| 20-08-2019 | 16:04
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Gebruikers Online
· Gasten online: 1

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,197
· Nieuwste lid: bschellekens
Topcoach kiest voor nieuwe uitdaging
WedstrijdenKernploeg Technisch Coach Baer Selen heeft besloten na 7 jaar als Technisch Coach de Nederlandse Kernploeg te hebben begeleid, om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Tijdens de voor Baer georganiseerde receptie van zaterdag 29 januari jl. blikte de Kernploeg samen met hem terug op zijn functie als Technisch Coach.


Baer Selen is een zweefvlieger in hart en nieren, met als missie om iedereen zijn passie voor het zweefvliegen bij te brengen. Hij heeft aan de wieg van menig zweefvliegtalent gestaan en met zijn enthousiasme voor het zweefvliegen het nieuwe zweefvlieg talent naar de top geleid.

Baer maakte als 2 jarige peuter al zijn allereerste passagiersvlucht in een zweefvliegtuig en vloog op 17 jarige leeftijd zijn eerste Junioren Wedstrijd op zijn thuisbasis Venlo en met succes: Baer werd eerste. In 1975 kwam hij als vlieger in de Nederlandse Kernploeg terecht en was zeer succesvol. Hij werd de “verschrikking” van menig NK deelnemer.  Baer nam om het jaar deel aan de Nederlandse Kampioenschappen en wist maar liefst 19 jaar (!) lang een eerste plaats op zijn naam te zetten en zichzelf daarmee de titel Nederlands Kampioen Zweefvliegen toe te bedelen. Hij gaf menig NK deelnemer daarbij het nakijken.

Baer is een zeer bekwaam man die weet waar hij over spreekt. Hij behaalde  als allereerste Nederlander in de geschiedenis in 1978 de felbegeerde Wereldtitel in Chateauroux (F) en mag zichzelf oud Wereld Kampioen Zweefvliegen noemen, een eer en roem die nooit verloren gaat.

Met zijn 5.000 uur ervaring heeft Baer zeven jaar lang de Kernploeg begeleid bij de vele EK’s en WK’s. Hij adviseerde hen over het te vliegen gebied, het weer en de wedstrijd tactiek die gehanteerd moest worden. Na de wedstrijddag verzorgde hij een goede de-briefing. Met het coachen van de Nederlandse Kernploeg waren er successen maar ook teleurstellingen. Het vertrek als Technisch Coach voelt danook dubbel. Het Nederlandse team deed steeds enorm zijn best, maar helaas lukte het in de afgelopen jaren niet om het felbegeerde Wereldkampioenschap op Nederlandse naam te zetten. Toch waren er vele goede resultaten met podiumplaatsen op EK en WK en twee Europees Kampioenen.Waarom nu stoppen met het Coachschap? `Welnu, na een aantal jaren droogt de creativiteit op. Dan is het tijd voor verandering. Een nieuwe aanpak, nieuwe personen die weer met frisse ideeen komen om zo de vliegers scherp te houden.`

Baer wil weer aan de wieg van nieuw zweefvliegtalent gaan staan en gaat zich richten op VVO vluchten met beginnende overlandvliegers  Ook wil hij meer zelf overland gaan vliegen. In het afgelopen jaar heeft hij zijn LS8 slechts zes keer door het Nederlandse luchtruim kunnen sturen.

De Venlose Zweefvlieg club is druk in de weer met de ontwikkeling van een nieuw DBO systeem. De VZC is bezig een zweefvliegsimulator te bouwen. De lat is hoog gelegd. Men wil met deze simulator 50% van de DBO opleiding gaan verzorgen. Baer heeft besloten zich  in te zetten voor dit project dat nu in de opstartfase is.

Baer kijkt terug op een succesvolle tijd van wedstrijdvliegen en coaching. Zijn vrouw Christianne heeft hem altijd gesteund en vrij gelaten om zijn passie te volgen, Christianne heeft zelf ook veel gesport en ook sportteams gecoached. Zij begrijpt de passie van Baer erg goed.

Alles bij elkaar kijkt hij terug op een prachtige en succesvolle tijd van wedstrijdvliegen en coaching. “Het is nu tijd voor andere leuke dingen”, aldus Baer!

KLIK hier voor een fotoreportage van het afscheid. (Frans de Guise)

Door: Natasja van der Neut
PR & Communicatie Dutch Gliding Team

Deel dit nieuws met:

Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Verwerkingstijd: 0.02 seconden