| 18-05-2022 | 11:56
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Gebruikers Online
· Gasten online: 1

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,309
· Nieuwste lid: Leendert VAN DER WAAL
Stand van zaken conflict SNZT en SZT (door voorzitter KNVvL)
Afdelings NieuwsVanuit het Hoofdbestuur van de KNVvL ben ik nu al vele maanden betrokken bij het oplossen van het conflict tussen de SNZT en SZT. Nog steeds ben ik ervan overtuigd dat het in het belang van alle partijen† -en dus ook van de KNVvL- is tot een oplossing te komen in goed overleg. Juridische procedures zie ik slechts als het opgeven van pogingen om met gezond verstand en in alle redelijkheid het probleem op te lossen.

In de afgelopen week is er weer het een en ander gebeurd en gecommuniceerd .

De deelnemers van de SZT zijn hier door mij in een direct schrijven over geÔnformeerd

Bereidheid tot overleg tussen beide partijen lijkt met name door de vertrekpunten cq voorwaarden van vooral SZT, verder weg dan ooit. Naar mijn wijze van zien naderen we het punt waarop ik als voorzitter van de KNVvL, na overleg met het bestuur, de bemiddeling zal moeten staken. Een besluit dat ik zeer zou betreuren.

Na een gesprek met het bestuur van SZT (op hun verzoek)† op donderdag 5 augustus bleek mij dat door SZT voorwaarden voor de oplossing van het zakelijke conflict zodanig werden geformuleerd dat uitgesloten moet worden geacht dat dit tot vruchtbare gesprekken tussen SNZT en SZT zou kunnen leiden. Daarnaast is door SZT een bericht wereldkundig gemaakt waaruit is op te maken dat ik als voorzitter van de KNVvL een advies van ABZ naast me neer leg. Helaas is dat bericht zonder overleg met mij naar buiten gebracht. Ik neem daar dan ook nadrukkelijk afstand van. Daarom hecht ik eraan dit onderwerp zelf nader te duiden.

Door ABZ is kortgeleden aangegeven dat te overwegen valt aan het bestuur van de KNVvL het advies te geven de erkenning van SZT nader te bezien. Mijn reactie hierop is dat weliswaar in 2000 de SZT door de Afdeling Zweefvliegen is erkend maar dat er uiteraard redenen kunnen zijn dit te heroverwegen. Ik meen dat het bestuur van de KNVvL een en ander juridisch zorgvuldig moet uitzoeken. Ik maak hierbij wel direct de kanttekening dat het mij voorkomt dat het bestuur van de KNVvL (en ik denk ook het bestuur van de Afdeling Zweefvliegen) zeker niet de positie van de bij de SZT aangesloten zweefvliegers in gevaar zal willen brengen. Ook dat dient bij deze toetsing in ogenschouw te worden genomen.

Naast dit vraagpunt zal er toch een moment moeten komen waarop partijen weer "on speaking terms" komen. Want Terlet moet toch (weer) HET Nationaal Zweefvliegcentrum worden. Gelukkig hebben alle partijen aangegeven open te staan voor een andere structuur. Ik acht dat een wezenlijk en noodzakelijk vertrekpunt. Maar hierover doorpraten kan pas als elkaars posities worden erkend. Ik gaf al eerder aan dat haast geboden is om dat te bereiken.

In de nieuwe structuur dienen geconstateerde weeffouten in de rolverdeling en roltoedeling te worden weggenomen. Ik zie de mogelijke oplossing in een stichting waarin het integrale beheer van Terlet weer in een hand ligt. Een stichting waarin een actief en ontwikkelingsgericht bestuur Terlet toekomstgericht wil gaan exploiteren; waarin goed geregelde inspraak is geregeld voor gebruikende verenigingen en stichtingen op beheer en onderhoud en de samenstelling van het bestuur vanuit de verschillende gebruikersgroepen is geregeld. Voor de afdeling Zweef en voor de KNVvL moet er een invloed op de stichting mogelijk zijn. De vorm waarin dat geregeld wordt zou nader moeten worden bezien. De SZT is in dit model een van de (weliswaar grootste) gebruikers die zich bekommert om de belangen van de aangesloten vliegers en een vliegopleiding verzorgt.

Het leek mij goed deze informatie als een vorm van rapportage van de stand van zaken te geven. Binnenkort zal zeker in het KNVvL-bestuur over het onderwerp verder worden gesproken.


Frits Brink
Voorzitter KNVvL
Deel dit nieuws met:

Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Verwerkingstijd: 0.01 seconden