| 16-04-2024 | 18:03
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Gebruikers Online
· Gasten online: 2

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,396
· Nieuwste lid: Karel Gerritse
Uitstelregeling ILT in verband met Covid-19
Vanwege de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van Civod-19 tegen te gaan, heeft ILT op basis van richtlijnen van EASA een aantal geldigheidstermijnen verlengd. Over het algemeen zijn de vrijstellingen 4 maanden, of tot het einde van de vrijstelling (wat eerder passeert).

Lees het artikel op de CIV website: KLIK

S-FCL is door EASA op 4 maart 2020 gepubliceerd

Lees de nieuwe S-FCL: KLIK (Nederlandse vertaling)

Update 18 maart: De AMC & GM to Part-SFCL nu ook verschenen: KLIK

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen staat hier: KLIK


The new Sailplane Pilot licensing rules have been published in the Official Journal of the European Union today.

In order to simplify operational and licensing requirements for balloons and sailplanes, EASA decided to remove these requirements from the more complex regulatory framework of Regulation (EU) No. 965/2012 and Regulation (EU) No 1178/2011, and to establish stand-alone regulations exclusively for balloons and sailplanes.

Air sport federations, industry, and national authorities supported EASA in developing the rules, resulting in the new regulations on air operations for sailplanes (Regulation (EU) 2018/1976, in force from 9 July 2019). This regulation has been amended now to include the revised flight-crew licensing requirements for sailplanes (Part-SFCL) and will enter in to force on 8 April 2020.

The regulation, including applicable operational and flight crew licensing requirements, is tailored to the respective activity: they are less complex, more flexible, and proportionate to the low complexity required for the operation and training for balloons. For example, the onerous air operator approval for commercial operations has been replaced by a declarative system. As regards flight crew licensing, the light-aircraft pilot licence (LAPL) for balloons was deleted. Among a number of achieved improvements, this change simplifies the overall licensing system allowing SPL holders to hold an LAPL medical certificate for non-commercial flights.


bron: CIV website

DTO-administratie en Samenvatting Part-FCL / DTO
OP de CIV website zijn twee documenten geplaatst die zullen helpen bij het voeren van de administratie van een DTO en het lezen van de FCL.

Samenvatting Part-FCL en Part-DTO: KLIK


Richtlijnen voor het inrichten en onderhouden van de DTO-administratie: KLIKTABOE 2019 / 2020

Beste piloten en pilotinnen,

Het seizoen nadert zijn einde dus is het tijd om de theoretische kennis bij te schaven middels de TABOE dagen.

Je kunt dan ook vast de zaterdagen 9 november 2019 en 25 januari 2020 in je agenda noteren. We zijn ondertussen druk bezig met het opzetten van een programma in overleg met de sprekers, deze maken we spoedig bekend.

De inschrijving staat open en je kan je opgeven voor 1 of beide dagen.† Voor het TABOE trainingsprogramma kan je de Taboe website als ook de facebookpagina in de gaten houden.

Tevens willen wij aankondigen dat het de laatste keer zal zijn dat wij als organisatie van TABOE de winter zullen faciliteren. Wij hebben besloten dat het tijd wordt voor een frisse wind en vers bloed in de huidige setting. Op dit moment zijn er nog geen opvolgers in beeld maar misschien vind je dat het wat voor jou is en wil je meer weten, dan kun je ons altijd contacten (taboe@zweefportaal.nl)

Voor nu snel de data reserveren in de agenda !!

het TABOE team

Eindklassementen en statistiek OnLine Contest (OLC) Nederland 2019
Op 16 september is de scoring periode van de OnLine Contest Nederland seizoen 2019 afgesloten.

In totaal werden door Nederlandse deelnemers in dit seizoen 976.361 overland-kilometers bij elkaar gevlogen.

Steven Raimond (foto) is in het NL-OLC 2019 klassement kampioen geworden, gevolgd door Tim Kuijpers (2) en Roelof Corporaal (3).

De Gelderse Zweefvliegclub is wederom koploper in de NL club-ranking (beste 6 vluchten / deelnemer) met op de tweede plaats de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen en op plaats drie Aero Club Salland.

In het wereldwijde klassement komen we Max Dolfin als eerste Nederlander tegen, gevolgd door Rob Looisen (2) en Max Leenders (3).

De Gelderse Zweefvliegclub is in de wereldwijde club-ranking eerste geworden en de de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen staat daar op een derde plaats. Twee Nederlandse clubs in de top-3 van de mondiale OLC!!

De vlucht met de meeste punten (1.111) is gevlogen door Lars Groot. Lars wordt hiermee de nieuwe recordhouder afstand. (bijgehouden vanaf 2011)

De NL-OLC2019 eindklassementen zijn HIER te vinden.

We bedanken iedereen weer voor een mooi OLC overlandseizoen en feliciteren alle winnaars! Op naar seizoen 2020 !

De CLR is op zoek naar een nieuwe secretaris
De commissie luchtruim en radio (plus transponder) zoekt per direct naar een nieuwe secretaris voor hun commissie werkzaamheden. Kennis van luchtruim en radiogebruik lijkt handig, echter wij zijn op zoek naar een secretaris met de daarbij behorende werkzaamheden. Laat je dus niet afschrikken door de complexiteit in de huidige luchtruim problematiek. De commissie vergadert een aantal maal per jaar in het KNVvL gebouw te Woerden en daarnaast is er veelvuldig contact via mail en telefoon. Naast het bijhouden van de notulen en actiepunten behoren het informeren van de contactpersonen bij de vliegclubs en ontvangen van hun feedback en vragen tot de voornaamste werkzaamheden.

Heb je interesse om je in te zetten voor ons luchtruim stuur dan een mail naar clr@zweefvliegen.org.

Met een vriendelijke groet,
Hadriaan, voorzitter CLR
Prestatie-insignes voor kunstzweefvliegen
Als Commissie Kunstzweefvliegen (CKZ) zijn we verheugd jullie mede te kunnen delen dat we het systeem van prestatie-insignes voor kunstzweefvliegen in Nederland officieel invoeren! Het is vanaf nu mogelijk om een beoordeling aan te vragen voor een insigne in goud, zilver of brons. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je wel een kunstvliegcursus hebben gevolgd of relevante ervaring kunnen aantonen.

Elk insigne staat voor een bepaalde serie figuren, ook wel sequencegenoemd, die onder het toeziend oog van een evaluator gevlogen moet worden volgens een gespecificeerde standaard. De eisen hiervoor zullen binnenkort op de pagina van de CKZ op Zweefportaal te vinden zijn. Na een goedgekeurde sequence is het insigne te bestellen bij de KNVvL voor een prijs gelijk aan het speldje voor andere sportbrevetten, zoals het C- of D-brevet.

Bijgevoegd komt dan een oorkonde ter herinnering en eentje voor bij je brevet zodat je hiermee desgevraagd je bekwaamheid kunt aantonen bij bijvoorbeeld een kunstvliegwedstrijd. Op dit moment werken we aan het formaliseren van onderlinge erkenning door de Deutsche Aeroclub en andere buurbonden, maar officieus is deze al toegezegd.

Voorlopig zullen de leden van de CKZ de evaluator zijn; in een later stadium zullen zo mogelijk meer evaluators worden benoemd. Via ckz@knvvl.nl kan een beoordeling worden aangevraagd. Ook kun je hier vragen stellen als iets niet duidelijk is.

Formulieren: KLIK

Namens de CKZ,
Noah Verhoef
Opendagen Kunstzweefvliegen De Peel - 28 & 29 september 2019

Op zaterdag 28 en zondag 29 september aanstaande organiseert de KNVvL Commissie Kunstzweefvliegen twee dagen die in het teken staan van het kunstzweefvliegen.

Wil je gewoon eens een echte vrille meemaken of een stukje op zín kop vliegen of wil je met je eigen (club) kist een sleepje naar 1200 [m] voor het vliegen van een acro-programma met cuban-eights, strakke stall-turns?

Meld je aan (https://forms.gle/HG5NTTreJLfNLTif8) en kom naar De Peel!

De Zweefvliegclub Eindhovense Studenten/KLu zc De Peel faciliteren dit weekend. Er zijn ervaren acro-instructeurs aanwezig. We verwachten ASK-21ís, DG-1000ís, een Pilatus B4 en wellicht de MDM-1 Fox en een SZD-59 Acro.

Er wordt gesleept met Super Dimonaís. Reken op een prijs van rond de 50 euro voor een sleepstart naar 1200 [m].

Eindklassementen Bailleau 2019
Bailleau 2019 was wederom een Nederlands "feestje" . . . . .

Einduitslagen na 7 wedstrijddagen: KLIKRegistreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Verwerkingstijd: 0.02 seconden