moet kunnen maken. En volgens mij slagen we daar prima in: we krijgen zo goed als nooit klachten en de slagingspercentages liggen rond de 85%.
Wat betreft leerdoelen: geen idee wie besloten heeft ze van de STEBZ website te halen maar ik vermoed dat ze dat gedaan hebben omdat ze weten dar wij daarmee bezig zijn.
Waarom doen we dat?
Ten eerste omdar we daarmee duidelijk willen krijgen wat kandidaten wel en ook vooral wat ze niet hoeven te kunnen reproduceren. Wij verwachten echt niet dat kandidaten de leerboeken uit hun hoofd kennen.
Ten tweede omdat ILT dat van ons eist en dat is ook terecht want als je examens afneemt moet helder zijn waar die op gebaseerd zijn.
Persoonlijk zou ik ook het liefst terug willen naar de tijd van Eerst Weten dan Zweven, een paperback met nog geen 200 bladzijden en dan een simpel lokaal examen binnen de club maar het is niet anders.
Laten we ons supergelukkig prijzen dat wij als zweefvliegers zelf in staat worden gesteld om de stof te bepalen, de leerdoelen te schrijven en examens af te nemen. Neem eens een kijkje hier om te zien wat er van ons verwachr ziu worden als de theorie examens net als die voor PPL en LAPL-A bij her CBR terecht zou zijn gekomen: https://www.cbr.n...-rplgc.htm
.ik denk dat dat ins glas nog voor 90% vol is. ☺️ |
|
|
|
Jan de Hulster |
Geplaatst op 28-02-2022 15:11
|
Lid
Berichten: 1760
Sinds: 03.09.08
|
Wel wat merkwaardig dit alles.
Deze discussie
Ik constateer bij toeval dat, tot voor kort, op de STEBZ website de THEORIE leerdoelen LAPL/SPL uit 2019 staan.
Gebaseerd op het FCL. Geheel in overleg met IL&T
Dat zijn dus mag je aannemen de officiële leerdoelen uit het TP LAPL/SPL uit 2019.
Omdat sinds mei 2021 er SFCL bestaat heeft de CIZ een nieuw TP SPL geschreven geheel in overleg met IL&T
ook daar staan- iets veranderde leerdoelen- in t.o.v. de FCL versie uit 2019....
Logisch het is nu SFCL en niet meer FCL
Een normaal mens zou denken dat dan die SFCL leerdoelen uit dat TP SPL 2021-0329 dan op de website van de STEBZ zou worden geplaatst.
Dan blijkt dat Ton Staassen betoogt dat de leerdoelen versie 2021 geheel niet de juiste zijn.......
Zie hiervoor in dit draadje.
En dat er nu nieuwe leerdoelen worden geformuleerd.
Vraag: wordt dan het TP SPL 2021-0329 ook weer aangepast?
Of hebben we binnenkort 2 verschillende versie van THEORIE leerdoelen?
Verder wat de hoeveelheid stof betreft:
Van mij mag het ook wel veeeeel minder.
Maar de grap is dat:
-Er in de periode 2015-2018 diverse mensen de THEORIE stof hebben herschreven.
Kortweg eenvoudiger gemaakt, was de bedoeling.
(T.o.v. de THEORIE stof die gehanteerd werd in de periode 1984-2015.)
In 2021 heb ik contact gehad met Dirk Corporaal en later nog met Marcel Heidinga.
Zij hebben -en misschien ook nog anderen- de stof uit 2019-dus FCL THEORIE aangepast naar de eisen van het SFCL
Het uitgangspunt was-zo begreep ik- de leerdoelen geformuleerd in het TP SPL 2021-0329.
En dat TP SPL is geschreven GEHEEL in overleg met IL&T
Dus dat is de uitgangs situatie nu in maart 2022 lijkt mij.
Het zou fijn zijn als zo eind maart/april 2022 het voor FE en FIE examinatoren duidelijk is wat de ECHTE THEORIE leerdoelen gaan worden.
Want dan beginnen de SPL praktijk examens en de FI(S) examens.
Vooral voor de FI(S) examens is het belangrijk om te weten wat de LEERDOELEN zijn.
Omdat de kandidaten bevraagd kunnen worden over alle 9 vakken tijdens dat examen.
(vaak terloops en afhankelijk van de LONG briefing, en de vliegoefeningen, maar toch...)
Zie: https://www.ilent...ce-for-fis
Zie : https://www.ilent...2020-04-08 sectie 1 punt 1-9
10 en 11 zijn voor ballonnen en sectie 4 hoef je als FI(S) ook niet te doen.
Nou ik ben benieuwd.
Gewijzigd door Jan de Hulster op 28-02-2022 15:25 |
|
|
|
Jan van Maarseveen |
Geplaatst op 28-02-2022 16:44
|
Lid
Berichten: 317
Sinds: 02.09.08
|
Ach Jan, leerdoelen. Je moet gewoon de stof beheersen! Daar veranderen leerdoelen helemaal niets aan. M.a.w. of iemand het in maart wel/niet haalt helemaal nul komma nul te maken met of de leerdoelen wel (precies) op papier staan. De simpele statistiek dat tegenwoordig 85% van de cursisten het haalt laat zien dat het zeker niet moeilijker is dan vroeger. Ik durf gerust te beweren dat 15 jaar terug op geen enkele club een vak door 85% van de deelnemers gehaald werd. Dirk's boek is fantastisch en STEBZ maakt prima examens.
Jan van Maarseveen (ACvZ, VHZ, CVVMC) |
|
|
|
TonS |
Geplaatst op 01-03-2022 00:08
|
Lid
Berichten: 568
Sinds: 08.10.08
|
Klopt helemaal, Jan. Volgens mij is er voldoende common sense in de zweefvliegerij om te bepalen wat we wel en niet mogen verwachten van onze SPL-ers en FI's. Die leerdoelen zijn niets meer dan het formaliseren en harmoniseren van die common sense maar zal die niet veranderen. |
|
|
|
Jan van Maarseveen |
Geplaatst op 01-03-2022 09:11
|
Lid
Berichten: 317
Sinds: 02.09.08
|
Het leerdoel van de theorieopleiding is om aan de hand van de vakken ..... de cursist voldoende achtergronden te geven zodat deze op veilige wijze, voor zichzelf, het materiaal en de omgeving, zelfstandig een vlucht met een zweefvliegtuig in verschillende omgevingen en weersomstandigheden kan uitvoeren.
klaar ......
Jan van Maarseveen (ACvZ, VHZ, CVVMC) |
|
|
|
Jan de Hulster |
Geplaatst op 01-03-2022 10:41
|
Lid
Berichten: 1760
Sinds: 03.09.08
|
Beste allen,
Het trainingsprogramma SPL Praktijk & Theorie is het fundament van de SPL opleiding.
En zijn in overleg met IL&T samengesteld.
Alle DTO's zijn verplicht dit te gebruiken.
Zie blz. 4
Lees verder eens hoofdstuk 10 op blz. 11
De PRAKTIJK Leerdoelen worden beschreven conform AMC2 SFCL. 130 SPL blz. 16-30
Dit betreft: EVO, VVO-1, VVO2 en Zelfstart
Dit wordt voornamelijk bewaakt door het bijhouden van de Progressiekaart van de leerling.
Conform AMC2 SFCL 130 SPL
Zie verder Sailplane Rule Book blz.67-75
De THEORIE Leerdoelen worden beschreven conform AMC1 SFCL. 130 SPL blz. 31-43
Zie verder Sailplane Rule Book blz 65-67
Het praktijk examen SPL wordt afgenomen conform AMC1 SFCL 145 SPL zie blz. 79-81
De ACvZ heeft b.v. de PRAKTIJK Leerdoelen (dus uit het TP-SPL 2021-0329) in zijn club Instructeurs documentatie bv opgenomen.
Samen gevat:
lees eens eerst eens behoorlijk de EASA stukken (= Sailplane Rule Book) en de afgeleide daarvan de TP SPL 2021-0329
En de conclusie van mij is dat de THEORIE LEERDOELEN bepaald worden door het TP SPL 2021-0329
En dus leidend zouden moeten zijn voor het THEORIE examen.
(Net zoals de ACVZ zijn PRAKTIJK LEERDOELEN in het instructie reglement heeft opgenomen. En dus leidend zijn voor het PRAKTIJK SPL examen)
Zie hiervoor de CIZ website of EASA
http://www.civ.zw...icle_id=56
en Sailplane Rule Book
https://www.easa....738%2C0%5D
Gewijzigd door Jan de Hulster op 01-03-2022 12:19 |
|
|
|
Fuchur |
Geplaatst op 01-03-2022 16:42
|
Superbeheerder
Berichten: 422
Sinds: 26.08.12
|
De THEORIE Leerdoelen worden beschreven conform AMC1 SFCL. 130 SPL blz. 31-43
Zie verder Sailplane Rule Book blz 65-67
Dit moet voor een FE die FI examen afneemt toch ruim voldoende leidraad zijn om een paar goede vragen aan een examenkandidaten te stellen. Los van wat er wel of niet op de STEBZ website staat.
(Een FE die inspiratie nodig heeft mag best even spieken in de studiehulpen die onder de stof staan, bij de meeste vakken. Zijn mooie open vragen voor tijdens een FI examen.)
CU under the Cu
-------------------------
Frank Schellenberg
GLC Illustrious
-------------------------
Zweefportaal gebruikersvoorwaarden
|
|
|
|
Jan de Hulster |
Geplaatst op 01-03-2022 17:33
|
Lid
Berichten: 1760
Sinds: 03.09.08
|
Fuchur schreef:
De THEORIE Leerdoelen worden beschreven conform AMC1 SFCL. 130 SPL blz. 31-43
Zie verder Sailplane Rule Book blz 65-67
Dit moet voor een FE die FI examen afneemt toch ruim voldoende leidraad zijn om een paar goede vragen aan een examenkandidaten te stellen. Los van wat er wel of niet op de STEBZ website staat.
(Een FE die inspiratie nodig heeft mag best even spieken in de studiehulpen die onder de stof staan, bij de meeste vakken. Zijn mooie open vragen voor tijdens een FI examen.)
Voor mij als FIE is het inderdaad geen enkel probleem. Maar er zijn mensen die de formele SPL Leerdoelen ter discussie stellen. Ton Staasen vooral.
Dus als de SPL Leerdoelen nu dus versie 2021 weer op de STEBZ website komen te staan is het voor iedereen duidelijk wat EASA en IL& T als gewenst zien.
PS; En als de openvragen als leerdoel (Niet elk vak heeft op dit moment open oefen vragen) worden gebruikt (voor SPL en of FI) heeft dat ook mijn zegen. Maar zorg dan dat dat ook in het TP SPL komt te staan.
@ TOnS
Heb je nog contact opgenomen met Dirk Corporaal over dit wat iets verder terug in dit draadje staat?
:Zo stuitten wij onlangs ook weer op een een mooi voorbeeld van waar verschillen in interpretaties toe leiden.
Onder het onderwerp "Operational Procedures" vind je in de SFCL het item "6.6 Special Operational Prcocedures and Hazards".
In de leerdoelen in het TP worden dan zaken genoemd als "langzaam vliegen", "snel vliegen", "spiraalduik" etc.
In het boek van Dirk staat dus ook een heel verhaal daarover.
Wij hadden daar twijfels over omdat die zaken ook al op heel andere plekken terug kwamen.
Navraag bij EASA wat er mee bedoeld werd leverde een verrassend inzicht op: ze bedoelen hier de "Sailplane Specialised Operations" zoals gedefinieerd in SAO.OP.155:
(a) Sailplane specialised operations include the following activities:
(1) parachute operations;
(2) aerial advertising flights, i.e. banner towing with powered sailplanes;
(3) news media flights, television and movie flights; and
(4) flying display.
Het gegeven voorbeeld door jou (GM1 SAO.OP.155) heb ik nagelezen en ik ben het geheel met je eens.
Misschien is het een verbetering van de "leerdoelen" als er de referentie bij staat uit het Sailplane Rule Book.
Dan kan een ieder controleren waar de desbetreffende leerdoelen uit gehaald zijn.
Het lijkt er op dat wat Dirk? of een ander? heeft geschreven complete onzin is...omdat het geheel niet bij dit door jouw aangehaalde voorbeeld item hoort.
Maar ik denk dat hij/een ander? zich op het verkeerde been heeft laten zetten door het 2021 SFCL TP SPL?
Want ik denk dat je daarin gelijk hebt.
Dirk corrigeert over het algemeen heel snel gevonden fouten/omissies.
Dat bleek mij maar weer toen ik op 29 januari de bijscholing vluchtplanning bijwoonde.
daarin stond een sheet die Nieuwer was dan de sheet in de Luchtvaat voorschriften van het STEBZ.
Het was binnen 2 dagen verbeterd!
We mogen inderdaad blij zijn met het vele werk dat Dirk C. verricht en heeft verricht.
Gewijzigd door Jan de Hulster op 02-03-2022 08:50 |
|
|
|
TonS |
Geplaatst op 03-03-2022 17:22
|
Lid
Berichten: 568
Sinds: 08.10.08
|
Ja, is gemeld.
Met Dirk hebben we wel de afspraak dat de pdf versies maar een keer per jaar worden geupdate, vlak voor het winterseizoen waarin de clubs iha de lessen geven.
Gewijzigd door TonS op 03-03-2022 17:23 |
|
|
|
Jan de Hulster |
Geplaatst op 03-03-2022 17:34
|
Lid
Berichten: 1760
Sinds: 03.09.08
|
TonS schreef:
Ja, is gemeld.
Met Dirk hebben we wel de afspraak dat de pdf versies maar een keer per jaar worden geupdate, vlak voor het winterseizoen waarin de clubs iha de lessen geven.
Ton,
Bedankt voor de terugkoppeling.
Een prettig vliegseizoen!
mvg,
Jan |
|
|