| 13-12-2019 | 00:45
Navigatie
Sponsors Kernploeg
Gebruikers Online
· Gasten online: 2

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 2,227
· Nieuwste lid: corstian
Transponderplicht voor ongemotoriseerde luchtvaartuigen
Afdelings NieuwsNu ook nieuwsbericht op website IVW:

Zweef-, zeil-, schermvliegtuigen en ballonnen moeten vanaf 5 juni 2008 in bepaalde gebieden verplicht een (Mode S) transponder voeren. Het gaat onder meer om gebieden rond Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Eelde. Met een transponder zijn deze luchtvaartuigen beter zichtbaar voor verkeersvliegtuigen, jachtvliegtuigen en de luchtverkeersleiding.

De maatregel komt voort uit internationale verplichtingen ter bescherming van de verkeersluchtvaart. Bovendien past deze in de reeks maatregelen die volgt nadat jachtvliegtuigen in 1999 (Etten-Leur) en 2001 (Sellingen) in botsing kwamen op lage hoogte met recreatieve luchtvaartuigen. Luchtvaart en luchtverkeersleiding hebben enkele jaren de tijd gekregen zich aan te passen aan veranderingen in regelgeving en techniek.

De komende jaren zullen meer en grotere gebieden worden aangewezen ter voorkoming van botsingen met militaire toestellen.

Bron: IVW

Transponderverplichting per 31 maart 2008
Afdelings NieuwsAl vijf jaar lang is de verplichting tot het voeren van een Mode S transponder met ingang van 31 maart 2008 onderwerp van overleg met de overheid. In 2003 is een jaar uitstel verleend voor de ongemotoriseerde luchtvaart. Op grond van de door de KNVvL aangedragen argumenten heeft de toenmalige Staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat de invoering wederom uitgesteld tot uiterlijk 31 maart 2008.
In de tussenliggende periode is er constant gewerkt aan het wegwerken van de belemmeringen die een verantwoorde invoering in de weg zouden kunnen staan.

De KNVvL heeft met steun van het Directoraat Generaal Transport en Luchtvaart een werkgroep ingesteld die de implementatie van de transponder nauwgezet volgt en aan de hand van een Road Map adviseert in hoeverre er op de vereiste terreinen vorderingen worden gemaakt die de veilige introductie kunnen garanderen.

Op grond van het tussenrapport van de WIT en gesteund door de afdelingen die de vliegende leden vertegenwoordigen kon de KNVvL zich niet verenigen met het ongeclausuleerd laten doorgaan van de opgelegde verplichting. Voor een verantwoorde implementatie bestonden er nog te veel open einden.

Klik op "Lees meer"

Onderhoud KNVvL met Directeur Generaal Transport en Luchtvaart
Afdelings NieuwsMede namens de voorzitter KNVvL, de heer Chris Borra, deel ik u mede dat in het kader van de strategie inzake de transponderverplichting het presidium van het HB een onderhoud heeft gehad met de Directeur Generaal Transport en Luchtvaart van het Minsterie van Verkeer & Waterstaat de heer Dierikx, in aanwezigheid van de heer T. Zandstra.

Aan de DG is de meest recente documentatie terzake van de invoering van de transponderplicht verstrekt, waaronder het tussenrapport van de WIT en de zienswijze aan de Luchtverkeerscommissie. De DG is op uitgebreide wijze geïnformeerd over de stand van zaken, de grondhouding van de KNVvL, de onrust en het ongenoegen bij de achterban, alsmede het kennelijk onredelijke van de aan de generatorloze luchtvaartuigen gestelde eisen per 31 maart 2008. Vrijwel alle aspecten zijn aan bod gekomen.

Klik op "Lees meer"

NK Kwalificatie / Zomerwedstrijden 2008
WedstrijdenDe Zomerwedstrijden worden dit jaar gehouden van zondag 20 tm zaterdag 26 juli. Inderdaad, Zomerwedstrijden van 7 dagen! In een poging om meer deelnemers naar Malden te trekken, proberen we het met deze formule. Om mee te doen hoeft men nu nog maar een week vakantie op te nemen. En door maar één dag van beide weekenden te pakken, hebben de clubs het vliegtuig ook nog van elk weekend een dag op het veld. Nu al zijn er vliegers die hebben aangegeven om mee te doen, juist omdat het maar een weekje vakantie kost. Klik HIER voor meer informatie en online inschrijven.


Nogmaals Transponders (Nieuwsbrief KNVvL)
Afdelings NieuwsUit de reacties op de laatst verstuurde nieuwsbrief bleek dat niet alles voor iedereen even duidelijk is, en wat de huidige situatie precies inhoudt.

Daarom dit extra bericht.

De verplichting voor generatorloze luchtvaartuigen om een transponder te voeren is al jaren oud. De datum 31 maart 2008 is het resultaat van twee eerder uitgestelde data. Dit uitstel is niet vreemd, want op die momenten was er geen geschikte transponder te vinden, was geen enkele stakeholder, zoals luchthavens, luchtverkeersleiding, Luchtmacht en transponderfabrikanten, in staat om met de nieuwe regelgeving te werken of bruikbare transponders te leveren. Ook de mogelijke medische gevolgen zijn niet voldoende bekend en niet gekwantificeerd. Voor de meeste problemen geldt dat ze nog steeds niet opgelost zijn!

Klik op Lees meer

Campionato e Congresso in Volo a Vela
WedstrijdenLa classe della 18 metri è stata dominata dai due olandesi, el nuovo campione Ronald Termaat su Ventus 2cxt e Hadriaan van Nes su LS-10st.

Twaalf pagina’s over de EK2007 in Issoudun, door Aldo Cernezzi, met veel foto’s. En drie pagina’s over de Nederlandse Zweefvliegdag 2007, door Leonardo Brigliadori, met foto’s van Frans Guise. Allemaal in het fraaie Italiaanse zweefvliegblad “Volo a Vela” van november/december 2007 (verschenen in januari). “Vola a Vela” is het officiële orgaan van de Italiaanse zweefvliegfederatie. (FS)

Voor de pdf versies van deze artikelen ga naar: thermiekfotowedstrijd.nl

NK Zweefvliegen 2008
WedstrijdenDe Nederlandse kampioenschappen zweefvliegen worden van 13 tm 22 mei 2008 gehouden op het vliegveld Stendal. (D) Daartoe is door de CW&S besloten in verband met de status van de algehele transponderverplichting in Nederland. Veel zweefvliegers en met name de clubs hebben nog geen transponders ingebouwd. Het beleid om elk even jaar de NK in Nederland te houden wordt hiermee dus doorkruist.

Er wordt uitgeweken naar Duitsland omdat daar in 2008 de transponder verplichting zeker nog niet van kracht is. Vanwege de geboden faciliteiten, de bekendheid met het veld en de korte resterende voorbereidingstijd is gekozen voor het veld waar ook de NK 2007 is gevlogen: Stendal.

De website van de NK2008 is inmiddels online: www.nkzweefvliegen.nl Over enkele weken zal het voor de deelnemers mogelijk zijn om via deze website online in te schrijven!

Wedstrijdschema:

  • Maandag 12 mei: niet verplichte trainingsdag + s' avonds openingsbriefing
  • Dinsdag 13 mei: eerste wedstrijddag
  • Donderdag 22 mei: laatste wedstrijddag.

In de periode voor 12 mei zullen we proberen startcapaciteit te realiseren, echter de wedstrijdorganisatie zal pas vanaf maandag 12 mei operationeel zijn.

Kernploegdag 19 januari 2008
WedstrijdenOp 19 januari 2008 werden de Kernploeg en Junioren Selectie ontvangen door Loek Boermans in Delft. Deze jaarlijkse traditie wordt altijd zeer gewaardeerd door iedereen en wordt dan ook druk bezocht. Klik HIER voor het verslag van deze dag door Diane Verkuijl.

Website Commissie Technische Zaken geopend !!
Afdelings NieuwsDe Commissie Technische Zaken van de KNVvL-afdeling Zweefvliegen heeft haar nieuwe website geopend.

Het webadres is: http://techniek.zweven.nl/

Registreren
Beste bezoeker, pas na registratie krijg je volledige (lezen en schrijven) toegang tot het Zweefportaal forum. Bij ieder bezoek wordt een overzicht getoond van alle nieuwe forumberichten. Klik HIER om vandaag nog te registreren!!
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?
Klik HIER om aan te melden.

Wachtwoord vergeten?
Vraag HIER om een nieuw wachtwoord.
Volg Zweefportaal ook op
Verwerkingstijd: 0.04 seconden